Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Den sista pusselbiten

När Daniel Alexander blev knäskadad och Tristan Spurlock skickades hem har Bloggen drivit testen att BC Luleå borde tänka om en aning när det handlar om klubbens sista värvning inför slutspurten av ligaspelet. Att inte gå på storlek, returtagning och trepoängsskytte men istället satsa på kreativitet, skapande och målgörande.

Och i natt blev det klart att BC Luleå plockar in guarden/forwarden Earvin Morris, 24 år och 196 centimeter. Där hoppas tränaren Peter Öqvist ha hittat den spelare som kan ta över matcher offensivt tillsammans med Corban Collins som fram till i dag varit den ende som kan göra poäng ur ingenting. Det kommer, om Morris är den spelare som klubben hoppas han ska vara, ge motståndarlagen lite mer att fundera på när de lägger upp sin defensiva matchplan.

 

Det har antagligen varit ett svårt val för de ansvariga men till sist måste de ställt sig frågan: Var skadas vi mest om någon spelare är borta av någon anledning? Svaret är förstås på bakplanen. Tänk er en längre tid utan Thomas Massamba eller Corban Collins på planen – det skulle slå hårt.

”Efter att vi sonderat terrängen en tid och letat efter en spelare som kan ge oss spets så har vi nu hittat det i Earvin Morris. Det känns jätteroligt att vi blir kompletta som lag. Vi blir mindre än vad vi var med Daniel Alexander från början. Men det öppnar upp för att vi kan spela ett par pinnhål ännu mer aggressivt offensivt”, säger tränaren Peter Öqvist i ett pressmeddelande.

 

Och så är det. BC Luleå kommer bli mindre. Jag ser en startuppställning med Thomas Massamba, 185 centimeter, Corban Colllins, 190, Earvin Morris, 196, Tavarius Shine, 198, och Denzel Andersson, 202. Det är lite kort men antagligen snabbt som blixten.

Det innebär att Peter Öqvist får klara sig på en insiderotation med Denzel Andersson, Robert Gilchrist,  Tim Kearney och Brice Massamba.

 

Men vem är då denne Earvin Morris? Han har varit ute som proffs några år och kommer närmast från spel i Polens högstaliga där han hamnade i frysboxen med bara några få minuters speltid. Han har och spelat i Libanon samt Ryssland men det mest intressanta är Morris tio matcher i den grekiska högstaligan med laget Aries Trikalla BC där han snittade 35 spelminuter, 17 poäng och 5 returer. Det är bra siffror.

”Vi sa att vi skulle göra någonting klart i slutet av förra veckan och i natt blev det klart. Vi har haft en längre tid med den här rekryteringen i jämförelse med den förra. Med Spurlock var vi tvungna att agera snabbt på grund av skadeläget. Nu är laget komplett och vi kommer att kunna bjuda publiken på ännu mer fartfylld och offensiv basket. De referenserna vi tagit och personerna som har sett Earvin Morris spela känner vi oss ganska säkra på”, säger BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson.

 

Om allt pappersarbete går som det ska kommer Earvin Morris att göra sin första match för BC Luleå den 27 januari mot Södertälje på bortaplan.

//Lindvall

En avgörande vecka

Den 31 maj presenterade BC Luleå värvningen av Daniel Eliasson från Umeå. Sedan dess har det varit dödstyst på nyförvärvsfronten.

Men efter en lugn och stilla midsommarhelg är det nu dags för de ansvariga i klubben att ta på sig blåstället igen och den kommande veckan är det fullt fokus på en enda spelare: Quinton Upshur. Guldhjälten från 2017 som den senaste säsongen spelade i Belgien.

BC Luleå har meddelat vad man har att erbjuda och nu börjar det bli dags för ett avslut.
"Vi måste slutföra det här med Quinton i veckan och få ett besked om han kommer eller inte", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

Känslan?
"Till sist handlar det om hur mycket han är beredd att gå ned i lön. Men han är positiv till att "komma hem". Quinton har oavslutade affärer, han vill vinna igen och han vill fortsätta utvecklas som spelare."
//Lindvall

Plågsam klasskillnad

Att det svenska damlandslaget har en ganska bra bit till den yppersta Europatoppen blev hyggligt tydligt i träningsmatchen mot Spanien på midsommarafton.

Förlustsiffrorna blev hemska 29-62 på bortaplan och faktum är att själva matchen långa stunder blev plågsam att se. Klasskillnanden var helt enkelt enorm.

Sett över 40 minuter sköt det svenska lag eländiga 23 procent och var bland annat 0/10 från trepoängslinjen. Jag såg knappt ett enda vettigt avslut tas av det blågula laget under hela matchen och det säger förstås massor om det spanska lagets försvarsspel men också en del om Sveriges fantasilösa offensiv.

Okej, Sverige saknade visserligen Amanda Zahui samt Kalis Loyd. De kommer öppna upp en hel del saker för laget men självklart måste det här resutatet få förbundskaptenen Francois Gomez att fundera. Både över laget och sig själv.

Gåtan med det svenska damlandslaget är att på pappret borde det vara det bästa någonsin. Verkligheten är att laget tappat ganska mycket i kvalité de senaste åren.  

Jag har ingen aning varför men har tidigare skrivit att jag inte alls gillar Gomez coachande och enorma tro på några få spelare som numera sällan levererar mot toppmotstånd. Någon signal borde det väl ändå sända till en tränare när stjärnor som Farhiya Abdi, Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Lollo Halvarsson går minus 124.

Nåväl, damlandslaget har några dagar på sig att plocka ihop resterna. Den 27 startar EM och redan i kväll träningsmatchar laget mot Storbritannien.

Och ska vi vara ärliga: Sverige är ingen medaljkandidat i ett EM med tanke på resultaten de senaste åren. Kvartfinal - då har alla överträffat sig själva.

Åttondelsfinal - då är det godkänt.

//Lindvall

Bosnics val: SBL-stjärnan

För någon vecka sedan blev det klart att den förre svensk herrlandslagscoachen Vedran Bosnic lämnar Schweiz och tar över belgiska Moins-Hainaut. Nu har han gjort med sin första värning och inte helt oväntat tar Bosnic ett säkert kort.

Från sin förra svenska klubb Södertälje handplockar han en av den senaste SBL-säsongens största stjärnor i form av Auston Barnes.

Den 203 centimeter långe allroundforwarden snittade de senaste säsongen 15 poäng och 6 returer.

//Lindvall

Tre snabba nyheter

Tre tunga nyheter har trillat under dagen som Bloggen bara måste berätta om.

1) Luleå Baskets nya guard Natisha Hiederman har skrivit på ett korttidskontrakt med WNBA-klubben Atlanta som sträcker sig över EM-slutspelet. 

2) Efter 18 år som toppspelare väljer Norrköping Dolphins stjärnveteran Mikael Lindquist, 36,att lägga av.

"Det är sorgligt att det tar slut, men någon gång måste det göra det", säger han på Dolphins hemsida.

3) Borås Basket har gjort klart med ännu en importspelare. Det är den amerikanske forwarden DeAndre Davis som närmast kommer från den slovakiska ligan där han snittade 12 poäng och 7 returer.

//Lindvall

Mästarklubben värvar

Bloggen noterar ett par spännande kontraktspåskrivningar som trillat in under dagen. Den kanske allra viktigaste är att Norrköpings Dolphins, klubben som haft viss krisstämpel på sig under våren, behåller guarden, evighetsmaskinen och försvarsspecialisten Tim Schüberg, 24. 

En vital kontraktsförlängning av klubben inför kommande säsong där Schüberg kommer få en stor roll.

Södertälje Kings, som värvat hej vilt sedan guldet säkrades, har hämtat in Adam Ramstedts ersättare i form av 208 centimeter långe Alexander Larsson som den senaste säsongen snittade 7 poäng och 4 returer för Alicante i den spanska tredjedivisionen.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar