När Andreas Bäckman summerar sitt senaste år på tävlingsbanorna kan han konstatera att det han hunnit med en hel del varv i sin gokartbil.

Det har varit SM-tävlingar, VM-race och internationella lopp.

Ändå står säsongens två höjdpunkter för dörren.

På fredag åker Luleåföraren till Italien för att köra världsfinalen, dit han kvalificerade sig efter segern i helgens Rotax International Open.

– Det blir riktigt spännande. Målet är att vinna. Jag var ju tvåa i fjol. Men allt kan hända. Samtidigt känns det bra att jag var med redan i fjol. Nu vet jag vad som väntar och hur allt fungerar under finalveckan. Det är en bra erfarenhet att ha med sig, säger Bäckman.

20-åringen från Luleå MS tävlar i klassen Rotax DD2. Totalt gör 72 förare upp om segern i klassen, och Bäckman är med som ende svensk.

Men för att ta hem segern krävs mer än bara körskicklighet. Förarna behöver lite tur också.

– Alla bitar och motorer lottas mellan förarna. Det är för att det ska bli så lika som möjligt. Så det gäller att få lite tur med lottningen för att kunna vara med och fajtas om segern, förklarar Bäckman.

Själva tävlingen börjar på måndag och finalen körs nästa lördag.

Så det blir en lång och hektisk vecka i Italien.

– Det är ju totalt sju klasser och 300 förare som ska tävla. Så det tar ju lite tid att genomföra alla tidskval och lopp, säger Bäckman.

När det gäller den egna körformen är dock Bäckman mer säker på vad som väntar.

På det stora hela är jag nöjd med säsongen så här långt. Det har varit lite upp och ner. Men nu på slutet har det börja gått bättre och bättre. Det är ju två stora tävlingar kvar, och det känns riktigt bra att ha med sig bra form in till de här två tävlingarna, säger Bäckman.

För efter världsfinalen i Italien väntar nästa stora utmaning för Bäckman.

I november åker han till USA för att köra finalen i US Open i Las Vegas.

– Det ska också bli riktigt kul, säger han.

Vad som händer efter tävlingen i USA är lite mer oklart.

Bäckman, som är lite av en veteran när det gäller kartingen, har lite lösa planer på att ttesta något nytt.

– Planerna kanske blir att börja köra i någon bilklass, men inget är klart ännu. Jag har provat att köra lite rallycross i år. Det var en bra erfarenhet, så det kan hända att det blir en framtid där. Men vi får se vad som händer, säger Bäckman.