Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Listextra: 2000-talets bästa försvarare


I slutspelstider börjar man som basketvän alltid tänka försvarsspel och defensiva stoppers. Och har väl tanken landat där är steget inte långt till en klassisk blogglista.

Håll till godo. Här är BC Luleås tio bästa försvarsspelare under 2000-talet.

 

1) Fred Drains, forward, Plannja,  2004-2008

Kommentar: Drains helplanspressade väl inte ihjäl sig under sin karriär men var ett fenomen på att läsa spelet, förutse vad som ska hända, lura motståndarna att ta dåliga beslut och sno bollar.

 

2) Eric Coates, guard, Plannja 1999-2000

Kommentar: Den stenhårde arbetshästen kommer för alltid bli ihågkommen för sitt försvarsspel i finalserien mot Magic M7:s stjärnguarder Trevor Ruffin och Chad Austin.

 

3) Quinton Upshur, guard/forward, BC Luleå 2016-2018

Kommentar: Långa armar, hög arbetsmoral och enorm motor gjorde att Upshur säsongen 2017/2018 blev vald till SBL Herrs bäste försvarsspelare.

 

4) Håkan Larsson, guard, Plannja/LF Basket 1993-2000, 2002-2011.

Kommentar: Vindsnabba fötter, högt basket-iq och en vilja att alltid vinna gjorde legendaren från Tunastigen till en av Sveriges bästa defensiva stoppers under mer än ett decennium. 

 

5) Brandon McKnight, guard, Plannja, 2010-2011

Kommentar: En fysisk och tuff guard som införde en helt ny defensiv dimension till Plannja vilket gav den första SM-finalen på fyra år. 

 

6) John Rosendahl, forward/center, Plannja/LF Basket, 1996-1998, 1999- 2003, 2004-2011

Kommentar: Rosendahls smartness, tajming, långa armar och förmåga att blocka skott gjorde Luleåikonen till en hörnsten i Plannja/LF Basket över 15 år.

 

7) Alex Wesby, forward, BC Luleå 2014-2016

Kommentar: En rutinerad räv som byggde sitt defensiva arbete på spelförståelse och position. Allround som få. Var under åren i Luleå på nedgång i sin långa karriär.

 

8) Denzel Andersson, forward, BC Luleå 2014-

Kommentar: Spelförståelse, atletism och förmågan att stänga ned stora spelare i tresekundersområdet och stoppa guarder ute på golvet gör unge Andersson till en av basketligans bästa defensiva spelare.

 

9) Thomas Massamba, guard, BC Luleå 2018-

Kommentar: Landslagsguarden har under hela sin långa karriär levt på sin fantastiska fysik och höga arbetsmoral. Tuffing som tar och ger stryk. 

 

10) Vesa Mäkäläinen, forward, Plannja, 2010-2011

Kommentar: En defensiv general som under en dryg säsong styrde Plannjas försvarsspel med järnhand. Den finske landslagsspelaren var tillräckligt stark för det fysiska spelet nära korgen och kunde samtidigt hänga med mindre spelare.

//Lindvall 

Lyckobesked för BC Luleå

BC Luleås amerikan LaRon Smith har varit ur träning i en vecka på grund av sjukdom.

Svenske nyckelspelaren Denzel Andersson skadade sitt högra lillfinger under Svenska Cup-matchen mot Alvik i söndags.

Något som skulle kunna ställa till inför fredagens ligapremiär mot Wetterbygden i Luleå energi arena. Men nu kan Bloggen meddela att faran är över.

Andersson har sytt fingret med några stygn och kommer med stor sannolikhet kunna träna på torsdag.

"Planen är att han ska kunna spela på fredag. Jag kommer tejpa ihop två fingrar vilket dock innebär att Denzel blir något begränsad i sitt spel", säger BC Luleå-läkaren Tomas Isaksson.

När det gäller LaRon Smith har han nu fått klartecken för spel efter sin efterhängsna förkylning.

"Han kommer träna redan på tisdag", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

//Lindvall

 

Luleåstjärnan mot final

Natisha Hiedeman, Luleå Baskets kanske största stjärnförvärv inför den här säsongen, är med stormsteg på väg mot final i WNBA med sitt Connecticut Sun.

I semifinalen mot Los Angeles Sparks har laget kopplat ett järngrepp om matchserien via 94-68 i nattens match. Därmed leder Connecticut Sun med 2-0 i matcher i bäst av fem.

Den blivande Luleåguarden fick dryga sex minuter på planen och delade ut tre assist.

När det gäller Hiedemans ankomst till Luleå hänger allt på hur slutspelet i WNBA utvecklar sig. Men tar sig Connecticut till final och den går över fem matcher kommer hennes säsong i USA ta slut 10 oktober.

//Lindvall 

Utmärkelser - i förtid

Oj, oj. Det är knappt en vecka kvar innan SBL herr startar och väntan förstås mer eller mindre är olidlig. Och ni som känner Bloggens kynne väl vet att allt handlar om att gå händelser i förväg och gissa hej vilt.
Därför: Här är ligans viktigaste utmärkelser - innan en enda match spelats.

 

Årets MVP

Quinton Upshur, BC Luleå.
Bubblare: Marcus Tyus, Borås.

 

Årets guard
Marcus Tyus, Borås.
Bubblare: Brandon Rozzell, BC Luleå

 

Årets artist
CJ Jackson, Köping.
Bubblare: Tyre Gathright, Norrköping.

 

Årets forward
Quinton Upshur, BC Luleå.
Bubblare: Tavrion Dawson, Jämtland.

 

Årets center
Dartaye Ruffin, Nässjö.
Bubblare: Eric Adams, Södertälje.

 

Årets stjärnskott
Pelle Larsson, BC Luleå.
Bubblare: Olle Stümer, Jämtland.

 

Årets försvarare
Martin Pahlmblad, Södertälje Kings
Bubblare: Denzel Andersson, BC Luleå.

 

Årets coach
Henrik Svensson, Borås.
Bubblare: Mikko Riipinen, Norrköping.

 

Årets lyft
Djurgården Basket
Bubblare: Wetterbygden

Ps: Nästa vecka levererar Bloggen sitt ligatips inför säsongen 2019/20.
//Lindvall

Ingen vanlig rookie

Att ödsla tangentnedslag på själva matchen mellan BC Luleå och Umeå Bskt känns inte fruktbart och undrar ni varför kan jag bara nämna att Brandon Rozzell & Co efter halva den första perioden ledde med 23-2.

Ja, ni fattar.

Slutresultat blev till sist 100-64 och roligast av alla i Luleå energi arena hade Axel Nordström med 16 poäng och 13 returer samt Brandon Rozzell som var 4/5 från trepoängsland vilket gav 19 poäng.

Nej, den här tillställningen ägnade Bloggen all uppmärksamhet mot en 18-årig rookie vid namn Pelle Larsson som gjorde debut i BC-linnet efter sin segdragna revbensskada.

Och han gjorde ingen besviken. Dryga 17 minuter på golvet ledde till 7 poäng, 3 returer och 4 assist för den 195 centimeter långe guarden.

Larsson visade upp ett moget spel, bra beslutfattande och utmärkt försvarsspel. Inget forcerades offensivt och att det här inte handlar om någon vanlig nykomling i SBL står fullständigt klart. Larsson, som redan i dag är utrustad med en ligamässig fysik, är självklart en av huvudkandiaterna att bli Årets stjärnskott efter den här säsongen.

Poäng, BC Luleå: Brandon Rozzell 19, Axel Nordström 16, Quinton Upshur 13, Denzel Andersson 12, Daniel Eliasson 9, Pelle Larsson 7, Daniel Hansson 6, Anton Kobylak-Berglund 6, William Hansson-Berglund 6, Karl Persson 3.

//Lindvall  

 

Talangen spelar - stjärnan sjuk

"Äntligen", säger nog många BC Luleå-fans. Onsdag kväll får alla intresserade för första, och för sista gången innan ligapremiären mot Wetterbygden den 27 september, ta en närmare titt på lagbygget.

På plats i Luleå energi arena kommer Umeå Bskt att finnas för att ge Peter Öqvists lag en rejäl genomkörare.
Och för hemmapubliken har Bloggen en god och en mindre god nyhet att leverera.

För det första: Jättetalangen Pelle Larsson, 18, är friskförklarad efter sin revbensskada och kommer därmed göra skarp debut i BC Luleå-linnet.
"Pelle gjorde i dag (tisdag) sin första träning med kontakt sedan hela laget funnits samlat. Det såg riktigt bra ut. Han kommer spela - hur mycket hänger förstås lite på hur matchen utvecklar sig", säger Peter Öqvist.
2) Nye insidespelaren LaRon Smith kommer inte att kunna spela på grund av sjukdom.
"En säkerhetsåtgärd", säger Luleåtränaen.

BC Luleå har hittills hunnit spela tre matcher på försäsongen, vunnit alla och i samtliga matcher har det regnat treor från alla vinklar och vrår på planen.

"Vi har klickat tidigt offensivt, så är det. Vi kommer fortsätta nöta där för att hitta rätt lägen. Defensivt har vi fortfarande ett jobb att göra - det handlar om att hitta grunderna", säger Peter Öqvist.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar