Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Kollapsen i Riga

Efter en hyggligt hektisk dag på redaktionen kan det vara dags att sammanfatta dagens händelser och den stora grejen är förstås är damlandslagets genomklappning i Riga mot Tjeckien i den andra gruppspelsmatchen i EM.

Efter att laget haft en stabil ledning med 14 i halvtid blev Sverige överkört i den andra halvleken och föll tungt. Syndabock utser jag utan att blinka förbundskaptenen Francois Gomez som aldrig verkar få ordning på det här laget. Hans matchcoachande är under all kritik och Gomez "tänk" när det gäller att matcha in spelare från bänken saknar alla former av logik.

Jag har sett honom genom åren knappt byta alls från att under EM plötsligt göra rena "hockeybyten där heta spelare byts ut mot iskalla. Det är hur märkligt som helst med tanke på den erfarenhet Gomez ändå sitter på. 

Det här laget har hur mycket potential som helst sett spelare för spelare men förbundskaptenen verkar inte hitta ett sätt att få ut max av sin trupp. Jag undrar faktiskt på allvar om det svenska damlandslaget gjort en enda bra match under hans ledning. Det är tveksamt.

Sedan har förstås spelarna ett ansvar och något sådant togs förstås inte mot Tjeckien. Jag läste nyligen en krönika av av Borås Tidnings bloggare/krönikör Nick Rajacic där han berättade om de grupperingar som finns i laget sedan flera år tillbaka och det är ett snack som jag också hört under lång tid. Det går nästan att se på på planen att den rätta harmonin inte finns.

Nåväl, i och med segern mot Montenegro är det svenska laget mer eller mindre klart för åttondelsfinal. Mot Frankrike på söndag kommer Sverige vara chanslöst - sedan gäller det hämta kraft för fortsättningen. Ännu är det inte kört.

Avslutningsvis kan jag konstatera att Norrköping Dolphins hittat tränaren Adnan Chuks ersättare och det blir som väntat hemvävt.  Mikko Riipinen, som bland annat coachat klubbens divsion I-lag, ska föra det stolta arvet vidare - men med ett lite annat tänk än under den mycket framgångsrika Chuk-regimen.

"Vi ska ha kvar samma kämpaglöd och intensitet i försvaret, men kommer spela en snabbare basket med fler avslut", säger han på klubbens hemsida.

//Lindvall

Stjärnan siktar på ligapremiären

I slutet av oktober åkte Luleå Basket-stjärnan Allis Nyström på ännu en skadesmäll när korsbandet slets av och hon missade i stort sett hela den förra säsongen. Sedan dess har den 26-årige forwarden tränat rehabtränat för en comeback.

Och i dag talar allt för att Nyström är redo för spel i ligapremiären den 25 september mot Mark.

”Allt har hittills gått fantastiskt bra. Inga bakslag, inga omtag i rehabträningen. Min målbild just nu är att vara redo till hundra procent när premiären spelas”, säger hon.

 

Fram till i onsdags har Allis Nyström tränat utan fysisk kontakt på planen men i går, onsdag, var det dags för hennes första ”riktiga” basketpass.

”Det var jättekul. Vi spelade tre-mot-tre och jag var med i två kortare matcher. Det kändes ingenting i knäet. Lite tajming saknades förstås men det kommer”, säger hon.

Vad säger du om det lag som Luleå Basket håller på att sätta ihop?

”Det verkar jätteintressant – en bra mix. Det känns lite som en omstart för oss”.

//Lindvall

De svåra valen

De allra sista värvningar för BC Luleå och Luleå Basket ser ut att vänta på sig ett tag till. Som ni säkert redan vet handlar det för BC Luleå om två klasspelare som ska in i truppen. Förhoppningen är att den ene är Denzel Andersson och ett besked från landslagsforwarden lär komma inom ett par veckor.

Hans beslut kommer till stor del bestämma vilken väg klubben går när det handlar om att plocka in den tredje och sista jänkaren på en av de "stora positionerna". 

För Luleå Baskets del handlar det i huvudsak om att hitta rätt importspelare som ska ska hjälpa till i spelet lite närmare korgarna. Tränaren Robin Sandberg har just nu en diger lista att titta på och i slutet av veckan kan den ha kortats ned betydligt.

Valet klubben måste göra är om det ska in en klassisk centertyp eller mer mobil powerforward.

"Jag har inte bestämt mig ännu. I Europa kan en större center vara mer till hjälp. I Sverige en rörligare spelartyp. Vi får se", säger han.

//Lindvall

Värvarnytt

I brist på nyheter från Luleås två elitllag kan det väl vara läge för en liten nyhetsupppdatering från några andra klubbar i SBL herr. Där noterar Bloggen att Norrköping Dolphins nybygge börjar sätta fart i och med klubbens första importvärvning.

Från college och St. Bonaventure University hämtas forwarden LaDarien Griffin, 198 centimeter, som den senaste säsongen snittade närmare 11 poäng och 6 returer.

"En häftig spelare som kommer kunna ändra matchbilden på flera olika sätt. Väldigt atletisk och smart", säger tränaren Mikki Riipinen på klubbens hemsida.

Borås Basket är mer eller mindre klart med sitt lagbygge (ett par komplementsspelare saknas) i och med att klubben för några dagar sedan värvade tillbaka veteranguarden Andreas Person, 28, som den senaste säsongen spelade i Norrköping Dolphins.

Till sist kan vi konstatera att Sveriges förre förbundskapten Vedran Bosnic går på säkra kort när han värvar spelare till sin nya klubb Moins-Hainaut i Belgien. För en tid sedan plockade han in Södertäljes succéforward Auston Barnes och i går presenterade han Arik Sith, guarden som för ett par år sedan ledde Umeå Bskt till slutspel. Smith blev den förra säsongen mästare i Slovakien.

//Lindvall

Luleåstjärnan levererade

Luleå Baskets stjärnvärvning Natisha Hiedeman fick för första gången rejält med speltid för sitt Connecticut Sun i WNBA och hon tog väl tillvara på sina nästan 19 minuter på planen.

Okej, hennes lag föll med knappa 75-78 mot Atlanta men Hiedeman levererade goda 10 poäng (80-procentig skytte), 2 returer och 2 assist från sin guardposition.

//Lindvall

Hårda finska pinnar

Ännu är det många månader kvar till att BC Luleå drar igång SBL-säsongen och ännu har klubben inte spikat sin trupp helt.

Men: Innan allvaret börjar ska det givetvis spelas ett gäng träningsmatcher spelas under hösten och BC Luleå, med de nygamla stjärnorna Brandon Rozzell och Quinton Upshur i spetsen, kommer rivstarta med mycket kvalitativt motstånd.

I en turnering i Finland, som spelas 6-8 september, kommer den finska mästaren Kauhajoki, BC Nokia samt Jämtland att stå för motståndet.

//Lindvall

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar