De båda engelsmännen Daniel Chimdi Akubuine och Joel Gyasi, 21, kom till Luleå från Skellefteå FF i måndags. Under förra veckan tränade de båda 21-åringarna med IFK, men i slutet av veckan var olyckan framme. Anfallaren Joel Gyasi slet av hälsenan – men det räcker inte.

Under gårdagen råkade nämligen Chimdi Akubuine ut för exakt samma skada.

– Det är som att man befinner sig i en dålig jävla film, jag vill bara vakna upp, suckar nytillträdde sportchefen Daniel Kalén, som just varit och skjutsat hem backen från sjukhuset efter operation.

– Det är exakt samma skada. Båda har dragit hälsenorna. Det är väldigt, väldigt märkligt.

Det här är inget som man kan förutspå i en läkarundersökning?

– Nej, inte alls, de har varit hur friska som helst. Jag frågade läkaren i går kväll, det är rena tillfälligheter. Det är bara jättemärkligt.

Jag ber om ursäkt för att jag sitter och skrattar lite uppgivet...

– Jag förstår dig. Det är ju helt bisarrt.

Du, din första tid som sportchef för IFK har inte direkt förflutit problemfritt.

– Nej, det är bara att borra ner huvudet. Vi trodde ju på de här två spelarna och såg stor potential i dem. För en vecka sedan hade vi kommit väldigt långt i truppbygget inför nästa säsong.

Skadorna har kommit så snabbt att övergången från Skellefteå inte ens hunnit sättas på pränt och inga kontrakt är påskrivna ännu.

– Det är uppe på högsta nivå, allt sköts mellan de båda klubbarnas styrelser. Men vi ska naturligtvis se till så att killarna får så bra hjälp som möjligt, säger Kalén.

Hur lång tid tar det att rehabilitera ett hälsenebrott?

– Jag har hört allt mellan sex och nio månader. Vi räknar med att säsongen är förstörd för båda två.

Nu tvingas Kalén ge sig ut på spelarmarknaden igen. En av pjäserna som klubben riktar sitt intresse mot är Umeå FC:s anfallare Simon Mårtensson, som gjorde 17 mål i ettan i fjol.

– Vi har haft kontakt med honom, han skulle överväga sina alternativ och prata med Umeå. jag vet inte riktigt hur vi ligger till där, det finns stort intresse från oss och vi följer upp det. Men bollen ligger hos honom just nu, säger Kalén.

Men det är inte bara Mårtensson som är intressant.

– Det är bara januari. Det kommer att komma en del spelare som inte tar plats i allsvenskan och superettan, men man vill ju ha så många spelare på plats så tidigt som möjligt.