Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

En effektiv uppvisning

Om vi för en sekund glömmer att Djurgården just nu är ett uselt basketlag som dessutom saknar sin bäste spelare, guarden Derrick Wilson, kan vi konstera att Stockholmslaget blev det perfekta motståndet för BC Luleå i ett vingligt läge med tre raka hemmaförluster och en minst sagt tveksam form.

Försvarssmässigt är Djurgårde på superettanivå och BC Luleå fick leka basket, skjuta vilka skott laget ville och springa hem en seger med 111-75. Antagligen med en lättnadens suck efter slutsignalen.
Alla spelare fick bra med speltid, ingen mer än 24 minuter och då ska ni veta att Djurgårdstränaren Charles Barton matchade tre av sina nyckelpjäser över 30 minuter.

Nåväl. Matchens stora behållning, förutom de gröna retrotröjorna och den mäktiga hyllningen av legendaren Willie Cherry, var förstås Denzel Andersson uppvisning i effektivitet.
Lite drygt 24 spelminuter gav 36 poäng, 8 returer, 17 av 21 straffkast och 8 av 12 från golvet. Personligen tycker jag det hade varit kul att se 23-åringen spela de sista dryga två minuterna av matchen för att nå 40. Men man kan inte få allt alla dagar i veckan.

Då är frågan var BC Luleå tar vägen efter den här matchen som ändå är ganska svår att bedöma. Tja. På bänken satt store LaRon Smith, ljumsskadad ännu en gång, och tipset för dagen är att han inte blir kvar i Luleå speciellt länge. Jakten på en ersättare pågår med stor sannolikhet och där måste det bli så nära man kan komma en fullträff.

Tränaren Peter Öqvist behöver också få igång krasslige Anton Kobylak-Berglund samt collegeletande Pelle Larsson. Helst så snabbt som möjligt.
//Lindvall

Omgångens tips

Ett gäng stekheta matcher på fredag/lördag och Bloggen är förstås heltänd. Det är med andra ord dags för ännu ett tips.

 

BC Luleå-Jämtland        1

"För någon vecka sedan hade detta varit en bergetta men sedan dess har Jämtland öppnat plånboken på vid gavel, plockat in Thomas Massamba och jänkaren Justin Gordon - något som gett två raka storsegrar. Men BC Luleå ha fyra raka vinster på kontot och spelar säsongens bästa basket utan att ha en tredje amerikan spelklar. Räkna med en rysare, gott folk."

 

Nässjö-Norrköping         2

"Norrköping har äntligen hittat ett sätt att vinna matcher och Nässjö letar förtvivlat efter ett recept som ger valuta i segerkolumnen. Finns det någon logik alls ska det här bli en bortaseger. En ganska enkel sådan."

 

Wetterbygden-Borås    2

"Boris Balibreas Wetterbygden måste ha fått självförtroendet rejält stukat efter storförlusten mot Luleå och såg mer eller mindre paralyserat ut i genomklappningen mot Norrköping. Finalkandidaten Borås borde kunna utnyttja det. Borde."

 

Djurgården-Köping      1

"Jag erkänner: Det här är en tokchansning. Djurgården har fallit ihop som ett korthus efter de inledande omgångarna och inte haft ett rätt. Men Charles Bartons intåg på bakplan borde ge stabilitet och någon gång måste succélaget Köping åka på en liten mina."

 

Umeå-Södertälje          1

(Spelas lördag)

"Här trotsar jag logiken igen och menar att Umeå, som inte verkar ha något stablit att stå på, plötsligt hittar en vinnande formel. Jag vet inte hur och går bara på magkänslan. För nio gånger av tio ska mästarlaget Södertälje, som har så mycket mer talang, springa hem den här matchen."

//Lindvall 

Statistiken som borde oroa

Efter ett evighetslångt speluppehåll på två veckor är det på fredag äntligen dags för Luleå Basket att dra igång ligaspelet igen. Motståndet är ett formstarkt Telge och den matchen lär kunna sluta hur som helst.

Och ni som läst Bloggen under hösten vet att jag inte varit speciellt nöjd över det jag hittills sett av laget som sitter på en av de mest högoktaniga spelartrupper jag sett i Sverige på länge.

Men något har skavt från dag ett. Okej, i Europaspelet har ljusglimtar funnits men i SBL Dam har det inte varit lika kul och roten till det onda har i min bok har varit lagets offensiv.

Med ett lag så fullt av talang borde det kunna springas, spelas i högt tempo med massor av innovativa lösningar där spelarnas fantasi får flöda. Kanske inte fritt - men mer än i dag.

Men verkligheten har istället alltför ofta varit seg, stillastående, statiskt uppstyrt där spelarna letat saker som inte finns. Faktiskt lite söndercoachat av lagets tränare Robin Sandberg. Det är känslan.

Statistiskt byggs mina påståenden om Luleås offensiv också upp. Laget snittar inte ens 75 poäng. Att jämföra med Högsbo som ligger på 90 och är bäst av alla.

Luleås trepoängsprocent är under 30 vilket placerar laget, efter fem spelade ligamatcher, på den undre halvan.  Procenten på tvåor är dryga 45  - fyra i SBL dam.

En intressant detalj är också att Luleås målgörande ofta rasar betänkligt i den fjärde perioden och i dag ligger på dryga 16 poäng.

Det här är siffror som borde oroa men självklart går att fixa. Ligasäsongen är bara i sin linda och korrigeringsmöjligheterna oändliga.

Kanske får vi se ett första steg mot något bättre redan på fredag mot Telge - en av säsongens tuffaste bortamatcher.

//Lindvall

Är han det rätta valet?

Då vet vi: 26-årige Austin Burgett blir den spelare som ersätter skadeförföljde LaRon Smith i  BC Luleå. Ingen skräll alls. 

Powerforwarden på dryga två meter har tränat med laget under förra veckan och till sist tog tränaren Peter Öqvist beslutet att ge Burgett chansen.

Är det då ett rätt val?

Ingen aning. Det Bloggen kunnat se på träning visar att Burgett har ett bra basket-iq, är en solid passare, har en funktionell teknik för sin längd, ett stabilt skott men sega fötter i försvar. Kort och gott en lagspelare som kommer vara bra i omklädningsrummet, en kugge i maskineriet, ge laget tio poäng och en handfull returer. Det är i alla fall känslan i dag.

Austin Burgett är, i alla fall vad jag kunnat se, inte en renodlad matchvinnartyp, som i slutet på skottklockan löser upp en offensiv knut och skapar för sig själv samt andra.

 Det är förstås omöjligt att säga i dag om Burgett är den spelare som BC Luleå behöver för att gå hela vägen. Han lär knappast vara spelklar på fredag mot Jämtland. En vecka senare, i mötet mot Nässjö den 29:e, kommer med allra största sannollikhet bli hans debutmatch i sitt nya lag. Och inte ens då vet vi som amerikanen är det sista länken i lagbygget.

Nej, Burgett lär behöva tre-fyra veckor för att känna sig hemma i BC Luleå.

//Lindvall

Omgångens tips

Futtig SBL-omgång med bara tre matcher över två dagar. Men man ska inte misströsta, bara köra.

 

Jämtland-Djurgården           1

(Spelas i dag, måndag)

För det första ska det bli intressant att se om Charles Barton jr gör debut för Stockholms stolthet - det är en spelare som kan fixa lite stadga i ett vingligt lagbygge. I Östersund går alla bananas efter bortasegern mot Nässjö och bra debutmatcher av Thomas Massamba samt Justin Gordon. Nu ska den succén följas upp - vilket inte borde vara omöjligt med tanke på motståndet.

 

Borås-Umeå                          1

Finaltippade Borås åkte på en riktig käftsmäll mot ett skadedrabbat Köping och den frustrationen kommer tas ut i kväll. Umeå verkar, trots en del bra individuella spelare, inte få ihop det och kommer vara chanslöst på tisdag kväll.

 

Norrköping-Wetterbygden    1

Lite svårtippat, faktiskt. Norrköping har fått tillbaka vinnarkänslan efter den viktiga Umeåsegern på bortaplan och topplaget Wetterbygden fick lite att fundera på efter matchen mot BC Luleå. Här kan det finnas utrymme för omgångens stora skräll. Vi får se.

//Lindvall

Stjärnans röriga säsong

Earvin Morris, spelaren som kom in mitt under förra säsongen i BC Luleå och snabbt blev en av lagets nyckelpjäser, har haft en minst sagt rörig höst.

Det började med att amerikanen skrev på för finska Kataja och var med under hela försäsongen med laget. Men innan ligaspelet  hann starta hörde libanesiska toppklubben Sagesse av sig och viftade med den stora börsen.

Det erbjudandet kunde inte Morris tacka nej till och lämnade Finland.

Men Libanon-vistelsen blev inte långvarig - närmare bestämt fyra futtiga matcher. Då hamnade den inhemska ligan i ekonomiska problem och Morris fick för någon vecka sedan sätta sig på flygplanet som styrde mot Finland och Kataja igen.

Därmed kan vi väl tro att cirkeln är sluten - i alla fall den för här säsongen.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar