Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Fackmannamässigt

Jag vet inte om jag totalt tappat förståndet eller gått och blivit en snäll gammal gubbe men jag tror faktiskt att bortasegern mot ligans jumbogäng Uppsala är en av de vinster som BC Luleå-tränaren Peter Öqvist är mest nöjd med den här säsongen. Hittills vill säga.

Visst låter det helt galet att en hantverksmässig16-poängsseger mot ett lag som vunnit en av 21 matcher överhuvudtaget skulle kunna vara det?

Men låt mig ge förutsättningarna så kanske mitt resonmang ser ut som hyfsat logiskt.

För det första: Uppsala kom till spel med två nya jänkare och två svenska förvärv i form av Odin Lindell samt Mannos Nakos. En liten hajp kunde faktiskt anas i klassiska Fyrishov.

För det andra: BC Luleå saknar fortfarande en importspelare efter Spurlocks korta sejour. Det är ett stort hål. Veteranen Tim Kearney var magsjuk, Robert Gilchrist ur spel med någon sorts skadekänning och Thomas Massamba hade fortsatt problem med ett lår och kunde inte gå för fullt.

Om ni sedan adderar det faktum att varken Denzel Andersson, Corban Collins eller Tavarius Shine kom upp i normala spelhöjder så fattar ni att det här tilll sist blev en moralhöjande vinst - den fjärde raka i ordningen.

Thomas Massamba var spelaren som styrde och ställde men rollgubbar som Karl Persson, Daniel Hansson, Brice Massamba och Anton Kobylak-Berglund gjorde alla ett fackmannajobb i det tysta för BC Luleå och gav spelet stadga samt styrsel.

Det är något som lär värma en en hel del hos Peter Öqvist den här kvällen.

//Lindvall

Så spelas kvartsfinalrysaren

Efter BC Luleå skadeproblematik och tappade form är det, som Bloggen redan skrivit, klart att laget landar fyra i tabellen. Det innebär att Luleå möter Jämtland och Adam Rönnqvist i kvartsfinalen i SM-slutspelet.

Nu är det också spikat med vilka speldatum som gäller. Bara att boka in i kalendern.

 

Kvartsfinal 1

Måndag 25 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Kvartsfinal 2
Torsdag 28 mars
Jämtland Basket-BC Luleå

Kvartsfinal 3
Söndag 31 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Ev. kvartsfinal 4
Tisdag 2 april
Jämtland Basket-BC Luleå

Ev. kvartsfinal 5
Fredag 5 april
BC Luleå-Jämtland Basket

Jag kommer lite senare att leverera ett tips inför samtliga kvartsfinaler men jag kan väl redan nu säga att känslan inför Luleå-Jämtland är att det kommer bli en lång matchserie.

//Lindvall

Sekundförlusten som sved

Nej, man inte påstå att BC Luleå är ett lag med flyt just nu. För tredje gången den här säsongen åkte laget på en hjärtskärande förlust i slutsekunderna på hemmaplan när Södertäljes Auston Barnes drog i ett öppet halvdistansskott och gav sitt lag segern med 61-60.

Det lär svida rakt in i märgen för spelarna och ledarstaben men ska vi vara riktigt ärliga var det det stark prestation att hålla den här matchen i liv efter ett stort underäge med 13 poäng i mitten av den tredje perioden.

Luleå hade ett par chanser att ta hem det här via två bollinnehav och ledning med tre poäng men ett par missade öppna skott och en tung turnover av Thomas Massamba blev för mycket att bära den här gången. Men så är det när ett lag är inne i en förlorande trend. Då kommer inget, absolut inget, gratis. Allt måste förtjänas.

BC Luleå-spelarna spelade försvar, fajtades, slogs, kastade sig efter bollar och svarade för en helgjuten kampinsats. Där finns inget att klaga på. Denzel Anderssom var golvets defensiva gigant och Tim Kearney gjorde sin bästa match på flera år.

Men med Earvin Shine skadad och Tavarius Shine i foulnöd efter bara några minuters spel blev rotationen kort och de offensiva idéerna därefter helt innehållslösa. BC Luleå fick slita enormt för varje poäng och i den tredje perioden lyckades laget göra sin första spelpoäng men bara någon minut kvar att spela. Det säger en del.

BC Luleå gjorde precis det laget förmår i i nuvarande klena form och redan nu är det bara att ställa in siktet på en rysarkvartsfinal mot Jämtland. Där kan allt hända och att Luleå har 20 raka segrar mot Östersundslaget tror jag spelar noll roll i ett stundande slutspel.

//Lindvall

Omgångens tips

Då var det tippardags efter Bloggens semester och vi laddar för tre fredagsmatcher, en lördagsdito och en på söndag.

Här är mina funderingar.

 

Fredag 15/2

Uppsala-Umeå                         2      

Visst, Uppsala lyckades vinna säsongens andra match och Umeå sekundföll mot Nässjö hemma. Men det är Västerbottenslaget som spelar om en slutspelslats, Uppsala om ingenting och lyckas inte Umeå då vinna mot ligans överlägsna jumbo ska det tamejtusan vara löneavdrag för samtliga spelare och ledare.

 

Norrköping-Wetterbygden       1

Jag såg stora delar av Norrköpings segermatch borta mot Södertälje och med Joakim Kjellbom på planen föll det mesta på plats. Mitt tips ligger därmed bergfast: Dolphins är laget att slå och fortfarande min guldfavorit. Wetterbygden har noll och intet att hämta här. Punkt.

 

BC Luleå-Södertälje                 2

Visst, BC Luleå har 3-0 på serieledaren den här säsongen men med Earvin Morris på skadelistan, en allmänt svajjig form och en vilsen insats mot Borås häromdagen går det bara inte att tro på en seger mot Södertälje trots hemmaplan. Kings såg bra ut mot Norrköping i tisdags och hade alla chanser att vinna den matchen.

 

Lördag 16/2

Köping-Borås                          2

Borås har under en lång period spelat ligans bästa basket och pekas ut av vissa som den starkaste guldkandidaten just i dag. Så kan det förstås vara. Hur som helst: Köping borta kommmer Tyus/Hilliard/Moore städa undan utan att spela på topp.

 

Söndag 17/2

Nässjö-Jämtland                     1

Här sticker jag ut hakan och bedömer att Nässjö fick en härlig självfötroendekick efter rysarsegern mot Umeå och jobbar vidare på den vågen. Jämtland har förstås det bättre laget, inte minst sedan Evariste Shonganya gjort comeback efter sin skada, men det krävs bara att laget går ner i koncentration några procent för att Nässjö ska ta chansen.

//Lindvall 

 

Stjärnan öppnar för en återkomst

Under två säsonger var amerikanen Quinton Upshur en av BC Luleås ledande och mest pålitliga spelare.

Från att till en början varit en utpräglad defensiv stopper utvecklades den 195 centimeter långe guarden/forwarden enormt under tränaren Peter Öqvists ledning och var till sist lagets ledande spelare.

Men efter silvret 2018 valde han att gå vidare i karriären och det blev Belgien och mittenlaget Moins-Hainaut där han snittar åtta poäng på dryga 21 spelminuter.

”Jag är nöjd så här långt. Här möter man toppmotstånd hela tiden och jag har växt som spelare på alla sätt”, säger han.

Men de två säsongerna i Luleå har satt sina avtryck och han har fortfarande kontakt med många i BC Luleå.

”Absolut. Håkan Larsson, Peter Öqvist, Lars Mosesson, Eduardo Carrazana och några spelare pratar jag med och har en bra relation med. BC Luleå är en organisation i toppklass och jag trivdes mycket bra”, säger han.

 

Vad som kommer hända med Upshurs basketframtid efter säsongen vet han inte själv. Men en sak är säker: BC Luleå finns med i hans tankar och nu öppnar stjärnamerikanen  för en återkomst nästa säsong.

”Absolut. Om jag får frågan av klubben skulle jag överväga det starkt. Absolut”.

Du kanske redan har pratat med Peter Öqvist om nästa säsong?

”Vi har snackat några gånger under säsongen och det känns jättekul att han bryr sig om mig och hur det går i Belgien. Men vi har inte pratat om nästa säsong. Jag har fullt upp med mitt och coach Peter har fokus på sitt lag och att vinna mästerskapet”.

//Lindvall

Veteranen fotskadad - igen

Efter den svaga insatsen mot A3 Umeå i seriefinalen förra veckan ringde nog alla varningsklockor för Luleå Basket inför bortamötet med Telge men laget lyckades efter ett habilt hantverk vinna i Täljehallen med 83-71.

Inte mycket säga om det. Återigen bar Chastity Reed laget med 40 minuters spel, 22 poäng och 9 returer. 

Men snackisen efter matchen var förstås den fotskada som veteranen Anna Barthold drog på sig efter bara några minuters spel. Landslagsforwarden tvingades bryta matchen och med tanke att hon haft stora fotproblem under säsongen finns det förstås en hel del att oroa sig för.

Noterbart var också att Maria Felixova inte spelade. Om hon är skadad eller sjuk vet jag inte men det kan också vara så att Luleå bara hade fem svenska spelare tillgängliga och därför bara kunde spela fem importer.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar