Här är mitt-i-säsongen-värvningarna som lyfte

Det är dags att lista och ranka igen. Och det blir både ris och ros.

Steven Davis, BC Luleå.

Steven Davis, BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Basketbloggen2023-11-30 07:40

Att värva spelare mitt under brinnande ligaspel är inte det lättaste att göra. Det vet många SBL-klubbar. Spelarmarknaden är begränsad och minorna många att trampa på. Ofta blir det fel men ibland kan det vända en hel säsong. Ett färskt exempel är Devonte Green som fick mästarlaget Norrköping att lyfta till en ny nivå den förra säsongen.

På fredag gör Ed Polite sin första match för BC Luleå sedan han ersatt AJ Sumbry som i sin tur kom in på ett tryoutkontrakt efter knäskadade Oliver Gehrke. Hur det kommer gå för honom får tiden utvisa men redan i dag gör Bloggen en tillbakablick i arkiven och sätter betyg på BC Luleås mitt-i-säsongen-värvningar de senaste fem åren. 

Här är den hårda men rättvisa domen:

5 rosor

Earvin Morris, guard/forward, 2018/19 

Kommentar: Kom in i BC sedan Daniel Alexander knäskadats och ersättaren Tristan Spurlock floppat. Guarden Morris visade sig vara ett fynd med ett brett register som passade perfekt i tränaren Peter Öqvists filosofi och snittade 15 poäng på 22 minuter. Blev handskadad strax innan slutspelet vilket blev ett hårt slag för Luleå som åkte ut i kvartsfinalen mot Jämtland.

4 rosor

Steven Davis, forward, 2019/20

Kommentar: BC Luleå fick leta länge innan klubben hittade rätt men efter halva säsongen landade energispelaren Davis som höll det enkelt och tog sin roll utan prut. Sprang, dunkade och gjort jobbet i försvar. 15 poäng och 8 returer var en mer än godkänt innan coronapandemin avbröt allt spel.

2 rosor

Darrell Davis, guard, 2022/23

Kommentar: Davis ersatte guarden Marcus Evans och fick ett rejält förtroende direkt. Oklart varför. Halvhygglig försvarsspelare och få vapen att ta till offensivt vilket tio poäng på 31 spelminuter bara stryker under. Nej, Davis lämnade aldrig något större intryck i Norrbotten.

Tristin Walley, forward, 2020/21

Kommentar: AJ Davis fick sparken och in kom Tristin Walley från Cypern som till en början såg ut som ett riktigt värvarklipp. Men för varje match som gick tappade forwarden fart och var i slutspelet en total ickefaktor. En märklig utveckling. Det snackades om en handskada som spökade. 

Tope Arikawe, forward, 2020/21

Kommentar: Värvades in som en truppbreddare. En roll som Arikawe tog rakt av.

Kavin Gilder-Tilbury, forward, 2019/20

Kommentar: Ersatte hypade Laron Davis men hann bara visa upp sig i en match innan han försvann på grund av "personliga" skäl. Men Kavin Gilder-Tilbury gjorde under den korta tiden ett bra intryck och känslan är att han kunnat göra ett fullgott jobb.

1 ros

Tristan Spurlock, forward, 2018/2019

Kommentar: Spurlock var otränad med blytunga ben, floppade rejält och skickades hem snabbare än snabbt.

Austin Burgett, forward, 2019/2020

Kommentar: BC testade den omeriterade amerikanen efter att Kavin Gilder-Tilbury hastigt lämnat. Burgett blir ihågkommen för ett matchavgörande skott mot Nässjö på hemmaplan. Kul för honom men inte tillräckligt för att få stanna kvar i klubben. 

AJ Sumbry, forwarden, 2023/24

Kommentar: En lång proffskarriär hade satt sin spår vilket gjorde att Sumbry tappat både och hopp samt spring i benen. Ville en hel del men kunde inte längre utföra det som behövdes för att ge BC Luleå det laget behövde.  

Earvin Morris BC Luleå.
Earvin Morris BC Luleå.