Jodå, visst kunde Larsson trolla fram en skrällseger

Ett smart försvarsdrag lade grunden för BC Luleås prestigevinst.

BC Luleå- Umeå. Håkan Larsson

Basketbloggen2024-01-26 21:48

Jag ställde frågan innan uppkast om BC Luleå-tränaren Håkan Larsson hade något trolleritrick att ta fram ur sin låda för att kunna hota mästarlaget Norrköping Dolphins. Och det hade han i form av en zonpress och ett zonförsvar som fick Tim Schüberg & Co att tappa rytmen, bli passivt och kasta bort massor bollar under den första halvleken som gjorde att BC Luleå kunde ta en ledning på 15 poäng. Något som till sist lade grunden till den överraskande segern.

Ett smart drag.

Att matchen skulle se helt annorlunda ut i den andra halvlek var helt väntat. Norrköping lärde sig läxan, BC fick problem att hålla emot defensivt och domarna höjde nivån med ett gäng procent.

Och tajt blev det. Ett stirrigt hemmalag orkade bara göra tre poäng de sista 4.5 minuterna men det räckte tack vare några viktiga defensiva spel när det behövdes som allra mest.

Med 15 sekunder kvar missade Marcus Tyus en vidöppen trea vid ställningen 93–96, Denzel George slet åt sig den defensiva returen och avgjorde rysaren från straffkastlinjen

En oerhört skön seger för BC som den här säsongen blivit överkört två gånger av mästarlaget. Och antaglig en förlust – säsongens andra – som Norrköping kan leva med.

I BC Luleå handlade det mesta om guardparet Gustav Hansson och Jonathan Arvidsson som kombinerade för 48 poäng och sköt högprocentigt trots att Norrköping satte ett stort fysiskt tryck på dem

Men den osjungne hjälten var nog allroundspelaren Kentwan Smith som spelade samlat, var bäst i laget med +13 och svarade för 14 poäng samt 7 returer.