Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Laget som var dömt att misslyckas

Redan när BC Luleå skämde ut sig i ligapremiären mot nykomlingen Wetterbygden i höstas borde de flesta anat oråd. När laget ett halvår senare blev förnedrat av Jämtland på hemmaplan i den femte och avgörande kvartsfinalen kom facit för bygget som aldrig hade en chans att lyckas. Som var dömt att misslyckas redan från start.

Visst. BC Luleå hade kunnat bli några procentenheter bättre om inte Daniel Alexanders knäskada avslutat säsongen alldeles för tidigt. Om inte Earvin Morris tumme hamnat i kläm.

Men tittar vi nyktert på det här lagbygget ser nog det flesta ganska var det fallerar. Det handlar helt enkelt om ett konstruktionsfel. Ett BC Luleå där fel spelartyper värvades in till det sätt som tränaren Peter Öqvist vill spela boll på. Ett lag som aldrig kom samman, aldrig hittade en jämnhet och som föll ihop i så många matcher att jag till sist tappade räkningen. 

När Peter Öqvist varit framgångsrik som tränare har han suttit på spelintelligenta och kreativa spelare som kan skjuta treor, spela på flera positioner, läsa försvar, lösa situationer på egen hand och spela i ett snabbt bollflöde. Jag tänker på spelare Brandon Rozzell, Quinton Upshur, Jakob Sigurdarson, Liam Rush och Hlynur Baeringsson. Och säkert någon som jag glömt.

Ta då en titt på årets upplaga av BC Luleå och fundera: Vem i den laguppställningen sitter som en hand i handsken sett till den spelmodell som Peter Öqvist har en nästan religiös tilltro till?

Svaret är Denzel Andersson. Ingen annan.

Thomas Massamba är en klassisk pointguard som vill spela schack fem mot fem.

Corban Collins är en bollkramare som visade sig vara sämst när det gäller som mest.

Robert Gilchrist basket-iq är för lågt, skottet för dåligt och den fysiska insatsen för låg.

Tavarius Shine är inte tillräckligt bra för att skapa åt sig själv och för sina lagkamrater.

Därför slutade också säsongen 2018/2019 också i ett hejdundrande fiasko. Inte för att Jämtland är ett dåligt lag. Inte alls. Men för en klubb av BC Luleås dignitet ska en säsong a-l-d-r-i-g  ta slut i början av april, i en kvartsfinal. Punkt slut.

Nej, nu måste de ansvariga redan på måndag sätta sig ned, rannsaka sina beslut och göra rätt saker. Peter Öqvist har ett år kvar på kontraktet och där lär inget hända.

Av den befintliga truppen, av de spelare som haft en roll den här vintern, bör Denzel Andersson, Daniel Hansson och Tim Kearney få nya kontraktserbjudanden. Resten av de bärande spelarna kan se sig om efter nya utmaningar någon annanstans i världen.

När det gäller nyrekryteringar är det egentligen inte så svårt. Kör på det som alla vet funkar. Lär av historien och ställ frågan: När har BC Luleå varit som bäst?

Svaret är rätt enkelt: Slå en pling till Brandon Rozzell, Quinton Upshur och Adam Rönnqvist.

Det är en bra början.

//Lindvall

En avgörande vecka

Den 31 maj presenterade BC Luleå värvningen av Daniel Eliasson från Umeå. Sedan dess har det varit dödstyst på nyförvärvsfronten.

Men efter en lugn och stilla midsommarhelg är det nu dags för de ansvariga i klubben att ta på sig blåstället igen och den kommande veckan är det fullt fokus på en enda spelare: Quinton Upshur. Guldhjälten från 2017 som den senaste säsongen spelade i Belgien.

BC Luleå har meddelat vad man har att erbjuda och nu börjar det bli dags för ett avslut.
"Vi måste slutföra det här med Quinton i veckan och få ett besked om han kommer eller inte", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

Känslan?
"Till sist handlar det om hur mycket han är beredd att gå ned i lön. Men han är positiv till att "komma hem". Quinton har oavslutade affärer, han vill vinna igen och han vill fortsätta utvecklas som spelare."
//Lindvall

Plågsam klasskillnad

Att det svenska damlandslaget har en ganska bra bit till den yppersta Europatoppen blev hyggligt tydligt i träningsmatchen mot Spanien på midsommarafton.

Förlustsiffrorna blev hemska 29-62 på bortaplan och faktum är att själva matchen långa stunder blev plågsam att se. Klasskillnanden var helt enkelt enorm.

Sett över 40 minuter sköt det svenska lag eländiga 23 procent och var bland annat 0/10 från trepoängslinjen. Jag såg knappt ett enda vettigt avslut tas av det blågula laget under hela matchen och det säger förstås massor om det spanska lagets försvarsspel men också en del om Sveriges fantasilösa offensiv.

Okej, Sverige saknade visserligen Amanda Zahui samt Kalis Loyd. De kommer öppna upp en hel del saker för laget men självklart måste det här resutatet få förbundskaptenen Francois Gomez att fundera. Både över laget och sig själv.

Gåtan med det svenska damlandslaget är att på pappret borde det vara det bästa någonsin. Verkligheten är att laget tappat ganska mycket i kvalité de senaste åren.  

Jag har ingen aning varför men har tidigare skrivit att jag inte alls gillar Gomez coachande och enorma tro på några få spelare som numera sällan levererar mot toppmotstånd. Någon signal borde det väl ändå sända till en tränare när stjärnor som Farhiya Abdi, Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Lollo Halvarsson går minus 124.

Nåväl, damlandslaget har några dagar på sig att plocka ihop resterna. Den 27 startar EM och redan i kväll träningsmatchar laget mot Storbritannien.

Och ska vi vara ärliga: Sverige är ingen medaljkandidat i ett EM med tanke på resultaten de senaste åren. Kvartfinal - då har alla överträffat sig själva.

Åttondelsfinal - då är det godkänt.

//Lindvall

Bosnics val: SBL-stjärnan

För någon vecka sedan blev det klart att den förre svensk herrlandslagscoachen Vedran Bosnic lämnar Schweiz och tar över belgiska Moins-Hainaut. Nu har han gjort med sin första värning och inte helt oväntat tar Bosnic ett säkert kort.

Från sin förra svenska klubb Södertälje handplockar han en av den senaste SBL-säsongens största stjärnor i form av Auston Barnes.

Den 203 centimeter långe allroundforwarden snittade de senaste säsongen 15 poäng och 6 returer.

//Lindvall

Tre snabba nyheter

Tre tunga nyheter har trillat under dagen som Bloggen bara måste berätta om.

1) Luleå Baskets nya guard Natisha Hiederman har skrivit på ett korttidskontrakt med WNBA-klubben Atlanta som sträcker sig över EM-slutspelet. 

2) Efter 18 år som toppspelare väljer Norrköping Dolphins stjärnveteran Mikael Lindquist, 36,att lägga av.

"Det är sorgligt att det tar slut, men någon gång måste det göra det", säger han på Dolphins hemsida.

3) Borås Basket har gjort klart med ännu en importspelare. Det är den amerikanske forwarden DeAndre Davis som närmast kommer från den slovakiska ligan där han snittade 12 poäng och 7 returer.

//Lindvall

Mästarklubben värvar

Bloggen noterar ett par spännande kontraktspåskrivningar som trillat in under dagen. Den kanske allra viktigaste är att Norrköpings Dolphins, klubben som haft viss krisstämpel på sig under våren, behåller guarden, evighetsmaskinen och försvarsspecialisten Tim Schüberg, 24. 

En vital kontraktsförlängning av klubben inför kommande säsong där Schüberg kommer få en stor roll.

Södertälje Kings, som värvat hej vilt sedan guldet säkrades, har hämtat in Adam Ramstedts ersättare i form av 208 centimeter långe Alexander Larsson som den senaste säsongen snittade 7 poäng och 4 returer för Alicante i den spanska tredjedivisionen.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar