Logga in
Logga ut
Intresset är ömsesidigt Basketbloggen Basketbloggen
Vädersponsor:

Peter Lindvall

Basketbloggen

Jöklar vilken succédebut

BC Luleås förre guldhjälte Brandon Rozzell fick en riktig drömstart i sin nya klubb Stjarnan på Island. I sin debutmatch svarade den 29-årige stjärnguarden för hela 37 poäng, 4 assist och 3 returer när IR besegrades på bortaplan med klara 106-83.

Stjarnan ligger på fjärde plats i tabellen med åtta segrar på tolv matcher.

Rozzell startade säsongen i belgiska klubben Aalstar som han tvingades lämna efter bara några månader.

Han spelade två säsonger i BC Luleå och snittade där 16 poäng och 4 assist.

//Lindvall

Intresset är ömsesidigt

För någon vecka sedan kunde NSD avslöja att BC Luleås stjärnamerikan Earvin Morris kan tänka sig att stanna i klubben även över kommande säsong.

"Jag ska prata med min agent inom de närmasta veckorna så får vi se vad som händer. Men om saker och ting går som de ska så finns det en stor chans att jag återvänder till Luleå", sa Earvin Morris.

Nu bekräftar Luleåtränaren Peter Öqvist för Bloggen att intresset är ömsesidigt.

"Klart är Morris är en intressant spelare. Han gjorde det jättebra för oss. Tyvärr hann vi inte se allt Earvin kan göra på en basketplan. Men sedan finns det förstås en ekonomisk sida av det hela", säger han.

25-årige Morris skadade tummen strax innan slutspelet och hann bara spela nio matcher för BC Luleå. Han snittade 15 poäng och nästan 5 returer på 22 spelminuter.

//Lindvall

Ett klassiskt framgångsrecept

I kväll kommer Borås Basket med största sannolikhet bli klart för SM-final. Laget har 3-1 i matcher mot den regerande mästaren Norrköping och hemmaplan i match fem. Det borde räcka mer än väl.

Nåväl. Borås framfart den här säsongen är ingen överraskning nu när Bloggen sitter här med facit i hand och filosoferar.

Varför?

Jo, därför laget är byggt på det sätt som nästan alltid ger god framgång i den svenska ligan: Med två smarta, bolltrygga, målgörande och skapande guarder i form av Nimrod Hilliard och Marcus Tyus.

Jag har drivit den här tesen en miljon gånger och jag kommer fortsätta tjata till dödagar.

Med en explosiv och offensivt högoktanig bakplan kommer alltid framgång. För att gå hela vägen behövs förstås fler pusselbitar. Borås har en skjutande fyra i Mike Moore, en lagpappa i Jakob Sigurdarson och lojala svenska rollspelare i form av Fredrik Andersson, William Gutenius och Simon Gunnarsson som vet sin plats i näringskedjan men också kan producera.

När BC Luleå de närmaste månaderna sätter sig ned och bygger sitt lag är jag tämligen säker på att de ansvariga kikar på Borås men också lär sig av sin egen historia och ser vad som gett framgång.

När guldet 2017 säkrades vann Brandon Rozzell, Adam Rönnqvist och Quinton Upshur matcher. Tittar vi längre tillbaka ser vi samma trend: Håkan Larsson, Andrew Mitchell, Donald Williams, Eric Elliott och Eddie Shannon.

Som sagt: Lär av historien.

//Lindvall

Norrköping skämmer ut sig

För några dagar sedan förnedrade Borås Basket Norrköping och vann med 43 poäng i Stadium arena i den fjärde SM-semifinalen. Därmed är laget en match från SM-final - en plats som kan, till och med borde, säkras på måndag.

Det borde snacket handla om i dag.

Men så blir det inte.

När den regerande mästaren Norrköping Dolphins borde fokusera på sina egna tillkortakommanden efter kraschlandningen på hemmaplan har klubben valt att anmäla Borås store stjärna Nimrod Hilliard till discplinnämnden efter en incident i början av fjärde perioden där Hilliard knuffade Norrköpings Anes Zekovic samtidigt som hans hand åkte upp i Norrköpingsspelarens ansikte.

Domarna såg hela situationen och gav Hilliard helt logiskt en osportslig foul.

Och där borde den här historien ha varit över. Alla kan se att det som händer i tumultet inte är speciellt allvarligt, bara något som då och då inräffar i heta slutspelsmatcher.

Men Norrköpings Dolphins väljer i det här läget att skämma ut sig inför hela basketsverige, för innerst inne vi vet alla vad det här handlar om: Klubben vill få Hilliard avstängd och ändra förutsättningarna i den här matchserien även om tränaren Adnan Chuk säger något annat till Norrköpings Tidningar.

"Det är inte bara för att få någon avstängd som vi gör en anmälan, det handlar om att skydda spelarna också. Slag mot huvudet har det blivit tydligare regler mot även internationellt", säger Chuk.

Då kan vi snabbt jämföra vad Chuk tyckte när hans egen spelare Joakim Kjellbom i vintras blev avstängd efter flera slag i ansiktet på ett par spelare i Köping:

”Det kom som en chock för oss och Jocke. Nu kan jag sitta och samla in armbågar mot huvudet och anmäla de som vi ska möta i slutspelet. Det är sjukt", sa han då.

Sa någon dubbelmoral?

Nej, nu måste Norrköping Dolphins upp på banan, rannsaka sig själv efter 43-poängshaveriet och gå vidare. Inte ägna sig åt futtigheter. Det blir bara pinsamt. Det är inte värdigt en mästarklubb.

Nåväl. Disciplinämnden har redan tagit en första titt på det som hänt och kommit fram till att inte stänga av Nimrod Hilliard under utredning. Det innebär att han kan spela på måndag i den femte matchen. Det borde också antyda att nämnden inte tycker det som hände var av mer allvarlig natur.

Bra så.

//Lindvall

 

 

Därför ska guldet till Borås


Okej, jag erkänner. Av de tre lag som fortfarande har en rimlig chans att vinna SM-guldet i SBL herr finns det ett som jag vurmar lite mer för (Jo, jag har räknat bort Jämtland. Nej, jag räknar inte bort Norrköping riktigt ännu trots 65-108 i semi fyra). 

Ett lag som skulle kännas lite roligare, lite fräschare, lite mer spännande och uppfriskande än de andra om det fick lyfta den där SM-bucklan om någon månad.

Ni anar nog vilket det handlar om? Precis. Borås.

Inte för att jag hyser några djupare känslor för spelare som Fredrik Andersson, Simon Gunnarsson, Nimrod Hilliard och de andra. Inte alls. 

Men det skulle vara bra för svensk basket.'

Varför?

Lite så här:

Norrköping och Södertälje har spelat var och varannan SM-final de senaste tio åren. Ingen av dessa behöver egentligen ett guld till. Det är vardag. Det blir ett  mängden även om jag förstås fattar att alla gånger en klubbs spelare får korka upp champagnen är något speciellt.  

Men för Borås, som satsat så länge utan att nå hela vägen, skulle det  där SM-guldet betyda allt. För staden och för regionen.

Klubbdirektören Jonas Larsson & Co har byggt en stark organisation, gjort det mesta rätt under många år, lyckats locka folket till läktarna och skapa ett intresse för sporten där fotbollen tar nästan all plats. Det metodiska jobbet är värt den yttersta belöningen.

 

Borås spelar också en jäkla rolig basket och kan göra det på många sätt. Det är fart, finess men spelarna behärskar också det metodiska samt taktiska. 

Kort och gott en jäkla bra show som människor vill betala för att titta på. Elitidrott är underhållning och jag, samt många med mig, vill se artister göra spektakulära saker som vi vanliga dödliga bara kan drömma om. Kombinerat med att vinna blir det en oslagbar kombination.

Borås är på god väg.

//Lindvall

Avslöjar: Guldhjälten tillbaka i landslaget

Under onsdagen meddelade det Svenska basketbollförbundet att damlandslagets bruttotrupp till EM i Lettland och Serbien kommer presenteras torsdag 25 april. Det kommer förstås bli oerhört spännande att se vilka spelare som tagits ut även om överraskningarna antagligen lär vara få.

Men en nyhet kan Bloggen i dag avslöja. Enligt uppgifter kommer den förra Luleå Basket-stjärnan och guldhjälten Josefin Vesterberg, 25, att finnas med efter några år utanför landslaget.

Den 190 centimeter långa powerforwarden har de två senaste säsongerna huserat i Belgien. För någon vecka sedan blev hennes lag Kangoeroes utslaget i semifinal.

Vesterberg var den här säsongen en av lagets nyckelspelare och snittade 30 minuter, 8 poäng och 8 assist.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar