Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Avslöjar: Guldcoach intressant för Udominate

Jag behöver inte dra hela historien för er. Vid det här laget kan ni den.

Men basketligan dam-gänget Udominate Basket sparkade hur som helst tränaren Tamara Ruzic mitt under säsongen. I samband med det ställdes klubben inför ett dilemma eftersom man saknade en tränare med steg fyra-utbildning.

Till slut gjorde Mikael Blomqvist comeback i sin gamla klubb. Och tillsammans med general manager Oscar Stenberg samt Bo Ågren-Malm formade han ledarstaben under andra halvan av säsongen.

Nu kan NSD:s basketblogg avslöja att den tränaren som var aktuell att ta över istället är en av de mest rutinerad i svensk baskethistoria. Nämligen Kelly Grant, 59.

Det blev aldrig han som efterträdde Ruzic direkt. Men Udominate har hört sig för om nästa säsong också.

"Det var ett tag sedan vi pratade. När Tamara försvann så pratade jag med Oscar (Stenberg) lite grann. Och sen när vi spelat hemma har vi pratat om nästa år. Men det har inte varit något konkret", säger Kelly Grant.

Han fortsätter:

"Efter att jag slutade i Uppsala åkte jag till New York i tre veckor. Då var jag i kontakt med Oscar och när jag kom tillbaka hade de en match mot Norrköping. Då hade jag räknat med att sitta ned och prata med dem. Men helt plötsligt fick jag influensa. Sedan dess har jag inte haft kontakt med dem".

Skulle du kunna tänka dig att coacha Udominate?
"Jag är definitivt intresserad. Som jag sa: Jag har mycket kvar att ge. Jag tog en sex månader lång paus 2007. Nu har jag haft en paus sedan det tog slut med Uppsala. Jag vet att ett lag på pappret är inte lätt att coacha om du inte haft det förut. Jag har haft det förut (skratt). Det skulle vara kul att coacha igen i några år".

Men Udominate är inte det enda lag som visat intresse för Kelly Grant. Även ett flertal utländska lag har velat kontraktera honom.

"Jag har försökt fundera om jag vill fortsätta med basket, göra något annat eller sluta helt. Men jag älskar sporten och vet att jag har mycket kvar att göra. Om någonting bra dyker upp så får vi se", säger Grant.

Han fortsätter:

"De möjligheter som dykt upp har varit jättesvåra. De ville att jag skulle komma till Mexiko och göra en intervju en vecka och det var samma vecka som båda mina barn fyllde år. Och sådant folk förstår inte sånt (skratt). Så jag var tvungen att tacka nej. Sen dök en möjlighet i Sydkorea upp men det var svårt för min fru att flytta dit på en gång. Jag ska fundera under sommaren".

Grant, som vunnit ett flertal guld som tränare i basketligan, hade även kontakt med Borås Basket innan Henrik Svensson skrev på för klubben.

"Det finns inte många öppna jobb i Sverige. Jag hade kontakt med Borås lite grann men jag förstår deras beslut. De ville gå en annan väg. Henrik är en ung och ambitiös coach och jag förstår dem".

Skulle du kunna tänka dig att coacha utanför Sverige?
"Det är mycket som ligger i luften just nu. Min bror är min agent och just nu planerar vi bara att ta en semester i New York i juli. Jag kan tänka mig allt faktiskt. Om någonting intressant dyker upp i Sverige, Europa eller någon annanstans. Jag har varit med i 38 år i den här branschen - det är bara att packa väskorna och åka".

Kelly Grant kommer senast från ett tränarjobb i Uppsala Baskets damlag. Han har tidigare bland annat även coachat Uppsala Baskets herrar och Norrköping Dolphins.

//Wiik

Är han det rätta valet?

Då vet vi: 26-årige Austin Burgett blir den spelare som ersätter skadeförföljde LaRon Smith i  BC Luleå. Ingen skräll alls. 

Powerforwarden på dryga två meter har tränat med laget under förra veckan och till sist tog tränaren Peter Öqvist beslutet att ge Burgett chansen.

Är det då ett rätt val?

Ingen aning. Det Bloggen kunnat se på träning visar att Burgett har ett bra basket-iq, är en solid passare, har en funktionell teknik för sin längd, ett stabilt skott men sega fötter i försvar. Kort och gott en lagspelare som kommer vara bra i omklädningsrummet, en kugge i maskineriet, ge laget tio poäng och en handfull returer. Det är i alla fall känslan i dag.

Austin Burgett är, i alla fall vad jag kunnat se, inte en renodlad matchvinnartyp, som i slutet på skottklockan löser upp en offensiv knut och skapar för sig själv samt andra.

 Det är förstås omöjligt att säga i dag om Burgett är den spelare som BC Luleå behöver för att gå hela vägen. Han lär knappast vara spelklar på fredag mot Jämtland. En vecka senare, i mötet mot Nässjö den 29:e, kommer med allra största sannollikhet bli hans debutmatch i sitt nya lag. Och inte ens då vet vi som amerikanen är det sista länken i lagbygget.

Nej, Burgett lär behöva tre-fyra veckor för att känna sig hemma i BC Luleå.

//Lindvall

Omgångens tips

Futtig SBL-omgång med bara tre matcher över två dagar. Men man ska inte misströsta, bara köra.

 

Jämtland-Djurgården           1

(Spelas i dag, måndag)

För det första ska det bli intressant att se om Charles Barton jr gör debut för Stockholms stolthet - det är en spelare som kan fixa lite stadga i ett vingligt lagbygge. I Östersund går alla bananas efter bortasegern mot Nässjö och bra debutmatcher av Thomas Massamba samt Justin Gordon. Nu ska den succén följas upp - vilket inte borde vara omöjligt med tanke på motståndet.

 

Borås-Umeå                          1

Finaltippade Borås åkte på en riktig käftsmäll mot ett skadedrabbat Köping och den frustrationen kommer tas ut i kväll. Umeå verkar, trots en del bra individuella spelare, inte få ihop det och kommer vara chanslöst på tisdag kväll.

 

Norrköping-Wetterbygden    1

Lite svårtippat, faktiskt. Norrköping har fått tillbaka vinnarkänslan efter den viktiga Umeåsegern på bortaplan och topplaget Wetterbygden fick lite att fundera på efter matchen mot BC Luleå. Här kan det finnas utrymme för omgångens stora skräll. Vi får se.

//Lindvall

Stjärnans röriga säsong

Earvin Morris, spelaren som kom in mitt under förra säsongen i BC Luleå och snabbt blev en av lagets nyckelpjäser, har haft en minst sagt rörig höst.

Det började med att amerikanen skrev på för finska Kataja och var med under hela försäsongen med laget. Men innan ligaspelet  hann starta hörde libanesiska toppklubben Sagesse av sig och viftade med den stora börsen.

Det erbjudandet kunde inte Morris tacka nej till och lämnade Finland.

Men Libanon-vistelsen blev inte långvarig - närmare bestämt fyra futtiga matcher. Då hamnade den inhemska ligan i ekonomiska problem och Morris fick för någon vecka sedan sätta sig på flygplanet som styrde mot Finland och Kataja igen.

Därmed kan vi väl tro att cirkeln är sluten - i alla fall den för här säsongen.

//Lindvall

Säsongens bästa match

Vi har anat, men inte helt säkert vetat, att BC Luleå är uppe ur sin svacka efter tre raka segrar mot lite mer beskedligt motstånd. Efter den solklara segern mot toppkonkurrenten Wetterbygden med 112-86 fick spelarna och ledarstaben beskedet de så gärna ville ha: Laget är på rätt spår igen.

Prestationen var utmärkt, säsongens vassaste, och bakom siffrorna fanns förstås ett gäng segerfaktorer att peka på.

Vi börjar med BC Luleås bänk som Bloggen gnällt på sedan dag ett. Nu landade rollspelarna på godkända 33 poäng där Sockensträsks Daniel Eliasson klev fram som den stora x-faktorn med 15 på tolv minuter - många av dem i halvkritiska lägen.

Brandon Rozzell var helt sagolik och gjorde alllt rätt. 33 poäng, 7 returer och 9 assist var på en helt egen nivå den här kvällen.

Quinton Uphurs och Denzel Anderssons ihärdiga och elastiska försvarsspel på Wetterbygdens stjärna Tyler Sabin som visserligen landade på 26 poäng men fick slita för allt och hölls nere på 38 procent från golvet.

Nu får vi se om den här segern gav tränarparet Peter Öqvist och Håkan Larsson några svar inför beslutet om provspelaren Austin Burgett. Räcker det med att plocka in en mer lagorienterad spelare som eller måste det trots allt värvas in en matchvinnartyp.

Svaret kommer i helgen.

//Lindvall

Omgångens tips

Dags för en stekhet omgång i SBL herr och Bloggen är på hugget. Var god skölj.

 

Umeå-Norrköping           2

Svårtippat möte mellan två lag som haft svårt att vinna matcher. Hemmaplan brukar betyda massor men ska vi vara krassa: Norrköping har spelat den bästa basketen så här långt och det ger utdelning i kväll.

 

Nässjö-Jämtland             2

Samma sak som ovan: Inget av lagen har sett speciellt bra ut men visst kommer det betyda en hel del att ledartypen Thomas Massamba kommer in och ger stadga åt ett vingligt Jämtland. Det kommer väga över den här gången.

 

BC Luleå-Wetterbygden    1

Wow. Fredagens häftigaste match mellan två lag som vill vara i toppen. Wetterbygden har imponerat i veckor - Luleå, som saknar en importspelare, sitter på tre raka segrar och en Denzel Andersson i hysterisk offensiv form. Det landar nog i en hemmaseger - men jag är långt ifrån säker.

 

Djurgården-Södertälje       2

Omgångens skrattmatch även om Södertälje inte ser ut som ett mästarlag just i dag. Men Djurgården spelar faktiskt så pass illa, inte minst defensivt, att motståndarlagen inte behöver prestera sitt max för att vinna.

 

Köping-Borås                    2

(Spelas lördag)

Kul fajt där Köping borde ha fått tillbaka stjärnan Jeremy Combs i spel vilket betyder massor. Jag räknar med en supertajt match men till sist kommer Borås vinnarvana och guardparet Tyus/Fridriksson att väga över.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar