Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

En liten lista om VM

Luleå När den störste sonen lyckades spåra upp Kanal 10 på vår tv förra veckan var givetvis lyckan total i det lindvallska minst sagt basketintresserade hemmet. Därmed var soffan bokad och på menyn stod förstås  VM i Turkiet som blev en grym upplevelse.

 

Och vad fick vi då se? USA spelade i en egen division och pulveriserade alla lag med sitt hänsynslösa man-man-försvar. Då behövde inte laget mycket struktur anfallsmässigt  - bara springa, dunka eller ge bollen till fenomenet Kevin Durant när det körde ihop sig.
Litauens unga och okända lag charmade alla med sitt spel som belönades med en bronspeng.
Den ålderstigna turkiska spelargenerationen tog den sista chansen att göra något stort internationellt och belönades med ett silver.
Men självklart är det spelarna alla minns. Lirarna med karisma och stjärnglans som stack ut bland de andra.
Här är min personliga topp-tre-lista från Turkiet:
1) Milos Teodosic, Serbien.
Med sin kaxiga Beatles-lugg på sniskan sköt han sitt lag till semifinal och nästan hela vägen till final. I kvarten mot Spanien laddade han bössan två meter utanför trepoängslinjen, sköt 207 centimeter Jorge Garbajosa i ansiktet och gav sitt lag segern i slutsekunderna
2) Kevin Durant, USA
Okej, han borde vara etta men Durant är så omänskligt bra att det nästan blir trist. Se upp Kobe och Lebron - Durant är utan tvekan framtiden.
3) Luis Scola, Argentina
Nog visste jag att muskelknippet Scola gjort sig ett bra namn i NBA och Houston Rockets men att hans kapacitet låg på den här abnorma nivån fanns inte på min karta. Överlägsen poängligavinnare med ett snitt på 27 i ett annars ganska segt Argentina som måste bygga nytt.
Har ni läsare några andra favoriter; maila eller kommentera så sammanställer jag ännu en lista.
//Lindvall 

Stjärnan missar toppmatchen

I morgon kväll matchar BC Luleå upp regerande mästaren Norrköping Dolphins på bortaplan i Stadium Arena. Men laget får klara sig utan nyckelspelaren Tavarius Shine.

I segermatchen mot Södertälje tidigare i veckan fick amerikanen en smäll mot huvudet och landade tungt i golvet.

"Hans haka tog nästan hela smällen.", säger BC Luleås sjukgymnast Rickard Carnerud som efter tester tagit beslutet att Shine inte är i speldugligt skick ännu.

BC Luleå har sedan tidigare haft både Brice Massamba och Denzel Andersson borta på grund av hjärnskakning. Massamba var ur spel i över en månad. Andersson inte fullt två veckor.

//Lindvall

Betygdax

16 spelade matcher ligan. 20 kvar innan slutspelet. Då känner Bloggen att det är betygdax för BC Luleås spelare.

 

5 NSD-rosor

Thomas Massamba, guard.

Kommentar: "Sett över alla säsongens matcher, både i ligan och Europaspelet, har den 33-årige veteranen varit den som hållit jämnast nivå. Försvarsspelet är alltid prickfritt men räck upp handen den som såg Massamba skjuta 51 procent från trepoängslinjen".

 

4 NSD-rosor


Denzel Andersson, forward. Corban Collins, guard.

Kommentar: "Två av lagets ledande spelare. Att Anderssons roll i laget skulle bli större visste alla - något han förvaltat väl med sitt mångsidiga spel. Collins är en av ligans starkaste offensiva spelare som kan göra mål på alla möjliga sätt. Men båda två har haft sin små svackor - därför kan Bloggen inte ge dem högsta betyg".

 

3 NSD-rosor 

Tavarius Shine, guard/forward. Robert Gilchrist, forward. Daniel Hansson, guard. 

Kommentar: "Shine är BC Luleås klisterspelare som utan ett stort boll innehav är vital för laget med sitt allroundspel. Gilchrist växer hela tiden och är oerhört nyttig med sitt försvarsspel runt ringen men även ute på golvet. Daniel Hansson gör jobbet som backup bakom Massamba och Collins kliniskt".

 

2 NSD-rosor

Anton Kobylak Berglund, forward. Tim Kearney, forward. Daniel Alexander, forward.

Kommentar: "Alexander är ute för säsongen men hann spela nio matcher och visade glimtvis upp sin stora offensiva arsenal. Lite för ojämn och ständiga foulprobem ställde dock till det. Tim Kearney är i en liten svacka just nu men för några veckor sedan, när Luleå hade stora skadeproblem, var veteranen högeffektiv. Kobylak Berglund har klivit upp en nivå defensivt och kommer alltid hitta speltid på grund av sin spetskompetens i skyttet".

 

Betygsätts ej: Tristan Spurlock, forward. Brice Massamba, center. Ville Larsson, guard. Karl Persson, guard,.

//Lindvall

Defensiva insatser

Ja, det där blev en jäkla rysare mellan två lag som sannolikt kommer gå långt i ett kommande slutspel och föga överraskande handlade det mesta om kamp och stora defensiva spel.

Södertälje hade bland annat Martin Pahlmblad som gjorde ett jättejobb på Luleås bästa offensiva kraft Corban Collins som tvingades till vanvettigt svåra avslut från minut ett och bara var 30-procentig från golvet.

BC Luleå hade Thomas Massamba, som förutom någon galen bortkastad boll, gjorde ett jättejobb och totalt neutraliserade Södertäljes guard Eric Garcia som inte kom någonstans på hela matchen.

Men istället väljer jag att fokusera på en annan spelare var insats blev helt matchavgörande utan att synas i statistiken.

Vi vet redan engelsmannen Robert Gilchrist kan skydda ringen som få andra men även kan fatta beslut som tränaren Peter Öqvist får gråa hår av ibland.

Men 206-centimetersforwarden passar perfekt Öqvist försvarsstrategi med ständiga byten och kan utan problem hålla sig framför en mindre spelare ute på perimetern. Med sin rörlighet och långa armar är 28-åringen oerhört svår att skjuta över och han tvingade Södertäljespelarna till hur många tuffa skott som helst.

Offensivt tillförde Gilchrist mycket i seriefinalen med sina 16 poäng där fyra av dem avgjorde dramat. Först en put-back efter Thomas Massambas obegripliga miss och Södertäljes defensiva härdsmälta som gav 71-68 med minuten kvar. Sedan spikade han ihop matchen med en alley-oop-dunk efter Massambas passning när 27 sekunder återstod.

Till sist blev det 75-68 till BC Luleå som nu vunnit fem raka och är enda lag som besegrat Södertälje den här säsongen.

Det enda som oroar är smällen mot huvudet som tvingade Tavarius Shine att avbryta matchen. Kanske handlar det om en hjärnskakning och då är lördagens bortamöte mot Norrköpings i fara. Vi får se va beskedet blir.

//Lindvall 

 

 

Omgångens tips

Fyra matcher står på programmet och den hetaste matchen spelas utan tvekan längst uppe i Norrbotten.

Håll till godo.

 

Uppsala-Umeå             2

Uppsala har knappt haft ett rätt på hela säsongen och när en fajter som Axel Nordström ser ut att ha tappat tron är det svårt att se det ihåliga laget vinna en enda match till. Umeå har en längre tid uppträtt förvirrat med med Omar Krayem tillbaka i spel och en ny jänkare i form av guarden Andre Hollins ska förstås laget kunna bärga sin första seger på snart två månader.

 

Nässjö-Jämtland           1

Jämtland skulle nog de allra flesta plocka fram som klar favorit i den här matchen och på pappret är det förstås så. Men jag sticker ut hakan och påstår Nässjö snor den här matchen i sin svårspelade hemmaborg.

 

BC Luleå-Södertälje      1

Omgångens häftigaste match mellan två potentiella finallag. Luleå har vunnit fyra raka. Södertälje har bara en förlust, mot just BC på hemmaplan, och ståtar med kanske ligans bredaste trupp. Det här kan sluta hur som helst men en fullpackad Luleå energi arena kan bli den vinnande faktorn.

 

Köping-Borås                 2

Skador har stört Borås rytm en tid men i grunden finns där en stor kompetens i form av guardparet Tyus/Hilliard, Mike Moore och några veteraner. Köping visade noll inställning mot Jämtland förra veckan och jag har svårt att se Niklas Larsson & Co krångla sig till en seger.

//Lindvall

En enkel resa

Historiskt sett brukar norrderbyn på bortaplan vara lite luriga grejer för BC Luleå men den här gången var det inget snack mot ett brandskattat Umeå som länge visat usel form och bara vunnit tre av 15 matcher den här säsongen.

Luleåtränaren Peter Öqvist chockade världen (nåja) med att slänga fram en startfemma utan landslagsspelarna Denzel Andersson och Thomas Massamba vilket var minst sagt udda men kanske gav någon sorts effekt. Vad vet jag.

Nåväl. Segersiffrorna skrevs till 100-78 men det kunde ha varit den dubbla marginalen om laget matchats lite tuffare. Luleå var högeffektivt i skyttet (50 procent på treorna), fick bra fart på bollen i offensiven och hittade öppna skott lite när som helst.

Många spelare bidrog, ingen hade över 27 minuter i speltid och vassast sett över hela matchen var Tavarius Shine med 21 poäng och ett 90-procentigt skytte.

Nye Tristan Spurlocks gavs rejält med speltid för första gången, 26 minuter, tog ytterligare ett steg fram med 10 poäng (som borde varit 12 om inte seket blandat ihop honom med Tavarius Shine) samt 9 returer.

Men fortfarande ser den 27-årige forwarden ut att vara seg i fötterna, både offensivt och defensivt, och kanske handlar det om att han inte är där han borde vara rent konditionsmässigt. Tiden lär i alla fall utvisa det.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar