Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

40 bra minuter

Efter den miserabla starten i ligan har vi alla kunna se att BC Luleå sakta men säkert börjat bygga på något bra. Vi såg det mot Istanbul i Europaspelet och vi såg det i en dryg halvek mot Jämtland för några dagar sedan.

Men i hemmamötet mot Borås fick alla bevittna bra och sammansatt basket av Peter Öqvists lag över 40 minuter som gav enkla 97-80 och den fjärde raka ligasegern.

Defensivt var skönhetsfläckarna få. Offensivt var bollflödet utmärkt vilket resulterade i öppna skott med hög procent. Och dirigenten bakom allt var landslagsveteranen Thomas Massamba som styrde laget med hjärnhand, tog bollen till korgen mer frekvent än tidigare och hittade sina medspelare hela tiden.

16 poäng, 12 assist och 5 returer statistken bakom det solida hantverket.

Han fick med sig Corban Collins som ännu en gång öste in poäng, återigen 28, och den svacka som Bloggen tidigare kritiserat honom för känns långt borta.

Foulbenägne David Alexander hittade rätt defensivt vilket ledde till en offensiv helkväll med 23 poäng samt 9 returer.

Sedan måste vi cred till engelsmannen Robert Gilchrist som gett BC Luleå ytterligare en dimension med sin tajming och förmåga att skydda ringen. Håller han sig till de enkla grejerna och lär sig sin roll kommer Gilchrist bli värdefull utan göra de stora stora siffrorna.'

Vi slutar så.

//Lindvall

Basketsverige är i sorg

Basketsverige är i sorg. Jämtland Basket meddelar i dag att den assisterande tränaren  Zeljko Brlek är död.

Så här skriver klubben på sin hemsida:

"Det är med stor sorg och saknad som vi måste meddela att vår vän och kollega Zeljko Brlek avled hastigt i dag. Våra tankar är med honom och hans familj".

Zeljko Brlek blev 41 år.

//Lindvall

Makedonienrapport

Som väntat blev Makedonien en promenad i parken för det svenska damlandslaget och segern med 70 poäng öppnar nu vägen för en ren gruppfinal mot Italien om en plats i EM-slutspelet. Det blir hur häftigt som helst men jag lär återkomma till den rysaren senare.

 

Nu snackar vi Makedonien istället och det svenska insatsen som var riktigt vass. Visst, Makedonien måste vara ett av de sämsta landslag jag någonsin sett, men att det blågula laget orkade hålla koncentrationen och ta jobbet alla 40 minuter var trevligt att se.

 

Och som vanligt tar Bloggen på sig Luleåglasögenen och kikar lite närmare på Anna Bartholds, Chioma Nnamakas och Ellen Nyström insatser.

Vi börjar med veteranen Barthold som, lite överraskande i mina ögon, fick ett gigantiskt förtrooende, startade matchen, spelade 23 minuter och levererade 6 poäng samt 6 returer. Ett stabilt jobb från 38-åringen utan superglänsa.

Chioma Nnamaka kom in som reserv i truppen och kunde knappast räkna med några större minuter. Gjorde sin lilla roll bra, spelade tio minuter och var 2/2 från trepoängslinjen.

Förbundskaptenen Francois Gomez matchning av Ellen Nyström mot Makedonien blev jag dock lite förbryllad över. Som jag ser det var spanienproffset under de första 25 minuterna en av lagets bästa spelare men hastigt och lustigt sattes hon på bänken i mitten av tredje perioden och kom sedan aldrig in på planen. 

Kanske berodde det på den smäll hon fick på fingret i första halvek och då blir allt mer förståeligt. Men att en helt osynkad och matchotränad Binta Drammeh skulle tryckas in i rotationen i den fjärde perioden såg bara egendomligt ut.

Nåväl. Nyström lande på 12 spelminuter, 6 poäng 6 steals och 2 returer.

Klart slut.

//Lindvall

De underskattade

Bloggen skriver ofta om de stora stjärnorna i herrligan men hur är det egentligen med alla doldisar? I dag listar vi de fem mest underskattade spelarna i landets högsta serie. Håller ni med?

 

Jonathan Boman, Wetterbygden

"Är riv, slit, kämpa och tuffhet en talang? Absolut. Jonathan Boman, 26, var en fajter i landets nästa högsta serie för ett år sedan och visar sju dagar i veckan i liganykomlingen att det funkar alldeles utmärkt i SBL herr". 

 

Auston Barnes, Södertälje

"En amerikansk import som är underskattad? Så är det faktiskt för Kings allroundforward som gör lite av av varje på basketplanen. Barnes kan leverera 20 poäng och 10 returer utan att synas under en hel match. Kan vara spelaren som ger Södertälje guldet till våren."

 

André Nilsson, Umeå

"Den 209 centimeter store centern har god tagit tid på sig att växa in ligakostymen men vid en ålder av 28 spelar han sitt livs basket med ett snitt på 15 poäng och 10 returer. Landslaget? Varför inte. Stora svenska spelare växer inte på träd."

 

Gustav Hansson, Jämtland

"Den perfekte lagspelaren och backup-guarden. Kommer alltid in och gör jobbet. Mycket bra taktiskt, Östersundslagets bäste försvarsspelare och utrustad med ett underskattat skott".

 

Simon Gunnarsson, Borås

"När spelarna i västkustens stolthet håller på att skjuta armarna ur led står 23-årige Gunnarsson för stabilitet, balans och smarthet. Men sina 199 centimeter kan forwarden, som snittar 6 poäng och 5 returer, spela försvar på alla positioner och leda laget utan att röra bollen offensivt."

//Lindvall

 

 

 

 

 

 

Skarpt läge för Luleåtrion

Okej, då börjar läget bli skarpt för damlandslaget och resan till ett eventuellt EM-slutspel nästa år. I morgon lördag kvalspelar laget mot Makedonien på bortaplan och kommande onsdag är det gruppfinal mot starka Italien, även det på bortaplan.

Här kommer med andra ord allt att avgöras.

I början av veckan samlades 15 spelare för att förbereda sig inför matcherna och nu har förbundskaptenen Francois Gomez plockat ut de tolv som får spela. Ellen Åström, Elin Ljunggren och Paulina Hersler tvingas stå åt sidan och det innebär att Luleå Basket-duon Chioma Nnamaka och Anna Barthold är med på tåget tillsammans med Luleåfostrade Ellen Nyström, till vardags proffs i Spanien.

 

Tidigare i veckan träningsspelade Sverige mot Slovenien, där blev det förlust med elva poäng och de tre Luleåspelarna svarade alla för stabila insatser.

Ellen Nyström: 17 spelminuter, 5 poäng, 5 returer och 3 assist.

Anna Barthold: 13 minuter, 8 poäng, 4 returer.

Chioma Nnamaka: 6 poäng.

 

”Alla tre gjorde en bra matcher”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo som räknar med seger mot Makedonien.

”Den ska vi bara vinna. Inom laget har vi också pratat om att vinna med så mycket som möjligt”, säger han.

//Lindvall

Guldtränaren nobbar landslagsspelaren

För BC Luleå tog en dryg vecka att hitta ersättaren till knäskadade Daniel Alexander - det i form av Tristan Spulock.

Luleå Basket har, och behöver inte ha samma brådska med tanke på damligans minst sagt luftiga spelprogram. Men en sak vet tränaren David Visscher redan nu: Landslagsstjärnan Binta Brammeh är inte aktuell som ersättare för Allis Nyström.

"Vi söker en powerforward - en EU-spelare på Allis position", säger han.

Men i övrigt har inte spelarjakten gått speciellt långt och Visscher ser en ny spelare landa inom två-fyra veckor. Ungefär. Definitivt innan jul.

"Vi snackar med agenter, låter dem veta vad vi letar efter. Vi har också sagt att det inte är akut", säger han.

Men om det dyker upp något bra till rätt pris mycket tidigare?

"Då kan vi förstås inte vänta. Det vore bara dumt".

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar