Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Ett hantverk i det tysta

Precis som vi väntat hade mästarlaget Luleå Basket inga problem att hantera Robin Sandbergs småpigga nykomling Högsbo i ligans hemmapremiär även om vi kunde se en liten bekymmersrynka hos tränaren David Visscher under de första fem-sex minuterna.

Men till sist blev det en ganska bekymmersfri resa som gav 91-68 vilket väl är som det ska vara.

Jag hade kunnat fokusera fullt ut på guarden Michaela KK Housers 28 poäng och det måste förstås nämnas efter min sågning för några veckor sedan. Det är i alla fall tydligt att den konditionsträning som amerikanskan satts på den senaste tiden gett bra ett utfall. Housers insats var alldeles utmärkt även om hon i framtiden bör slipa bort en del egendomliga turnovers.

Nej, jag väljer att foka på en annan spelare i dag och det handlar om slovakiskan Maria Felixova som värvats in som en tydlig back-up till både Anna Barthold och Allis Nyström. 191-centimetersforwarden är ingen superstjärna men gör sin roll utan större åthävor och noll krav på att krama bollen.

Kort och gott en ganska smart spelare som håller sig till de enkla och det hon kan. Mot Högsbo landade Felixova på 18 spelminuter, 9 poäng och 9 returer. Och det är väl så det kommer se ut hela säsongen på ett ungefär. Inget spektakulärt alls. Bara ett gott hantverk i det tysta.

//Lindvall 

Tre veckor senare

Det var nästan tre veckor sedan Luleå Basket spelade sin senaste match men i kväll är det dags igen. Det känns nästan lite overkligt varje gång det liras damligabasket i Luleå energi arena och jag tänker ibland på hur trist det måste vara att spela i SBL dam. Bara en jäkla massa träningar men så oerhört få tillfällen att visa upp sina färdigheter.

Å andra sidan: Det är bara i Luleå som det finns någon publik att visa upp sina "skills" för så det kanske inte spelar någon roll.

Nåväl. I kväll står Telge för motståndet och det hade kunnat vara en ganska spännande toppmatch men så lär det knappast bli.

Telge har underpresterat, laget har drabbats av skador på nyckelspelare och ska förstås inte kunna röra mästarlaget där det mest intressanta just nu är jakten på långtidsskadade Allis Nyströms ersättare.

I det ärendet finns inget nytt att rapportera men jag skulle utan att blinka säga att det handlar om en nyckelvärvning. Allis Nyström var en av ligans bästa spelare och ersättaren måste därmed vara av högsta klass. 

//Lindvall

Den stora klasskillnaden

Jag trodde visserligen innan uppkast att BC Luleå skulle torska mot Norrköping i Stadium arena men ändå kunna störa en del. I alla fall en bit in i matchen.

Få saker kunde vara mer fel. 

Okej. Peter Öqvists lag saknade visserligen Tavarius Shine, Corban Collins fick två snabba foul, Anton Kobylak skickades ut ur hallen och Tristan Spurlock visade att han inte har de kvaliteer som krävs för ett lag med toppambitioner.

Men klasskillnaden mellan lagen var faktiskt obehagligt stor. Å andra sidan kan det nog vara bra för hela BC Luleå att förstå vilken nivå det handlar om i fall laget ska ha något som helst att att komma med i en slutspelsserie mot den regerande mästaren och i min bok den största guldfavoriten. 

Norrköpings försvarsspel höll mästarklass, precis som vanligt. Smart, stentufft och disciplinerat över 40 minuter där BC Luleå tvingades till så många vilda avslut att jag tappade räkningen. Något också låga 53 poäng samt ett 35-procentigt skytte vittnade om.

Nej, det här var en rejältankeställare för alla i BC Luleå men som tur är finns det många månader kvar av säsongen att hitta lösningar. Någon panik finns det ingen anledning att få just nu. Men ett stort jobb måste göras - utan tvekan.

Vi stannar där.

//Lindvall

   

Omgångens tips

Inget snack. Det här blir hemmalagens lyckliga lördag.

Södertälje-Köping        1

Bloggen anser att förlusten mot ett starkt BC Luleå bara var ett litet gupp i vägen för serieledaren. Södertäljes omänskligt breda trupp, där stjärnor som Toni Bizaca och Adam Ramstedt kommer in från bänken, ska inte kunna vara i närheten av att störas av bottenlaget Köping.

 

Wetterbygden-Umeå    1

Lite småklurigt det här. Wettebygden är utan tvekan det lag som sett bäst ut hittills men Umeå fick en seger mot Uppsala som stoppade den enorma förlustblödningen. Om Omar Krayem är tillbaka. Om nye Andre Hollins bivit spelklar. Då kanske det finns skrälläge. Men jag vågar inte riktigt tro det.

 

Jämtland-Uppsala         1

När Uppsala spelar finns det bara ett tips. Seger för motståndaren. Men vi kan väl säga att den här matchen kommer lägligt för Jämtland som blev kölhalat av Nässjö tidigare i veckan. Nu kan Östersunds stolthet lugnt, tryggt och utan stress reparera det sargade självförtroendet.

 

Norrköping-BC Luleå     1

På hemmaplan är Norköping favorit - oavsett motstånd. Så är det bara. Och när nu BC Luleå, som visserligen är formstarkt, saknar viktige Tavarius Shine blir inte mästarlagets favoritskap än större. Men jag tror ändå att Peter Öqvist lag kan hålla det här vid liv ganska länge men då måste Tristan Spurlock, Tim Kearney eller någon annan rollspelare kliva fram - och det rejält.

//Lindvall

Stjärnan missar toppmatchen

I morgon kväll matchar BC Luleå upp regerande mästaren Norrköping Dolphins på bortaplan i Stadium Arena. Men laget får klara sig utan nyckelspelaren Tavarius Shine.

I segermatchen mot Södertälje tidigare i veckan fick amerikanen en smäll mot huvudet och landade tungt i golvet.

"Hans haka tog nästan hela smällen.", säger BC Luleås sjukgymnast Rickard Carnerud som efter tester tagit beslutet att Shine inte är i speldugligt skick ännu.

BC Luleå har sedan tidigare haft både Brice Massamba och Denzel Andersson borta på grund av hjärnskakning. Massamba var ur spel i över en månad. Andersson inte fullt två veckor.

//Lindvall

Betygdax

16 spelade matcher ligan. 20 kvar innan slutspelet. Då känner Bloggen att det är betygdax för BC Luleås spelare.

 

5 NSD-rosor

Thomas Massamba, guard.

Kommentar: "Sett över alla säsongens matcher, både i ligan och Europaspelet, har den 33-årige veteranen varit den som hållit jämnast nivå. Försvarsspelet är alltid prickfritt men räck upp handen den som såg Massamba skjuta 51 procent från trepoängslinjen".

 

4 NSD-rosor


Denzel Andersson, forward. Corban Collins, guard.

Kommentar: "Två av lagets ledande spelare. Att Anderssons roll i laget skulle bli större visste alla - något han förvaltat väl med sitt mångsidiga spel. Collins är en av ligans starkaste offensiva spelare som kan göra mål på alla möjliga sätt. Men båda två har haft sin små svackor - därför kan Bloggen inte ge dem högsta betyg".

 

3 NSD-rosor 

Tavarius Shine, guard/forward. Robert Gilchrist, forward. Daniel Hansson, guard. 

Kommentar: "Shine är BC Luleås klisterspelare som utan ett stort boll innehav är vital för laget med sitt allroundspel. Gilchrist växer hela tiden och är oerhört nyttig med sitt försvarsspel runt ringen men även ute på golvet. Daniel Hansson gör jobbet som backup bakom Massamba och Collins kliniskt".

 

2 NSD-rosor

Anton Kobylak Berglund, forward. Tim Kearney, forward. Daniel Alexander, forward.

Kommentar: "Alexander är ute för säsongen men hann spela nio matcher och visade glimtvis upp sin stora offensiva arsenal. Lite för ojämn och ständiga foulprobem ställde dock till det. Tim Kearney är i en liten svacka just nu men för några veckor sedan, när Luleå hade stora skadeproblem, var veteranen högeffektiv. Kobylak Berglund har klivit upp en nivå defensivt och kommer alltid hitta speltid på grund av sin spetskompetens i skyttet".

 

Betygsätts ej: Tristan Spurlock, forward. Brice Massamba, center. Ville Larsson, guard. Karl Persson, guard,.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar