Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Ett lördagshantverk

Nja, Luleå Basket bjöd väl inte på någon sång-och-dansföreställning mot Uppsala även om 81-67-segern förstås var odiskutabel. En del berodde kanske på att stjärnan Chastity Reed vilade på grund av ryggproblem men lika mycket handlade säkert om inställning. 

Uppsala är ett lag som Luleå ska städa av med 30-40 poäng sju dagar i veckan om Anna Barthold & Co är lite på. Men så kan det vara.

Vi ska inte fördjupa oss allt för mycket spelarkritik men ännu en gång går det att att konstatera att Allis Nyströms formkurva fortfarande pekar spikrak uppåt. Dryga 30 spelminuter, 17 poäng och 9 returer var ännu ett hantverk på bra nivå.

Jag får väl konstarera för femtioelfte gången att det är mer eller mindre en miniskandal att landslagsledningen, med förbundskapten Francois Gomez i spetsen, fortsätter att nobba henne. 

Kan någon på rak arm säga att det finns en enda solklart bättre svensk spelare i  SBL dam? Jag hittar då ingen.

//Lindvall 

 

Tillman om avhoppet och framtiden

För en dryg vecka sedan blev det klart att profilen Jens Tillman lämnar Uppsala Basket efter en tuff säsongsinledningen med massor av förluster. Nu talar 48-åringen ut om tiden i den ekonomiskt ansträngda klubben och sina framtidsplaner.

”Egentligen är det inget konstigt att jag hoppade av tränarjobbet men ingen tror mig”, säger han.

 

Det var dagen efter storförlusten mot BC Luleå för drygt tio dagar sedan som det blev offentligt att han inte längre ska träna laget som ligger sist i SBL herr med bara en seger på 14 matcher. Men nu avslöjar Jens Tiillman att beslutet togs drygt en vecka tidigare.

”Det var efter en träning, dagen efter en tuff förlust och jag var både frustrerad och trött. Då var klubbdirektören på plats, vi började snacka och plötsligt hade vi kommit överens att jag skulle köra tre matcher till och sedan lämna”, säger han.

 

Jens Tillman har under sin tränarkarriär nästan alltid fått chansen att träna vinnande lag. Till exempel både Telge och Luleå Basket med stora resurser och mål att vinna. I Uppsala inför den här säsongen fanns inte sådana förutsättningar.

”Det är klart att det tärde på mig att vi inte vann matcher. Man blir på sämre humör och tappar energi. Ekonomin fanns inte att värva de spelare som behövdes – så är det. Jag tycker nog vi gjorde vad vi kunde. Okej, någon seger till hade det kunnat bli, förstås. Men det var svårt – ofta hade vi bara sex-sju spelare på träningarna och då är det tufft att jobba. Under matcherna och timeouterna handlade det mycket om att hålla humöret uppe på spelarna – inte att gå igenom några taktiska saker. Men jag kan inte klaga på spelarna, det jobbade som tusan och gav järnet”.

 

Framtiden?

”Jag vet inte, kanske finns det något för mig någonstans. Just nu vet jag inte”.

//Lindvall

Nye stjärnan är spelklar

BC Luleå skrev kontrakt med nye jänkaren Tristan Spurlock, 27, för tio dagar sedan. I måndags landande knäskadade Daniel Alexanders ersättare  i Luleå. Och i dag blev Spurlock spelklar sedan alla papper blivit stämplade och klara av Migrationsverket.

Det innebär att den 203 centimeter långe powerforwarden gör debut på söndag mot Adam Rönnqvists Jämtland.

//Lindvall

Omgångens tips

Fyra sjukt svåtippade ligamatcher står på dagens agenda och Bloggen bara kör.

Uppsala-Köping             1

Bara en seger på 13 matcher är Uppsalas nattsvarta facit men här kommer äntligen en hygglig chans till seger. Hemma mot bottenkollegan Köping är ett läge som inte får missas för laget som inte längre leds av Jens Tillman.

 

Borås-Södertälje            2

Skön toppmatch på västkusten där ett solitt Södertälje får gälla som knapp favorit mot ett skadedrabbat Borås. Men räkna med en rysare där detaljer kommer avgöra i den sista perioden. Duellen Hilliard-Garcia blir intressant att följa. 

 

Wetterbygden-Nässjö     1

Ett upphajpat Smålandsderby mellan två lag som spelar bra basket just nu. Nässjö har problem att vinna på bortaplan - Wetterbygden vinner sällan hemma. Så vad avgör? Kanske dagsform...

 

Jämtland-Norrköping      2

I söndags gick Jämtlands assisterande tränare Zeljko Brlek hastigt bort och hemmamatchen mot serieledande Norrköping kommer handla mycket om känslor. Frågan är hur spelarna  i Östersundslaget hanterar det? Jag tror dock Norrköping just är alldeles för starkt och med ligans bästa defensiv kommer Adnan Chuks lag sakta med säkert nöta ned Torbjörn Gehrkes dito.

//Lindvall

Statistikhörnan

När både Adam Rönnqvist och Brandon Rozzell lämnade BC Luleå inför den här säsongen var det nog många med mig som funderade hur deras trepoängsskytte skulle kunna ersättas.

Både Rozzell och Rönnqvist var under flera år några av ligans vassaste i den kategorin.

 

Men så här långt, tolv matcher in i ligaspelet, är den oron obefogad. BC Luleå är i dag ligans näst bästa trepoängslag med en procent på 42.37. Där hittar vi Daniel Hansson på 50, Corban Collins 47.25 och Thomas Massambas 46.67.

Bäst i Sverige är just nu Södertälje Kings med 42.91 procent.

 

Även när det gäller tvåpoängsprocent ligger Peter Öqvists lag bra till. Trea i den tabellen med 53.96. Bäst i klassen är Borås med en procent på 60.71.

 

Nej, det som skadat BC Luleå den här säsongen och gjort att laget förlorat en och annan match för mycket är returtagningen. Där är laget bara ett mittengäng  i ligan - sexa på lite drygt 36 returer per match. Tittar man bara på offensiva returer är Luleå näst sämst i ligan.

Klubbledningen hoppas förstås att nye Tristan Spurlock, som gör sina första träningar med laget i dag tisdag, ska kunna stabilisera upp den detaljen en hel del.

Vi får avvakta och se.

//Lindvall 

 

 

Basketsverige är i sorg

Basketsverige är i sorg. Jämtland Basket meddelar i dag att den assisterande tränaren  Zeljko Brlek är död.

Så här skriver klubben på sin hemsida:

"Det är med stor sorg och saknad som vi måste meddela att vår vän och kollega Zeljko Brlek avled hastigt i dag. Våra tankar är med honom och hans familj".

Zeljko Brlek blev 41 år.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar