Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

En osannolik kraschlandning

Vi trodde nog att BC Luleå gjort bort säsongens stora plattmatcher i form av Wetterbygden hemma och Köping borta.

Men det här laget, som lite för ofta sjunker så djupt ned i källaren att det knappt går att hitta spelarna, hade en till att bjussa på.

Luleå kom till spel mot bottenlaget Umeå med fyra raka segrar och ett hyggligt självförtroende. Västerbottenslaget saknade nyckelspelare som Egal Saleman samt André Nilsson och då förstår ni att den här matchen i Luleå energi arena bara kunde sluta på ett sätt. 

Lägg också till det overkliga att Luleå tidigt i den tredje perioden ledde med 19 poäng vilket sätter ytterligare ett  perspektiv på en insats av hemmalaget som är svår att sätta ord på. Men jag gör ett försök att hitta några förlustorsaker.

En tydlig var givetvis BC Luleås defensiva prestation i den anda halvleken då Umeå tilläts göra helt osannolika 59 poäng. Med tanke på det lag som tränaren Jesper Gustavsson ställde på benen hade en sådan siffra varit rimlig över en hel match.

Sedan landar förstås den här krashlandningen rakt ned i Peter Öqvists knä. Redan under första halvlek hade hemmalaget flera chanser att rycka ifrån och döda matchen. Men Luleåtränaren hade bestämt sig för att bända in alla elva spelare på planen i sann demokratisk anda - en tag med fyra bänkspelare samtidigt på planen och den planen visade sig inte funka. 

Det blev orytmiskt, nyckelspelarna blev kalla av att nöta bänk och Umeå tilläts hänga kvar trots att allt borde ha varit över innan halvtidsvilan.

Och den taktiska självmordsplanen fortsatte i tredje perioden. BC ryckte till 57-38, ut på bänken placerades på kort tid flera av startspelarna och in kom spelare som inte har vana att tillsammans bära laget. 

Då sa det bara pang på några få minuter. När fjärde perioden startade var ledningen futtiga åtta poäng och Umeå hade fått vittring, energi, flyt och en tro att ingenting är ömöjligt.

Allt Umeå kastade mot korgen under de sista tio minuterna trillade i, Luleåspelarna blev paralyserade och i det krisläge som uppstod vågade knappt Öqvist göra några byten alls. Stjärnorna tröttnade och när vesselsnabbe DeAndre Mathieu sköt i matchavgörande 95-93 i den sista sekunden var det en självklar konsekvens av en matchplan som havererat.

Nej, efter 23 matcher i grundserien har inte BC Luleå hittat stabilitet och grund att stå på som ett lag ska ha som aspirerar på guld och det vette tusan om det går att hitta med 13 matcher kvar av grundserien. Även om en inkommande klassvärvning de närmaste dagarna kan hjälpa en hel del. 

//Lindvall

En skör tråd

Jaha. Vad säger ni? Var det ett blivande guldlag ni såg spela när Luleå Basket besegrade Högsbo i den första kvartsfinalen med 83-76?

Frågan är givetvis omöjlig att svara på i dag men en sak är säker. Det vet jag, ni, spelarna och tränarna i Luleå Basket. Höjer inte laget sin nivå med massor av procent kommer kvartsfinalen landa i en tredje match och om laget klarar den lär en semifinal bli en enda lång utdragen kamp. Vilket än motståndet blir.

Mot Högsbo infann sig faktiskt en liten minikris i den tredje perioden när Göteborgslaget var på väg att skaffa sig ett litet grepp men när tränaren David Visscher kastade in veteranen Anna Barthold, som har en tuff säsong bakom sig, fick laget den defensiva energi som krävdes för att vända och vinna.

Men det var en skör tråd som laget balanserade på hela tiden och någon stabilitet infann sig aldrig. När Precious Hall sköt i 73-60 med mindre än fyra minuter var kvar borde till exempel butiken var stängd för kvällen.

En helplanspress senare hade Högsbo kapat ledningen till 73-76 och då var det inte vackert någonstans.

Nåväl, det ordnade sig till sist för det femfaldiga mästarlaget men laget har hur mycket jobb som helst att göra för att hitta ett vägvinnande spel på en jämna och hög nivå.

Det går förstås. Men vi har inte sett det på hela säsongen. Det oroar nog allra mest.

//Lindvall

Förslaget som kan lyfta slutspelet

I dag startar kvartsfinalspelet i SBL dam och på måndag rullar det igång för herrarna. Tycker ni det känns superhett? Pulserar och vibrerar det av spänning och föväntan i luften?

Jo, för oss halvskadade basketnördar är det förstås julafton. Men för någon annan? Nja.

859 åskådare i snitt i herrligan och eländiga 334 för damerna ger en ganska rättvis bild av intresset. Det är som det är och någon tydlig kurva uppåt kan inte ses.

Men. Så här innan kampen om medaljerna tar fart har Bloggen ett litet förslag till de styrande som kanske skulle skapa lite hajp. Alltså, jag vet förstås inte helt säkert hur det skulle landa men ett försök vore på sin plats. Det finns liksom inget att förlora.

Så här tänker jag: I SBL dam körs både kvartsfinaler och semifinaler i bäst av fem. För herrarna är det sju som gäller i både kvart samt semi.

Finalen ska dock bli ett helt annat djur. Bara en match som avgör allt. 40 nagelbitande minuter där rubbet står på spel. Rakt upp och ned. Inga skyddsnät.

Lägg finalmatchen på ett ställe där det finns en arena väd namnet. Norrköping, Luleå, Östersund, Borås eller varför inte Globen, Baltiska hallen eller någonstans i Göteborg.

Jag kan ser framför mig att både herrar och damer spelar samma helg. Gör det en folkfest av sällan skådat slag. En manifestation för sporten med lassvis av event runtomkring.

Jag tror det skulle bli ganska kul. Vad tror ni?

//Lindvall

Kvartsfinaltipset


Efter en lång grundserie är det äntligen dags för det roligaste av allt. SM-slutspel. Och precis som Bloggen lovade kommer här ett traditionsenligt kvartsfinaltips.

 

Borås-Wetterbygden  3-0

Form: Vad Borås gjort de senaste månaderna vet alla. Laget har under 15-20 matcher varit ligans mest formstarka lag och lyckats sätta ihop en högoktanig offensiv kompat med en bra defensiv. Att nykomlingen Wetterbygden tagit sig hela vägen till slutspel är starkt men fyra raka torskar sätter frågetecken. Kan spelarna ha blivit lite nöjda? Vi får se...

 

Nyckelspelare: Det handlar om bakplanen och det handlar om firma Marcus Tyus och Nimrod Hilliard för Borås. Svårare än så behöver vi inte göra det. Wetterbygden har storleken och i Kyle Lowry samt Wally Niang hittar vi två fyrtorn som måste leverera. 

 

BC Luleå-Jämtland      3-2

Form: Ett kaxigt Jämtland tar klivet in i medaljjakten med tre raka vinster. Okej, det har inte varit mot toppmotstånd men visst måste känslan ändå vara skön trots den där hemska 20-matcherssviten. Luleå har gått en motsatt resa med tre hjärtskärande förluster innan slutspel och en skada på stjärnan Earvin Morris.

 

Nyckelspelare: Med Morris borta måste stjärnorna spela på topp. Det är givet. Men Luleåtränaren Peter Öqvists bänk är tunn och därför har trion Daniel Hansson, Tim Kearney och Anton Kobylak-Berglund en stor press på sig att spela säsongens bästa basket. Många lag har straffat BC Luleå tungt inside och Jämtland kommer givetvis att aktivera trion RT Guinn, Evariste Shonganya och Andrew Smith så mycket det bara går.

 

Norrköping-Nässjö      3-0

Form: Den regerande mästaren hade lite trubbel när skadeläget var som värst men några spelare har kommit tillbaka och då plockade Norrköping direkt två självförtroendebyggande vinster mot Södertälje och Luleå den senaste dryga veckan. Nässjö? Det vette tusan. Här har det blandats och getts mest hela säsongen.

 

Nyckelspelare: Nässjö är svårbedömt men store Dartaye Ruffin måste hålla sig på planen samtidigt som Felix Terins, Frank Willliams och Marquis Jackson skjuter med omänsklig procent. Norrköping har så många vapen att ta till men det är klart: 213 centimeter Joakim Kjellbom går aldrig att bortse ifrån. Det är runt honom som allt snurrar både defensivt och offensivt.

 

 Södertälje-Umeå         3-0

Form: Umeå har strulat hela vintern med spelartruppen men har till slut hittat rätt och ser helt okej ut. Laget har också vunnit tre av de fem senaste vilket pekar på en rimlig stabilitet. Södertälje sitter på en fantastisk säsong, vann också grundserien och har hela tiden kunnat vinna utan att spela på topp. Men: Inte tusan går laget in slutspelet i sin allra vassaste form.

 

Nyckelspelare: Södertälje har, tillsammans med Norrköping, en overkligt bred trupp med två bra spelare på de flesta positionerna. Men måste jag välja ett par spelare som bärande landar jag till sist i Auston Barnes och Martin Pahlmblad. Generalen Eric Gilchrese leder Umeå från bakplan och får förstås inte göra en enda dålig match i de här kvartsfinalserien.

//Lindvall

En vågad tanke

Som ni vet har Bloggen inte varit speciellt imponerad av Luleå Baskets amerikanska guardpar Michaela Houser och Precious Hall den här säsongen och den sista grundseriematchen mot Uppsala (seger 77-59) fick inte mig att ändra den uppfattningen.

Jo, jag vet. Matchen saknade betydelse, koncentrationen kanske inte var på topp men nog vill jag se mer än sammanlagt sju poäng av USA-duon mot ett bottengäng som Uppsala.

Med den bakgrunden har jag därmed ett drastiskt förslag att ge till tränarparet David Visscher och David "Keso" Nilsson inför kvartsfinalspelet mot Högsbo: Satsa på Felicia Camara-Ponturo och Antonija Sandric som startande guardpar och låt Hall/Houser tävla om speltiden i back up-roller.

Jag tror faktiskt det skulle bli minst lika bra. Kanske till och med bättre. Och framför allt: Det vore en investering för framtiden. Luleå Basket har som bekant haft förtvivlat svårt att locka unga, svenska spelare till klubben under massor av år och att ge Camara-Ponturo ett stort förtroende skulle förstås öka chanserna att stanna i klubben.  

Kommer det scenario som jag målar upp inträffa? Självklart inte. Det är helt enkelt en för stor risk i jakten på det det guldet men erkänn att tanken kittlar?

//Lindvall

Ett förlorande lag

Visst blev det precis som Bloggen antydde och skrev för några veckor sedan. Efter 76-84-förlusten mot Norrköping kommer BC Luleå att i gå in i SM-slutspelet med tre raka förluster och den svagaste grundserieinsatsen sedan säsongen 2014/2015.  Att ha det i ryggsäcken när allt ska avgöras finns det förstås inget bra med alls med. Det förstår alla.

Men vi börjar med tillställningen nere i Stadium arena där BC Luleå föll helt enligt plan. Nere i Norrköping vinner numera Luleå sällan eller aldrig även om laget var med länge i i just den här matchen.  

Men i och med Tim Kearneys osportsliga foul med fyra minuter kvar orkade inte laget mentalt längre och Adnan Chuks lag drog i de tuffa skott som krävdes för att rycka undan till seger.

Det finns förstås flera orsaker till torsken men lagets problem i den defensiva returtagningen blev ännu tydligare mot ett fysiskt och stort lag som Norrköping som hade party under Luleås korg och vann 20 offensiva returer. 18 turnovers var givetvis också en tung förlustfaktor.

Offensivt är det fortsatt krampaktigt och det humpas boll runt trepoängslinjen utan djup i spelet. Men okej. 76 poäng borta mot guldfavoriten ser bättre ut än 60 hemma mot Södertälje.

Nåväl. Snart börjat slutspelet och där går alltså Luleå in som ett förlorande lag men samtidigt med all press på sig efter 20 raka segrar mot motståndaren Jämtland. Det är ett nästan omänskligt otäckt läge där jag tror den första kvarstfinalen kommer avgöra allt.

Hittar Luleå en väg att vinna där finns en bra chans att ta sig vidare till semi. Torsk i match ett och alla varningsklockor kommer att ringa högljutt.

Nu ska vi inte mål fan på väggen innan kvarstfinalserien startat men känslan är knappast bra hos någon i klubben. Efter 36 matcher finns det inget mer att ta till och inget revolutionerade kommer att hända med spelet som haltat i stort sett sedan dag ett.

Men skulle Earvin Morris komma tillbaka i spel lite tidigare än planerat, kan Brica Massamba landa i någon sorts matchform skulle det hjälpa laget som jämfört med de övriga fyra topplagen har den klart tunnaste bänken just i dag.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar