Barn i nioårsåldern växer i jämn takt och får allt bättre kroppskontroll. Barnet bli uthålligare och starkare, och har ett stort rörelsebehov. Att få leka fritt är viktigt för hälsan, men det kan också vara bra att testa på någon idrott.

Alva Karlström från Kiruna tränar både brottning och fotboll. Hon älskar att röra på sig och vill helst idrotta hela tiden.

Via brottningen tränar hon hela kroppen. Dessutom träffar hon kompisar och får träna upp konditionen. Hennes pappa Björn Karlström berättar att hela hans fritid går åt till att skjutsa och hämta barn till och från träningar. En mycket medveten prioritering.

-  Vi tycker att det är bra att barn håller på med idrott och vi motiverar dem. Vi lägger ner mycket tid och engagemang för att de ska hinna med sin motion, säger han.

Uppskattningsvis lägger han ner en timme varje vardag på sina barns aktiviteter.

-  Alla mår bra av att röra på sig, både psykiskt och fysiskt.

Sara Hedström, sjukgymnast vid Lapplands barnklinik, uppmuntrar föräldrar att låta sina barn prova olika sporter för att få bra basfärdigheter för livet, som balans och styrka. Dock påpekar hon att det är viktigt att barnet tycker att det är roligt. Sara Hedström slår också ett slag för vardagsmotionen som är jätteviktig för både barn och vuxna.

-  Man ska röra på sig varje dag. Det kan handla om att gå ut med hunden, promenera till skolan, åka pulka. Att röra på sig är en viktig friskfaktor, säger hon.