Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Barthold visade vägen

Det skavde, gnisslade och var inte vackert någonstans. Men det svenska damlandslaget tog i alla fall på sig blåstället, grävde djupt och lyckades knäcka Kroatien, 63-55, i EM-kvalet inför storpublik på Johanneshov.

Och till sist förstod också förbundskaptenen Francois Gomez vad som krävdes rent rotationsmässigt för att hitta ett vinnande spel: In med Anna Barthold på planen.

Med hennes fysiska närvaro, ledaregenskaper och högprocentiga avslut, 5/5 och 11 poäng, blev landslaget en vinnare igen efter magplasket mot Italien i lördags. När Sverige gjorde rycket i slutet av den tredje perioden var Luleå Baskets veteran en av de som ledde laget.

Tyvärr visade förbundskapten Gomez risig fingertoppskänsla inför den fjärde perioden, bänkade Barthold och bjöd in Kroatien i matchen igen.

Men det löste sig till sist och nu kan vi nog anse att EM-biljetten är säkrad.

//Lindvall

Omgångens tips

För Bloggen är det en aning oklart hur den här ligaomgången är tänkt men det handlar i alla fall om fyra matcher under fyra dagar med start i kväll.

Håll till godo med ett tips.

 

Onsdag

Borås-Wetterbygden        1

Med både Simon Gunarsson och Brian Fitzpatrick skadade har Borås tappat två defensiva hörnstenar och tvingas därför spela med en kortare rotation. Men även om Wetterbygden ser formstarkt ut ska hemmalaget offensiva potential kunna räcka för att ta en säker seger.

 

Torsdag

Södertälje-Jämtland         1

Kings har gjort det till en konstart att vinna jämna matcher, ta segrar med spelare borta och hitta sätt att vinna när spelet inte är hundra. Jämtland har kämpade till sig några segrar för ett par veckor sedan vilket byggde självförtroende och sedan dess har laget hittat en bra nivå. Jag tror dock att hemmalaget är lite för tungt i långa loppet.

 

Fredag

Norrköping-Umeå            1

Umeå stinker för tillfället och är inte i närheten av att vinna några matcher alls. Norrköping är Sveriges bästa lag just nu och kan se på den här tillställningen som ett bra traningspass i Stadium arena.

 

Lördag

Köping-Nässjö                 2

Här möts två lag som åkte på hjärtskärande förluster i den förra omgången mot Wetterbygden respektive Södertälje. Frågan är vilket lag som hämtat sig bäst? Jag gissar på Nässjö som visserligen är bortasvagt men i grunden har en vassare spelatrupp.

//Lindvall

 

 

Sifferexercis

Okej, det här är inte lätt. Men vad fokuserar man på i ett blogginlägg efter en match som hela norra Europa på förhand visste att BC Luleå skulle vinna?

Det vette tusan.

Men vi kan väl för en liten stund grotta ned oss i lite siffror efter Luleå 107-80-segern mot bottengänget Uppsala.

Vi kan starta med Uppsalas ankare Axel Nordström som fortsätter att leverera stora siffror omgång efter omgång. 23 poäng, 13 returer i Luleå energi arena och det är svårt att forstå var karln hittar sin motivation match efter match. Han är liksom värd något så mycket bättre.

Eftersom resultatet var givet innan uppkast valde Luleåtränaren Peter Öqvist att tidigt matcha runt hela laget och till sist landade inte en enda spelare på mindre än tio minuters speltid. Det innebar i förlängningen att BC Luleås bänkspelare svarade för hela 42 av lagets poäng.

Anton Kobylak Berglund tog chansen att visa upp sin målgörarinstinkt med 16 poäng, personligt rekord för honom i ligan.

Denzel Andersson har haft en och annan halvseg match efter sin hjärnskakning men mot Uppsala fyllde landslagsmannen hela protokollet med 11 poäng, 11 returer, 10 assist, 4 blockar, 3 steals. Och 5 fouls...

Till sist: BC Luleå fortsätter att vara högprocentigt från trepoängsland. 48 mot Uppsala och med sammanlagt 43 procent efter elva matcher är laget bäst i hela ligan just nu.

Vi stannar där.

//Lindvall

Omgångens tips

Usch vad trist med bara två ligamatcher. Men vad gör man? Jag tippar hej vilt i alla fall.

 

Nässjö-Södertälje           2

Hemmalaget studsade tillbaka starkt efter längre formsvacka och knäckte BC Luleå i en rysare. Det borde förstås spilla över även på kvällens match. Men: Södertälje är homogent, vinner alltid de matcher som ska vinnas och är Adam Ramstedt är spelklar tillför hans 208 centimeter ytterligare en dimension.

 

BC Luleå- Uppsala         1

Luleås tillkortakommanden i returspelet har plågat laget svårt den sista tiden när Daniel Alexander och Brice Massamba inte kunnat spela och laget är just nu sämst i ligan i den kategorin. Nu ska det inte spela någon roll alls mot svaga Uppsala som dock såg ganska okej ut mot Norrköping häromsistens. Visst blir det en klar hemmaseger men jag tror inte på en regelrätt överkörning.

//Lindvall

Ersättaren är klar

Det tog bara en dryg vecka men nu har BC Luleå hittat knäskadade Daniel Alexanders ersättare. Namnet Tristan Spurlock, 27.

"Det är en skicklig forward. Allroundduktig, kan skjuta utifrån, attackera och vara ett hot i flera dimensioner. Han har erfarenhet från Europa och även från en tuff argentinsk liga så han är inte purfärsk även om han är på väg in i sina allra bästa år”, säger Luleåtränaren Peter Öqvist i ett pressmeddelande.

Den 203 centimeter långe powerforwarden har rest världen runt i sitt yrke och spelat i länder som Libanon, Israel, Mexico, Kina, Ungern, G-league i USA - listan kan göras mycket lång.

Spurlocks senaste adress var dock Argentina och i laget Gimnasia Indolo. Facit: 6 poäng samt 5 returer . Han spelade i samma land 2017/2018 och i laget La Union Formosa levererade han 23 spelminuter, 12 poäng och 5 returer.

Säsongen 2015/2016 var han med och tog det ungerska topplaget Alba Fehervar till final. Då snittade han 13 poäng, 6 returer, 3 assist och ett 38-procentigt skytte från trepoängslinjen över 29 minuters speltid. 

"Jag är exalterad! Jag är redo att komma till Luleå, börja jobba och vinna. Jag vet att det är en bra klubb jag kommer till. Jag vill bara addera till den och ta med min positivitet, atletiska förmåga och mitt spelsätt till gruppen”, säger Tristan Spurlock.

BC Luleå hoppas att lagets nye USA-spelare ska kunna göra debut den 25 november i hemmmatchen mot Jämtland.

//Lindvall

Skilda världar i Belgien

De var stjärnor i BC Luleå under två säsonger och ledde klubben till det åttonde SM-guldet 2017 och en finalplats 2018.

Men sedan valde både Brandon Rozzel och Quinton Upshur nya vägar i sina karriärer vilket ledde dem till Belgien.

Rozzell skrev kontrakt med alltid topptippade Aalstar. Upshur mer anonyma Mons Hainaut. Men där stannar alla likheter. Inledningen av deras säsonger spretar nämligen åt helt olika håll.

Rozzells Aalstar har haft en nattsvart start och har just nu bara vunnit två av sju matcher, ligger näst sist i tabellen och tydligt är att tränaren Jean-Marc Jaumin just nu inte litar på den förre Luleåguarden. Efter att ha leget runt 25 minuters speltid i de inledande matcher har Rozzell i de två senaste varit bänkad i en och bara fått 16 spelminuter i den andra. Minst sagt illavarslande för honom. 

Sett över alla sju matcher snittar Rozzell drygt 8 poäng och 23 spelminuter.

För försvarsspecialisten Quinton Upshur leker dock basketlivet i Europa. Mons Hainaut är ett av ligans stora skrällgäng, lligger tvåa i tabellen, har matchkvoten 5/2 och Upshur klättrar högre och högre upp i lagets näringskedja.

När laget vann med klara 85-66 mot Leueven i helgen levererade den 25-årige grovjobbaren 15 poäng och 5 steals på 27 minuter. Totalt snittar Upshur 9 poäng på 23 minuter.

//Lindvall  

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar