Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

En nyckelspelare - ur flera perspektiv

Alla ni som läser Bloggen vet att BC Luleås Adam Rönnqvist är lite av en spelarfavorit. Han är en egen produkt, han är en duktig spelare, storyn hur han tog hela vägen till landets högsta liga är spektakulär och inte minst: Han är en person som sticker ut, vågar säga saker och ha åsikter i en idrottsvärld där slätstrukenhet blivit legio.

Efter BC Luleås seger mot Umeå i fredags var jag därför lite halvgrinig efteråt. Inte för hur laget spelade. Nej, irritationen, och det är inte första gången den här vintern, handlade om hur lite lagets tränare Peter Öqvist valde att matcha Adam Rönnqvist. Mot Umeå blev det mindre än 18 minuter trots att hans insats var stabil och att det fanns en del andra spelare som inte nådde några högre nivåer.

I går, när Nässjö besegrades hemma, gjorde Öqvist ett annat val och jag vet faktiskt inte om det var en plan som han lagt upp före uppkast. Men känslan var sådan från läktarhåll.

Adam Rönnqvist fick plötsligt spela dryga 28 minuter och trots några defensiva misstag här och där fick han stanna kvar på planen. Några gånger kunde man faktiskt se hur överraskad han blev över att inte bli utbytt.

Men de ökade spelminuterna gav självförtroende och när de erbjöds tog Adam Rönnqvist chansen att göra säsongens bästa match med 18 poäng, 5 returer och 7 assist.

Att ge Adam Rönnqvist förtroende, att blunda för ett och annat misstag (de förstås inte bli för flagranta) är smart av Peter Öqvist av flera orsaker.
Det första är det givna.
BC Luleå blir bättre som lag när 27-åringen spelar med pondus och en tro på sitt spel . Han ger laget en extra offensiv dimension och i ett kommande slutspel är han en potentiell matchvinnare i jämna matcher.

Men det finns ett längre perspektiv och det handlar om BC Luleås framtid som toppklubb. Till nästa säsong kommer laget med största sannolikhet genomgå en ganska stor ansiktslyftning. Det är väl föga troligt att importtrion Rozzell, Upshur och Anzuluni stannar en tredje säsong.
Tom Lidén var inför den här säsongen mycket nära att skriva på för Södertälje - tipset är i dag att så bli fallet den här sommaren.

Denzel Andersson sägs ha ögonen ha på sig från diverse klubbar i Europa där Spanien är ett land som nämns allt oftare.

Det är med den bakgrunden som det blir oerhört viktigt att ha en svensk spelargrund att stå på och där är Adam Rönnqvist en av de viktigaste. Men då måste han förstås trivas med sin roll i Luleå och känna att han är en viktig pjäs för laget.
//Lindvall

En enkel resa

Historiskt sett brukar norrderbyn på bortaplan vara lite luriga grejer för BC Luleå men den här gången var det inget snack mot ett brandskattat Umeå som länge visat usel form och bara vunnit tre av 15 matcher den här säsongen.

Luleåtränaren Peter Öqvist chockade världen (nåja) med att slänga fram en startfemma utan landslagsspelarna Denzel Andersson och Thomas Massamba vilket var minst sagt udda men kanske gav någon sorts effekt. Vad vet jag.

Nåväl. Segersiffrorna skrevs till 100-78 men det kunde ha varit den dubbla marginalen om laget matchats lite tuffare. Luleå var högeffektivt i skyttet (50 procent på treorna), fick bra fart på bollen i offensiven och hittade öppna skott lite när som helst.

Många spelare bidrog, ingen hade över 27 minuter i speltid och vassast sett över hela matchen var Tavarius Shine med 21 poäng och ett 90-procentigt skytte.

Nye Tristan Spurlocks gavs rejält med speltid för första gången, 26 minuter, tog ytterligare ett steg fram med 10 poäng (som borde varit 12 om inte seket blandat ihop honom med Tavarius Shine) samt 9 returer.

Men fortfarande ser den 27-årige forwarden ut att vara seg i fötterna, både offensivt och defensivt, och kanske handlar det om att han inte är där han borde vara rent konditionsmässigt. Tiden lär i alla fall utvisa det.

//Lindvall

Dyrköpta segrar

Det händer en hel del i dag på basketfronten och för en liten stund sedan avslutade Luleå Basket sin tredje match i helgens EWBL-sammandrag i Riga. Det blev seger med 86-81 mot Horizont Minsk i en match där stjärnan Chastity Reed klev fram med 22 poäng och 12 returer.

Inalles gav helgen två segrar för mästarklubben men de blev en aning dyrköpta. Anna Barthold avstod söndagens match på grund av en stukad fot och guarden Precious Hall skadade även hon foten mot Minsk. Hur statusen är med dessa två nyckelspelare lär klarna de närmaste dagarna.

Om några tmmar är det uppkast i Umeå där BC Luleå möter Västersbottens stolthet som ömsat skinn den senaste tiden och bland annat plockat in nygamle greken Alexandros Varytimiadis. Även USA-guarden Andre Hollins har värvats men han verkar bli spelklar innan uppkast 15.00.

"Med Alexandros Varytimiadis i laget tillför Umeå en del kraft och fysik", säger Luleåtränaren Peter Öqvist som meddelar att han kommer till spel med fullt lag.

//Lindvall

Vi ska lyssna på de utsatta

Vittnesskildringarna i NSD och Norrbottens-Kuriren från flera anonyma före detta Luleå Basket-spelare om den tuffa kulturen i Sveriges mäktigaste damklubb Luleå Basket slog ned som en bomb på fredagen och blev förstås en stor snackis i ”basketfamiljen”.

Det var gripande läsning där flera spelare berättade om en mobbingliknande kultur som gjort att många lämnat klubben och vägrar komma tillbaka så länge de ansvariga inte tar tag i problemen.

Reaktionerna har förstås inte låtit vänta på sig. Personligen har jag pratat jag med en handfull basketmänniskor över hela Sverige det senaste dygnet som bekräftar bilden som ges och tycker det är bra att allt kommer upp till ytan.

Men det finns förstås de som har en motsatt åsikt och i olika sociala medier har jag sett hur snacket gått.

Läsare anklagar NSD och NK för ”klickjournalistik”, att vara ”intetsägande”, bedriva ”sensationsjournalistik” och säger sig vara ”äcklade” över publiceringen. Kritiken handlar också om att det refereras till anonyma källor.

Att använda anonyma röster är alltid något som diskuteras på en nyhetsredaktion och helst vill vi förstås att de som riktar kritik kliver fram med namn. I det här fallet var det inte möjligt, vilket säger en hel del om det rådande klimatet, och då gäller det för en journalist att prata med så många källor som möjligt för att vara säker på att den bild som förmedlas ligger så nära sanningen som möjligt.  Precis som i detta fall.

Men de som säger att NSD och NK i och med den här granskningen skriver ”skräp” är som jag ser det fel ute i sin högljudda kritik. Det, om något, är att förminska de spelare som vågat berätta om sina upplevelser i Luleå Basket och vill göra saker bättre.

Det, om något, är mobbing men också ganska typiskt det lilla basketsamfundet. Kritik ska sopas undan mattan och helst inte lyftas upp i offentligheten. Då blir budbäraren, det vill säga media, syndabock vilket sorgligt nog ligger helt i tiden.

Men precis det är journalistikens främsta uppgift. Att lyfta locket, lyssna på de utsatta och utkräva ansvar. Jag påstår inte alla tycker precis som de spelare som intervjuats. Men det räcker med att en enda känner sig utsatt. Att en enda person blivit illa behandlad räcker för att en journalist ska undersöka saken närmare. Det gäller i alla sammanhang men inte minst i en elitklubb som Luleå Basket som lever i offentlighetens ljus och därför ska tåla en tuff granskning.

Nu har också den femfaldiga mästarklubben, med klubbdirektören Christer Sehlin i spetsen, agerat tydligt efter avslöjandet. Inga omskrivningar och inga bortförklaringar. Problemen ska tas itu med på en gång.

Låt oss hoppas att leder till något bättre.

//Lindvall

Jerebkos magiska säsong

Jonas Jerebkos fantastiska höst i världens bästa lag Golden State Warriors bara fortsätter och i natt svarade den 31-årige förre Plannjaspelaren för ännu en toppmatch.

När svårspelade Milwaukee Bucks, med superstjärnan Giannis Antetokounempo i laget, besegrades med 105-95 på bortaplan hade Jerebko återigen en nyckelroll med 12 poäng och 5 returer på nästan 25 spelminuter. Powerforwarden sköt bland annat stabila 4/9 från trepoängslinjen.

Hittills den här säsongen, efter 27 grundseriematcher, har den 208 centimeter långe svenske snittat 20 spelminuter, 7.4 poäng och 5.5 returer. Det är inget annat än sensationellt med tanke på vilket lag han spelar i.

Över hela sin NBA-karriär, som startade 2009 i Detroit Pistons, har Jerebko snittat 18 minuter, 6.2 minuter och 4 returer.

//Lindvall

Pitas is i magen

En spelare som försvunnit en aning från radarn under hösten är den förre Södertäljestjärnan och landslagsmannen Dino Pita, 30, som när det nu lackar mot jul ännu inte hittat en ny klubbadress.

Men nu meddelar den 195 centimeter långe guarden via Bloggen att han lever och mår.

"Jag letar fortfarande en klubb utomlands, det är mitt förstaval. Just nu tränar jag med Yassin Merzoug på dagarna och Djurgården på kvällarna. Formen är bra men jag saknar väl lite matchtempo", säger han.

Is i magen är det som gäller för Pita och ännu har han gott hopp om att hitta något jobb på sydligare breddgrader.'

"Marknaden är tuff men jag hade en förfrågan från en polsk klubb med situationen där var inte så bra. Jag letar ett ställe som är stabilt - land spelar inte så stor roll".

Pita spelade förra säsongen i både Rumänien och Litauen.

"Jag har fortfarande tålamod men har inget hänt runt nyår ska jag börja titta på den svenska marknaden".

Och då blir det Södertälje?

"Jag förstår att det kan vara naturligt men det laget går så bra nu och har en jättebred trupp. Jag kanske bara skulle förstöra om jag kom in där".

Några andra svenska klubbar som visat intresse?

"Jag snackade lite med Köping som var berett att erbjuda ett öppet kontrakt men det kändes inte rätt".

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar