Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Frågor som ska få svar

Vi har väntat ända sedan i våras när BC Luleå på ett nästan chockerande sätt blev utspelat av Jämtland i den femte och avgörande kvartsfinalen på hemmaplan.

Sedan dess har BC Luleå byggt om och byggt nytt.

Corban Collins, Tavarius Shine, Thomas Massamba och Robert Gilchrist är fyra tungviktatere som försvunnit. In har klubbens sportsliga ledning hämtat Axel Nordström, Brandon Rozzell, Quinton Upshur och LaRon Smith som tydliga ersättare.

 Och nu drar det äntligen i gång. Den här helgen spelar BC Luleå sina två första träningsmatcher. Spelplatsen är Finland och motståndet handlar om BC Nokia och mästarlaget Karhu. Två bra värdemätare.

De första träningsmatcherna är förstås bara några stapplande steg mot något som ska vara stabilt, säkert och tryggt om tre-fyra månader.

Man, vad tusan. Lite signaler vill Bloggen se sändas. Några pyttesvar vill jag ändå få redan i helgen.

Till exempel:

Sitter Brandon Rozzell, efter en misslyckad sejour i Belgien och en halv säsong på Island, på samma matchvinnarkvalitéer som för ett par år sedan? Där vill se glimtar i alla fall.

Har superfysade Quinton Upshur tagit ytterligare steg på sin utveckling? De träningar Bloggen sett hittills vittnar i alla fall om det.

Hur anpassar sig prestigevärvningen Axel Nordström till en sin nya miljö där han inte kommer vara lagets offensiva medelpunkt hela tiden?

Är oskrivne LaRon Smith den pusselbit som ger laget defensiv trygghet?

Vilken av de unga spelarna tar nästa steg och blir den ”gamechanger” från bänken som BC Luleå så väl behöver för att laget ska gå långt i ett slutspel? Daniel Hansson? Anton Kobylak-Berglund?  Eller finns det någon annan?

Många frågor. Kanske får vi ett och annat delsvar redan nu..?

//Lindvall

MVP

Det händer märkliga ting när diverse utmärkelsar ska röstas fram i SBL Herr. Den saken är i alla fall klar.

För någon veckan blev Borås stjärna Elvar Fridriksson utsedd till Årets Guard och det kan förstås vara helt rätt. Islänningen gjorde en kanonsäsong och var tabellettans bäste spelare sett över hela säsongen.

Men i dag när Årets MVP presenterades visade det sig att BC Luleås guard Brandon Rozzell kammade hem priset.

Med andra ord: Ligans mest värdefulla spelare är inte ligans bäste guard. Så kan det gå.

Märkligt tycker Bloggen. Inte alls märkligt tycker nog många andra. Hur som helst – mer klockren MVP-vinnare än Rozzell gick inte att finna med tanke på den säsong han gjorde i BC Luleå där amerikanen snittade 21.6 poäng, 5.5 assists, 4.1 returer och 1.2 steals per match.

Här är basketförbundets motivering:

"För ovanlighetens skull har årets MVP inte blivit framröstad till någon annan utmärkelse än just denna. Han gjorde denna säsong comeback i SBL och har ägt serien från start till slut. Denna vinnarskalle är som allra bäst i de avslutande minuterna och det har börjat talas om att han till och med skulle vara bättre än Eric Elliott. Tvåa i skytteligan, trea i assistligan och etta i “förbannad över att SM-guld delas ut utan slutspel-ligan”. Vi ska vara väldigt glada över att ha en sådan talangfull karaktär i vårt land. Årets MVP är Brandon Rozzell från BC Luleå."

 

Röstresultat topp tre:

56 procent: Brandon Rozzell, BC Luleå.

32 procent: Elvar Fridriksson, Borås.

12 procent: Ströröster på flera spelare.

//Lindvall

 

 

Guldmakare tar över Jämtland

Mitt i den stora coronakrisen som lamslagit det mesta i sportvärlden är det en klubb i SBL herr som gått på offensiven – trots alla mörka moln på himlen. Det handlar om uppstickarklubben Jämtland Basket som under de senaste veckorna ivrigt börjat bygga nästa säsongs lag.

 

Det började med att långtidskadade amerikanen Tavrion Dawson förlängde kontraktet. Jämtland följde sedan upp med ett skriva fast veteranen RT Guinn över två säsonger och under onsdagskvällen landade nästa tunga kontraktsskrivning.

 

Det är nu klart att Norrköping Dolphins förre guldtränare Adnan Chuk lämnar Schweiz och Geneve för att de tre närmaste åren leda Jämtland.

”Jag gillar målsättningen att vinna en nationell titel och spela internationellt under de närmaste tre säsongerna”, säger Chuk i ett pressmeddelande.

 

Vad ska vi då tro om Chuks och Jämtlands partnerskap? Bloggen tror att det är rätt väg att gå om klubben ska kunna ta nästa steg och bli en allvarlig titelutmanare. Efter sex år av Torbjörn Gehrke som ansvarig kommer 38-årige Chuk in med ett helt nytt baskettänk. Det handlar om struktur, regler, tydlighet – men knappast några underhållande texter på klubbens hemsida.

Hans metodiska basketfilosofi är inte den mest underhållande att se, långt därifrån, men den ger resultat. Det har visat sig i Norrköping och kommer med stor sannolikhet visa sig även i Jämtland.

Och som jag alltid sagt: För en framgångstörstande publik i Östersund kommer segrar vara den allra bästa underhållningen. Hur framgångsrik kommer tiden att få utvisa men jag skulle inte bli helt överraskad om Jämtland om precis ett år spelar om SM-guldet.

//Lindvall

Avslöjar: Guldtränare tillbaka i Sverige

Här kommer Bloggen med lite tunga internationella nyheter. Norrköping Dolphins förre guldtränare Adnan Chuk lämnar sitt uppdrag i schweiziska Geneve Lions efter bara en säsong. Det meddelar klubben i sina sociala medier. Orsaken bakom avhoppet är att Chuk, på grund av hälsoläget i världen, vill återvända hem till Sverige med sin familj.

När säsongen avbröts i Schweiz låg Geneve på tredje plats i tabellen med 16 segrar på 20 matcher.

Nu ska det bli oerhört intressant att se om någon klubb i i Sverige plockar upp 38-årige Chuk inför kommande säsong. Det som ligger närmast till hands är Jämtland som i dag är den klubb som allra tydligast jagar en ny tränare och har de ekonomiska resurserna. Chuk har också en koppling till Östersund där han en gång spelat.

Men det är bara spekulationer från in sida. Vi får helt enkelt vänta och se var detta landar.
//Lindvall

Alla tiders lag

I dessa coronatider där basketabstinsen blir nästan plågsam är det nostalgi man får ägna sig åt. Gamla matcher, minnen av svunna tider med stora lirare som gjorde märkvärdiga saker.

Ni har säkert sett på sociala medier att BC Luleå visar gamla klassiska matcher för alla basketstörstande fans och även om Bloggen sett de flesta flera gånger om är det självklart att tankarna börjar snurra.

Två frågor som alltid dyker upp är: Vilka är de bästa svenskarna om lirat i Luleå sedan herrligan startade för snart 28 år sedan? Eller vilka är de bästa importerna?

Två frågor som inte är lätta att svara på. Men Bloggen gjorde ett försök.

OBS: Bara för att vara riktigt, riktigt övertydlig. Det handlar om vad nämnda spelare levererade under sin tid i Plannja/LF Basket/BC Luleå. Inte vad de gjorde före eller efter i sina karriärer.

 

ALLA TIDERS IMPORTLAG

Guard: Eric Elliott.
Guard: Brandon Rozzell.
Guard: Carl Thomas.
Forward: Brent Wright.
Forward: John Williamson.
Fem bubblare: Eddie Shannnon, Donald Williams, Kevin van Veldhuizen, Quinton Upshur, Yohance Nicholas.

 


ALLA TIDERS SVENSKLAG

Guard: Håkan Larsson.
Guard: Dennis Aulander..
Forward: Fred Drains.
Forward: Torbjörn Gehrke.
Forward: John Rosendahl.
Fem bubblare: Jonas Larsson, Denzel Andersson, Christopher Ryan, Jens Tillman, Rudy Mbemba.

//Lindvall

Han tog priset - igen

Se där. Utmärkelserna fortsätter att trilla för BC Luleås spelare. Efter att ha fått pris som Årets försvarare är det i dag Denzel Anderssons tur att inhämta ännu ett prestigepris.

24-åringen har röstats till Årets forward. En aning överraskande men absolut välförtjänt.

Andersson fick 36 procent av rösterna, Borås Zachary Cuthbertson 16 och Jordan Semple, Jämtland, 12.

Här är motiveringen:

”Han har redan mottagit en utmärkelse detta år som i allra högsta grad beskriver varför han är årets forward. Hudiksvallsonen har dominerat SBL på denna position i år men inte bara defensivt. Med sina 14,7 poäng per match tillhörde han toppen i skytteligan samtidigt som han defensivt stängde ner motståndarna. Årets Forward är Denzel Andersson från BC Luleå.”

//Lindvall

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar