I torsdags tog Luleå Hockey sin första trepoängare på länge. En av hjältarna: Johan Forsberg – som gjorde det matchavgörande 2–1-målet.

Det var Forsbergs sjätte avgörande mål den här säsongen. Det är fler än vad någon annan SHL-spelare gjort i vinter.

Efter fredagens träning fick forwardsveteranen frågor om detta. Och blev en aning förvånad.

– Det hade jag ingen aning om. Jag vet att det har blivit några, men det är för att det blivit straffavgöranden och sådär. Hur många har jag gjort?

Sex. Några skuggar på fem.

– Jaha, kul. Jag hade ingen aning om det. Jag tycker att det är kul att göra mål och om de blir avgörande är det extra kul. Men det är inget jag tänker på.

Det här får mig att tror att du inte direkt läser statistik varje dag.

– (Skratt) Nej, det är noll. Det kollar jag aldrig.

Är det en slump att du gjort så många avgörande i år? Eller finns det något annat bakom?

– Jag kan inte svara på det, jag vet inte hur det har sett ut tidigare. Jag vet inte om det är en slump eller inte, men jag tycker om när det är hett. Jag tycker om att försöka vinna matcherna, det är det roligaste som finns.

Johan Forsberg är nu uppe i tio SHL-mål den här säsongen. Detta på 43 spelade matcher. Hans karriärbästa är elva mål på 51 matcher, vilket han noterades för säsongen 2014/15.

Överlag har han Forsberg gjort fler mål de senaste säsongerna än vad han gjorde i Skellefteå AIK-tröjan.

– Jag har tränat väldigt mycket målskytte hela mitt liv, hela min karriär. Jag har fått träna mycket av allt för att vara där jag är i dag. Jag vet inte vad det beror på, jag har inget bra svar där.

Under lördagen spelar Luleå Hockey hemmamatch på nytt. Frölunda, som coachas av norrbottningen Roger Rönnberg, kommer på besök.

– Vi fick en liten nystart efter uppehållet. Vi ska inte förändra så mycket, vi ska bara fortsätta åka skridskor och spela smart. Det är ingen skillnad mot förra matchen. Vi vet vad vi ska göra, säger Johan Forsberg.

Sedan kommer han in på Luleå Hockeys hittills otroligt tunga säsong, och hur han försöker lyfta sina lagkamrater.

– Vi har haft en jobbig säsong, men vi har ändå kämpat väldigt hårt tillsammans och trott på det. Jag försöker bidra med positiv energi. Vi är några som spelat många år i den här ligan. Vi får försöka vara en liten ryggrad i det, speciellt när det går lite tyngre.

Vad kan ni göra i de lägena?

– Man måste vara positiv. Vi är så pass nära varandra så många timmar varje dag. Det går inte att komma hit och sura trots att vi haft lite trubbel mellan varven. Det är bara att komma hit och vara glad och hitta glädje i det vi gör.