I fredags blev det klart att Kalix Bandy spelar i elitserien också nästa säsong. Då talade både lagkaptenen Olov Englund och tränaren Mats Rönnqvist om vikten att avsluta snyggt.

Snyggt eller ej – Kalix Bandy förlorade mot Tellus.

– Jag kan säga så här, efter fredagen var det nog inte så många som var sugna på att spela bandymatch utan alla ville nog ta semester, säger Mats Rönnqvist.

Erik Olovsson vilade på grund av ett svullet knä och reservmålvakten Marcus Lindgren, som inte har stått en enda match i elitserien eller i kvalet, ersatte Björn Hellman. Istället fick junioren Viktor Mardakin mycket speltid.

– Man måste hylla Tellus som var riktigt bra och nog försökte vi men det var halvhjärtat. Vi gjorde det vi kunde för stunden och förlorade inte i enkom men det var mycket hetare och bättre. De var beredda att offra något för att vinna, det var inte vi, säger Kalixtränaren Mats Rönnqvist.

Gripen hoppades givetvis att Kalix skulle vinna matchen mot Tellus och när NSD ringde upp Gripens tränare Magnus Nordin sa han så här:

– Vad Kalix gör lägger jag ingen värdering i. Vi hade ett liknande läge i fjol när vi i stort sett var klara och där vi skulle åka upp till Ljusdal och spela en nästan betydelselös match och då åkte vi upp och spelade 2-2. På så sätt hjälpte vi Sirius att vara kvar men man agerar ju olika i olika situationer och det är upp till varje lag att hantera de situationerna som uppstår så jag lägger som sagt ingen värdering i det.

När Mats Rönnqvist får höra vad Magnus Nordin har sagt blir han provocerad.

– De ska koncentrerar sig på sitt eget. Vafan ska de lägga för värderingar på det vi gör eller inte gör. De har satt sig i sin sits helt på egen hand. Vi spelade en match och var inte riktigt beredda att göra det som krävs för att vinna men vi behövde inte vinna vi, säger han.

Sedan fortsätter Rönnqvist:

– Börjar de lägga energi på det där tror jag att de åker ur. Tellus har visat sig vara ett riktigt bra bandylag och i dag var de riktigt heta och bra. Vi gjorde det vi kunde men orken fanns där inte och de var mycket bättre än oss i dag, säger han.

Gripen vann den första matchen mot Tellus med 11-4. Samma lag som förlorade så stort mot Gripen åkte nu ut och besegrade Kalix med 7-3.

– Om Kalix har spelat i närheten som de spelat när vi har mött dem så rör ju inte Tellus Kalix, så är det ju. Det är inget snack om det för Kalix är både två och tre klasser bättre än vad Tellus är. Men Kalix hade ingenting att spela för och de har säkrat sitt elitseriekontrakt och för dem är säsongen slut och Tellus har ju jättemycket att spela för. Det är inte första gången som motivation slår klass, det händer ju titt som tätt, säger Magnus Nordin.

Mats Rönnqvist kunde bara le åt kommentarerna:

– Jag är jätteglad att kunna åka hem till Kalix med elitserieplatsen säkrad, vad Gripen känner och inte känner det skiter jag i.