Det är fullt upp på Lindbäcksstadion. Piteå står som arrangör för skandinaviska cupen och för Joakim Abrahamsson, som numera tillhör tränarstaben i Piteå Elit, innebär detta fullspäckade dagar.

– Man får vara lite av varje här. Nu har jag en position härute, i morse hann jag lägga lite fäste på Johans skidor. Man blir lite av en allt-i-allo, men det är roligt, säger han.

Att se Joakim Abrahamsson spankulera omkring i den höga snön bland vallabodar och åkare bärandes på någon annans stavar och skidor känns bekant. Det är på något sätt här han hör hemma.

Artikelbild

| Återförenade. Magnus Ingesson och Joakim Abrahamsson var en framgångsrik tränarduo i landslaget under OS 2010.

– Det är så roligt att få komma ut igen, säger han själv.

Det har gått fem år sedan han lämnade sitt jobb som förbundskapten för det svenska längdlandslaget. Då hade han hunnit med tio år totalt som landslagstränare – på alla möjliga nivåer.

– Jag var damtränare, herrtränare, damkapten, herrkapten och förbundskapten.

Tillsammans med tränarkollegan Magnus Ingesson upplevde han en ordentlig storhetstid framför allt under OS i Vancouver 2010 då Sverige tog sju längdmedaljer, varav tre guld. I svallvågorna av detta utsågs duon till årets svenska ledare på Idrottsgalan i Globen och fick dessutom ta emot TT:s idrottsledarpris.

Artikelbild

| Gör allt. Nu är han lite av en allt-i-allo i Piteå Elit.

Magnus Ingesson lämnade landslaget efter OS 2010 och två år senare valde även Joakim Abrahamsson att sluta som förbundskapten.

– Jag ville utmana mig själv med något annat. Jag var inte less på landslagslivet och åkarna var också nöjda med mig som jag förstod det. De hade inte räknat med att jag skulle sluta. Men jag hade varit sju år i A-landslaget och tio totalt som landslagstränare, jag ville göra något annat, säger Abrahamsson som de senaste fem åren bland annat hunnit utbilda sig till rektor samt bli sportchef i fotbollsklubben Assi IF.

Artikelbild

| Trivs. Han tycker att det är väldigt kul att vara tillbaka i den här miljön.

Han är glad över att han lämnade längdlandslaget innan någon bad honom att sluta.

– Det är lite det goda i det hela, både för Magnus och mig, att vi rundade av innan vi blev helt färdiga.

Artikelbild

| Optimist. Abrahamsson tror på både Marcus Hellner och Charlotte Kalla när det vaknas OS.

Innan folk bad er att gå?

– Ja (skratt). De där jobben är ju lite så. Man ska vara rätt man eller kvinna på rätt plats och finnas tillgänglig då. Det är inte säkert att chansen kommer någon mer gång heller.

Artikelbild

Förra veckan sa den nuvarande förbundskaptenen Rikard Grip till Expressen att han kanske lämnar landslaget efter den här säsongen.

Om Joakim Abrahamsson är intresserad av en blågul comeback?

Artikelbild

– Nu är det ju inte jag som tar ut tränare så det vet jag inte, säger han.

Finns det något landslagssug kvar?
Artikelbild

– Det kan man inte ta ställning till förrän man får en sån fråga. Man kan sitta här och tycka och tänka, men man måste också ha respekt för dem som är där nu.

Redan i fjol började Joakim Abrahamsson fundera på om han skulle ansluta till Piteå Elit. En av hans adepter, Emma Ribom, var på väg till klubben och skämtsamt sa han och Magnus Ingesson, som är tränare i klubben, att de borde sikta på en två-för-en-lösning.

Artikelbild

– Jag tränade ju även Johan Häggström och Micke Norberg och de tyckte väl att det var lika bra att jag började hänga med på tävlingar.

Har du saknat det här livet?
Artikelbild

– Ja, det gör man ju. Det är väldigt roligt, det här.

Samtidigt springer Charlotte Kalla förbi. Hon värmer upp inför dagens tävling. När NSD lite senare på dagen pratar med henne hyllar hon Abrahamsson.

– Han är väldigt strukturerad och tydlig. Det blir som ett lugn för oss åkare. Det är jätteroligt att ha honom tillbaka, säger Kalla.

Abrahamsson öser i sin tur lovord över Kalla.

– Hon är fantastiskt bra nu, otroligt bra. Hon utstrålar en så skön harmoni och har en energi i åkningen som är riktigt härlig att se.

Vad har hon för chanser på OS?

– Hon har riktigt bra chanser. Nu är ju det grova, hårda jobbet gjort, det handlar mer om finjustering.

Ingen risk att hon toppade formen för tidigt?

– Nej, nej. Alla på den här nivån och som är så pass rutinerade ligger ju så pass högt i träningstryck. Det kan bli roligt det här, sen kan man ju alltid drabbas av nån felaktig infektion eller liknande.

Joakim Abrahamsson har inte lika stora förhoppningar på det svenska herrlandslaget. Men han tror på Marcus Hellner.

– Jag känner mig relativt trygg med Marcus, jag tror att han kommer leverera bra. Jag är övertygad om att han kommer göra topplaceringar på OS. Sen är ju skillnaden mellan att vara etta, tvåa, trea eller femma, sexa, sjua tuff, väldigt tuff. Men jag tycker han har chans på medalj.