Det blir minst tre matcher till för Sverige i handbolls-EM.

Avancemanget var klart redan innan matchen mot Spanien blåstes igång. Tack vare Tysklands 25–21-seger över Slovenien räckte de två poängen Sverige tog mot slovenerna i premiären för att säkra en plats i mellanrundan.

Det var bara en fråga om hur många poäng Sverige skulle få med sig in i nästa fas. Och svaret blev – noll.

Sverige kom till spel utan ryggskottssänkte veteranen Jonas Källman, som skrevs ut ur truppen och ersattes av den 20-årige landslagsdebutanten Jerry Tollbring som flugits ner till Polen från Kristianstad.

Tollbring fick komma in redan efter sju minuter, men fick sedan sparsamt med speltid i sin första landskamp.

Förhandsfavoriten Spanien har gjort en tämligen blek figur under EM-inledningen, och imponerade inte heller nämnvärt mot Sverige.

Det var knappast någon fartfylld tillställning som avslutade grupp C i Hala Stulecia.

Spanien ledde i halvtid med 12–10, och det unga Sverige fortsatte att ge spanjorerna en match en bit in på den andra halvleken – mycket tack vare en sedvanligt stabil Mattias Andersson i målet.

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att lufta samtliga spelare, och både Markus Olsson och Mattias Zachrisson fick sina första minuter i mästerskapet.

Lagen följdes åt målmässigt tre fjärdedelar av matchen innan Spanien drog ifrån. Men till skillnad från de tidigare matcherna handlade det snarare om ett spanskt ryck än en svensk kollaps.

Segermarginalen blev till slut två mål för Spanien som därmed vinner gruppen och får med sig fyra poäng in i nästa runda. Tvåan Tyskland tar med sig två.

I nästa runda väntar spel mot, i tur och ordning, Ryssland, Danmark och Ungern för svensk del.

I jakten på en av de två återstående OS-kvalplatserna gäller det för svensk del att hålla både Ryssland och Ungern bakom sig, samtidigt som bara ett av lagen Norge, Vitryssland och Makedonien på den andra halvan får placera sig högre än Sverige.

Det innebär att matchen på fredag mot Ryssland kan bli direkt avgörande för svensk del.

Vinst, och den svenska OS-drömmen lever i allra högsta grad.

Förlust – och chanserna till en OS-kvalplats är i praktiken borta..