Det hÀr Àr hösten dÄ "gubbarna" stjÀl rubrikerna

Gamla och grÄa? Inte det minsta. Det Àr veteranerna som regerar i SBL.

 SödertÀljes Walter Bueriberi och Martin Pahlmblad .

SödertÀljes Walter Bueriberi och Martin Pahlmblad .

Foto: Kenta Jönsson

Basketbloggen2023-11-08 21:41

Tanken dök upp i huvudet nĂ€r SödertĂ€ljes Martin Pahlmblad drog i det matchvinnande skottet i den sista sekunden mot BorĂ„s hĂ€romdagen och jublande sprang omkring pĂ„ planen. Hoppandes, skuttandes och skrattandes. 

Den 37-Ärige veteranen ville ta hela vÀrlden i sin famn och var lika nyfiket lycklig som för 15-20 Är sedan nÀr han tog sina första stapplande steg i den högsta svenska ligan.

Den hĂ€r sĂ€songen Ă€r det tamejtusan gubbarna – veteranerna som hĂ€ngt med ett tag – som regerar och upplever en ny vĂ„r trots att det Ă€r höst. Till och med vinter pĂ„ sina stĂ€llen.

Pahlmblad Àr absolut en av dem. Han loggar in för 35 minuter per match, fysiken har inte blivit ett uns sÀmre, kanske bÀttre, och han kan fortfarande stoppa vilken fjunig yngling som helst i försvar. Det skulle förvÄna mig det minsta om SödertÀljeguarden fortsÀtter sin elitsatsning som 40-Äring.

Men det finns flera erfarna spelare i SBL som just nu lirar pÄ vÀldigt hög nivÄ. Det mest spektakulÀra exemplet Àr Pahlmblads lagkompis Lazar Radosavljevic som jag vill pÄstÄ aldrig spelat bÀttre basket i sin SBL-karriÀr och just nu faktiskt Àr en legitim MVP-kandidat.

Den 32-Ärige forwarden snittar nÀstan 20 poÀng och Àr lÀskigt effektiv offensivt i SödertÀlje med en skottprocent pÄ över 50.

Och bara för att bevisa att min "gubbiga" tes hÄller ihop har jag ytterligare ett par namn att slÀnga fram som upplever en het höst. En av dem Àr klurige Niklas Larsson, 29, som sedan flytten till Uppsala hittat en tydlig nytÀndning efter ett par knöliga Är i Köping.

Uppsala har hittills visat att laget kan brÄka med de flesta och mycket handlar om Larsson som skjuter svettiga 46 procent frÄn trean och snittar nÀstan 16 poÀng.


UngefÀr detsamma gÄr att sÀga om NÀssjös spelfördelare Charles Barton, 31, som efter en lÄgprocentig start pÄ sÀsongen har hittat sitt spel och Àr en riktig general pÄ planen. Det syntes tydlig i cupmatcherna mot BC LuleÄ dÀr han kontrollerade och dirigerade bÀgge matcherna med sin erfarenhet och smartness.

Visst Àr det kul nÀr unga spelare tar stora steg framÄt och gör sig namn i SBL. SjÀlvklart. Men ungdomsfixeringen fÄr inte gÄ överstyr och överskugga allt. Ligan vore fruktansvÀrt mycket trÄkigare och grÄare (!) utan alla dessa lirare som varit med ett tag.

Eller hur?