Logga in
Logga ut
Ris och ros till Löfven II Ledarbloggen Ledarbloggen
Vädersponsor:

Peter Lindvall

Basketbloggen

Klart med jättecenter

När Luleå Basket förra året, ungefär  vid den här tiden, värvade 201 centimeter långa Jennifer Hamson som ersättare för knäskadade Katie Frerking blev det draget som gjorde laget till mästare. För ska sanningen fram är jag inte helt övertygad att Luleå lyckats gå hela vägen utan Hamsons enorma närvaro i tresekundersområdet.

Alldeles tydligt är att tränaren David Visscher fick blodad tand och nu väljer han att gå samma väg. I dag blev det klart att den litauiska jättecentern Kristina Alminaite, 205 centimeter och 28 år, spelar med Luleå Basket resten av säsongen.

”Vi är jätteglada att Kristina Alminaite väljer att fortsätta sin basketkarriär tillsammans med oss i Luleå Basket. Kristina är en väldigt lång och rörlig center som kommer skapa problem med sin längd och räckvidd för våra motståndare i både anfall och försvar. Kristina är också en stabil, lugn och trevlig person som kommer passa bra in i vårt lag. Vi ser framemot att få Kristina till Luleå och välkomna henne till sitt nytt baskethem”, säger tränaren David Visscher i ett pressmeddelande.

Vänsterhänta Alminaite sitter på goda meriter från spel i diverse litauiska landslag. Den här säsongen har hon spelat i det turkiska mittenlaget Canik där hon snittat 7 poäng, 5 returer och 1.3 blockade skott på 23 spelminuter.

Hon har också gjort två säsonger i spanska Girona samt ett flertal i sitt hemland Litauen.

//Lindvall

Omgångens tips

BC Luleå ledigt fram till den 27:e men visst fasen spelas det ett gäng heta matcher i SBL herr i alla fall. Och mest glödhett lär det blir i Stadium arena i kväll. Var så säkra.

 

Nässjö-Umeå                     1

Svårtippat värre där Umeå fortsatt spelar utan skadade Egal Saleman men där veteranguarden Eric Gilchrese gör sin andra match med sitt nygamla lag och borde vara inne i lagspelet på ett ännu bättre sätt. Men jag tror dock inte det hjälper mot Ruffin, Terins och allt vad de heter. I sin hemmaborg förlorar Nässjö helt enkelt inte så ofta.

 

Uppsala-Wetterbygden      2

Sorgebarnet Uppsala har, av olika skäl, brutit kontrakten med guarderna Xavier Cannefax och franske Davy Baltus. Då förstår ni att klubben i princip gett upp den här säsongen och nästa höst väntar superettan. Om inte den anrika klubben räddas kvar av basketförbundet på något mirakulöst sätt vilket är svårt att se. Wetterbygden är inne i sin första djupa svacka men i kväll bryts sviten på fyra raka förluster.

 

Norrköping-Södertälje       1

Det här blir sjuhelkises kul och jag väljer att gå mot strömmen och tippa hemmaseger trots att mästaren saknar avstängde Joakim Kjellbom. Min känsla är att Norrköping kommer gå samman som grupp, tränaren Adnan Chuk lär ha hamrat in en "vi-mot-hela-världen-känsla" och det kan räcka långt. Kings har 2-0 på Dolphins i vinter och har hittat ett sätt att vinna matcher utan att prestera på topp. Det måste vara en  skön känsla.

 

Köping-Jämtland              2

Nja, här har vi två lag som har svårt att prestera på en hög nivå över tid och det gör matchen svårtippad. Å ena sidan har Köping vunnit tre av de fyra senaste. Å andra sidan var Jämtland, som torskat fyra raka, ganska nära att vinna mot spöket BC Luleå förra veckan. Jag går med Östersund den här gången utan att kunna argumentera för det på ett bra sätt.

//Lindvall

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomben: Stjärnan avstängd

Här är dagens stora bomb i basketsverige: Norrköping Dolphins stjärncenter Joakim Kjellbom stängs av i väntan på utredning och missar tisdagens toppmatch mot Södertälje Kings i Stadium arena.

Bakgrunden till avstängningen är en match mot Köping den 27 december då den 39-årige veteranen knuffade/armbågade två spelare i Köping efter avblåsning och drog på sig två osportsliga foul.

Nu har Köping valt att anmäla Kjellbom till basketförbundets disciplinnämnd som tagit beslutet att stänga av Dolphinsspelaren i väntan på utredning.

I Norrköping är man mycket kritisk mot avstängningen.

”Det kom som en chock för oss och Jocke. Nu kan jag sitta och samla in armbågar mot huvudet och anmäla de som vi ska möta i slutspelet. Det är sjuk”, säger en rasande Adnan Chuk, tränare i Norrköping, till Norrköpings Tidningar.

//Lindvall

Ett offensivt lyft

Att Luleå Basket skulle vinna borta mot Eos visste förstås alla pch 83-64-segern hade väl sina toppar och dalar. Det är trots allt bara matcherna mot A3 som betyder något den här säsongen.

Nog så.

Men visst fanns det några grejer att kika extra på och det mest intressanta var givetvis veteranen Anna Bartholds comeback efter sin fotskada.

Det var också lite ringrost som kunde synas efter en månadslång bortavaro men lagkaptenen svarade för en fackmannamässig insats med 12 poäng, 7 returer och ett högpocentigt skytte.

Sedan var det säkert skönt för en spelare som Precoius Hall att få en rejäl islossning efter en vinter där det offensiva spelet inte riktigt lyft. När partnern på bakplan, Michaela Houser, var hemma i Luleå med en stukad fot fick Hall mer bollkontakt och mer ansvar. Det gav 24 poäng (54 procent från golvet), 7 returer, 4 assist och goda 22 i plus/minus-statistiken. Det kan betyda mycket för hela laget men också för USA-guarden pesonligen.

//Lindvall 

Luleåstjärnornas nya basketliv


Jag får då och då frågor bloggläsare som undrar hur det går för alla dessa profiler som en gång spelat i Luleå Basket men gått vidare i sina karriärer. 
Här är ett axplock.

Håll till godo.


Josefin Vesterberg, Kangoeroes, Belgien

Den Hökenfostrade forwarden fick ett spelmässigt lyft i Belgien när hon inför den här säsongen lämnade Belfius Namur. Är en av nyckelspelarna i topplaget Mechelen-klubben Kangoeroes och snittar 9 poäng, 8 returer och 27 spelminuter.

 

Ellen Nyström, Gipuzkoa, Spanien

I det spanska mittenlaget är landslagsguarden från BK Höken klisterspelaren som håller ihop både det offensiva och defensiva. Gör sin andra säsong i Gipuzkoa och snittar 8 poäng, 5 returer och 26 minuter.

 

Janis Ndiba, ZTE KK, Ungern

22-åringen från Holland levererar 10 poäng och 6 returer i Ungern. Spelade en säsong, 2016/2017, i Luleå Basket och var en av de stora guldhjältarna när klubben överraskande vann guldet mot ett stjärnspäckat Udominate.

 

Jessica Thomas, Oyympiakos, Grekland

Den 168 centimeter långa guarden blev för snart ett år sedan finalspelets MVP när Luleå vann det femte raka guldet. Är nu en av stjärnorna hos den grekiska ligaledaren och storklubben. Snittar 10 poäng, 3 assist och 22 spelminuter i ligan samt 9 poäng, 2 assist och 27 minuter i Euroleague.

 

Adrienne Motley, RC Celta , Spanien

Jessica Thomas grovjobbande parhäst på bakplan hittar vi numera i den spanska andraligan. 15 poäng i snitt på 27 minuter visar att Motley är en av lagets viktigaste spelare.

 

Katie Bussey, Loon Lions,  Holland

Efter fyra raka guld nådde populäre Bussey ikonstatus i Luleå. 2017 flyttade hon tillbaka till Holland där 29-åringen fortfarande levererar på en hög nivå med 18 poäng och 30 minuter i snitt.

 

Dajana Butulija, AZC-UMCS Lublin, Polen

Den serbiska artisten var en av hjärnorna bakom Luleå Baskets första historiska guld 2014. 33-åriga Butulija har varit runt i Europa de senaste åren men har nu landat i Polen där hon levererar ett gediget hantverk i högstaligan med 23 minuter, 9 poäng och 2 assist. 

 

Miah-Marie Langlois, Dynamo Novosibirsk, Ryssland

Landslagsguarden från Kanada bröt sitt kontrakt över två år med Luleå Basket efter SM-guldet 2015 och har sedan dess spelat i den tuffa ryska ligan. Är bottenlagets Novosibirsk stora stjärna och matchas i snitt 39 minuter per match och sätter upp 12 poäng samt 3 assist på den tiden.

//Lindvall

Guldkandidaterna


Efter Borås rysarseger mot Norrköping Dolphins och BC Luleås hantverksmässiga vinst i Östersund tycker jag att det i dag står ganska klart att guldracet i SBL Herr den här säsongen kommer handla om fyra lag.

Nämligen följande:

 

NORRKÖPING DOLPHINS

Den regerande mästaren är fortfarande mitt guldhattstips även om det finns lite sprickor i fasaden. Guarduppsättningen är inte glimrande och skapande spelare finns det inget överflöd av. Men: Det är ett jäkla tufft gäng som spelar ligans elakaste försvar och allt som oftast kommer undan med det. Det finns en bredd, ett djup, matchvinnare i Kjellbom/Lindquist och en coach i Chuk som vet hur man avslöjar motståndarens svagheter. Det går inte att vifta bort.

 

BORÅS BASKET

Det här är laget som för mig under många år stått för något mjukt, lite soft, som inte kan vinna stora matcher när det tuffar till sig och tillvaron blir lite allmänt obekväm. Som i slutspel, till exempel. Jag tror nog många håller med mig. Men känslan i dag är att Borås Basket kan, jag skriver kan, vara gjort av något annat. Bortasegern mot BC Luleå fick mig att fundera och rysarvinsten mot Norrköping stärkte tanken att 2018/19-upplagan kanske är på väg mot något historiskt. Vi får se.

 

SÖDERTÄLJE KINGS

Utan tvekan det lag som sett allra bäst ut fram till i dag. En enorm bredd, mängder av naturliga matchvinnare och en tung tradition att alltid göra stora saker i slutspel. Tränaren Ludwig Degernäs vill gärna spela ut underdogkortet men går det inte att blunda för det här lagets högstanivå som bevisats med bland annat en tung bortaseger mot Norrköping. Frågetecken? Finns hårdheten? Finns det där sista som krävs för att gå hela vägen?

 

BC LULEÅ

Att det någonstans finns en högstakapacitet som gör att Peter Öqvist bygge kan gå hela vägen tvivlar nog ingen på men det som hittills saknats är en bas, ett fundament att stå på som gör att svackorna i matcherna inte blir så djupa. I och med värvningen av Earvin Morris är laget nu fulltaligt och mycket kommer handla om hans kapacitet, hur väl han kan integreras i lagspelet och hur bra ha kan avlasta lagets mest naturlige målgörare i Corban Collins.

//Lindvall 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar