Ludvig Båving, Luleå SS, är talangen som i dagarna åker till Italien för att tävla i EM. Båving som är 17 år har simmat i 3-4 år – men det var inte förrän han kvalade in till SM i somras som han kände att simning är hans grej.

– Det känns spännande så klart för det blir min absolut största tävling så här långt. Sedan så har jag också stora förväntningar på att jag ska simma bra, säger Båving.

Ludvig Båving tränar med Para Sim-gruppen inom Luleå Simsällskap blev uttagen till tävlingarna i Italien efter SM i somras. Då imponerade Båving så pass mycket på landslagsledningen att de gav honom en plats i EM (Europeiska Ungdomsspelen för ungdomar mellan 14 och 19 år).

Artikelbild

| Träningsflitig. Just nu tränar Båving tre-fyra dagar i veckan, men han säger att det måste bli några pass till om han ska fortsätta att utvecklas.

– Jag hade tränat hårt före SM och det var skönt att det gav resultat, säger Båving som i stort sett slog personliga rekord på varje distans under SM.

European Para Youth Games är en tävling som till upplägg liknar Paralympics och målet med tävlingarna är att ge nästa generation av para-stjärnor en inblick i hur det är att tävla på högsta nivå. Den svenska truppen består av 22 atleter i fem olika idrotter.

Börjar du fundera på Paralympics nu när du har nått EM?

– Det gör jag så klart, men samtidigt så vill jag inte satsa på det största direkt. Det är så ofantligt mycket större med Paralympics fast samtidigt så är det väl ett realistiskt mål. Sedan får vi se om jag någon gång kan nå dit, säger Båving.

Artikelbild

| Trångt. Han säger att det är lite trångt om träningstider.

Hur kommer det att kännas att stå på startpallen i EM?

– Spännande det blir något nytt. Jag är inte nervös ännu, men jag lär nog bli det när det är dags och om det är mycket folk på läktarna.

Artikelbild

| Favorit. Även om han själv känner att ryggsim är hans bästa simsätt så gillar han frisimmet bäst "Det går fortast", säger han.

Om du har din bästa dag under någon av EM-distanserna – hur långt räcker det då?

– Jag har inte så bra koll på mina motståndare. Jag ligger i mitten av åldersgruppen då jag simmar i klassen för 16-18 åringar så jag får nog dra lärdom av detta EM för att sedan satsa större nästa gång, säger han och fortsätter:

Artikelbild

| Ludwig Båving

– Det kommer att bli mycket nytt som jag kommer att ha nytta av i framtiden. Jag tror inte att allt nytt blir positivt, men samtidigt är det viktigt att stöta på negativa erfarenheter.

Beskedet om att han var uttagen till tävlingarna fick han av sin mamma då förbundet hade ringt när han var och sommarjobbade.

– Jag kände mig glad så klart. Det var ett kvitto på att mycket träning lönar sig. Det kom som en stor överraskning för det var inte något som jag hade förväntat mig.

Ludvig började simma för tre, fyra år sedan, men riktigt seriöst blev det inte förrän än för några månader sedan.

– När jag började simma så gjorde jag bara det, men ju mer jag har simmat desto mer teknik har jag tränat. Med hjälp av tränarna så har jag förbättrat mig hela tiden.

Vad lockade dig till simning?

– Jag såg tävlingar på tv första gången och det såg ut som en rolig idrott. Jag kände att jag var tvungen att testa och jag fastnade direkt. Jag har provat på många sporter före det, men aldrig fastnat på samma sätt.

Hur mycket tränar du i dag?

– Jag tränar tre gånger i veckan just nu för att det är så trångt i hallen. Vanligtvis så tränar fyra gånger med gruppen och sedan en egen träning och det känns som om att jag utvecklas tekniskt för varje träning och varje tävling, förklarar han.

Räcker det för att nå ännu längre och kämpa om medaljer?

– Nä tyvärr så tror jag inte det. Jag måste nog lägga in ett par pass till och då blir det tidigt på morgonen.

Fixar du att kliva upp fem på morgonen för att ta dig till simhallen och träna före skolan börjar?

– Jag måste om jag vill fortsätta att utvecklas. Även om det inte lockar så handlar det om att ha rätt disciplin och inställning.

Vilket simsätt är du bäst på?

– Jag gillar frisim mest även om jag troligtvis inte är bäst på det. Jag tror att jag är bäst på ryggsim, men hoppas mest på frisim för det är roligast och går snabbast att simma.

Ludvig Båving har idrotten i blodet då hans pappa heter Fredrik och tävlar i Triathlon. Under förra året så ställde han upp i sin första Iron Man som avgörs på Hawaii.

– Jag är betydligt bättre än han på simning, men det brukar jag inte säga till honom, skrattar Ludvig Båving med en passning till sin pappa.

Tävlingen i Genova, i nordvästra Italien blir Ludvigs första utan lagkamraterna i Luleå SS.

– Det är klart att det blir lite speciellt. Jag har aldrig åkt på en tävling utan dem och det blir spännande att se hur det blir.

Tävlingarna startar den nionde oktober, men Ludvig Båvings första internationella resa startade redan i går.

– Vi åker till Italien ett par dagar före EM startar för att känna på poolen och komma in i rätt känsla.