Lagbygge – var god dröj

Värvarklockan tickar för BC Luleå.

Peter Öqvist, tränare i BC Luleå.

Peter Öqvist, tränare i BC Luleå.

Foto: NSD

Basket2020-08-22 12:05

En sak kan vi slå fast: BC Luleås lagbyggande inför säsongen 2020/21 går inte i raketfart. Det är nu över 40 dagar sedan klubben skrev fast en spelare och bara sex sitter i dagsläget på kontrakt. Det är minst antal av alla SBL-klubbar om man räknar bort nykomlingen Fryshuset Basket som i det avseendet spelar i en helt egen division.

En orsak till att BC Luleå avvaktat mer än vanligt är förstås all osäkerhet som finns på grund av coronapandemin och betyget på värvararbetet kan vi först betygsätta när alla spelare är på plats om en månad. 

Nåväl. Vad vet vi just nu?


För fyra-fem dagar sedan kände jag mig hyggligt övertygad att BC Luleå skulle gå i land med värvningen av landslagsspelaren Alexander Lindqvist men nu vette tusan längre. Under fredagen meddelade den 29-årige forwarden att han vill avvakta med sitt beslut några dagar till på grund av ett bud från en spansk klubb.

Det ger inga bra vibbar sett ur ett Luleåperspektiv men är förstås bara en killgissning från Bloggens sida. På måndag eller tisdag kommer ett besked.


Skulle Lindqvist välja att spela med BC Luleå är värvarvägen framåt tydlig. Då skulle tre platser i tränaren Peter Öqvists startfemma vara tämligen cementerade: Adam Rönnqvist, Axel Nordström och Alexander Lindqvist. Två pjäser saknas och det lär bli en större skapande guard,  position två-tre, och en rejäl insidekropp. Det är rimligt att anta att en tredje import dyker upp någon gång under säsongen om ett behov finns vilket det nog lär göra om klubben på allvar vill vara en finalaspirant.


Men om Alexander Lindqvist nobbar? Vad är planen då? Inga konstigheter. En guard måste in och utan Lindqvist krävs det två större importpjäser. Här borde Steven Davis, som under några få matcher förra säsongen gjorde ett gott intryck och visade sig passa bra i Öqvists system, vara ett högintressant alternativ om han finns kvar på marknaden.


Det krävs dock lite mer i min bok och i det scenariot måste det vara prioriterat att hitta ytterligare en spelare som kan göra kvalitetsminuter från bänken. Gärna någon med storlek och försvarsspel som spetskompetenser.

I det här scenariot räknar Bloggen med att spelare som Tim Kearney och Daniel Eliasson stannar kvar i klubben men än så länge har det inte kommit något besked om den duons framtid. Även där får vi avvakta.