Logga in
Logga ut
De svåra valen Basketbloggen Basketbloggen
Vädersponsor:

Peter Lindvall

Basketbloggen

Målet ska vara att vinna

Som bekant aviserade Luleå Basket direkt efter stjärnsmällen mot Högsbo i SM-slutspelet att klubben ska ta en ny riktning, en lite annan väg in i framtiden.

Med den senaste säsongen som facit, då klubben valde att plocka in sex importspelare där de allra flesta var tämligen menlösa, kommunicerade klubbdirektören Christer Sehlin snabbt ut att det ska bli mer svenskt och mer spelarutveckling framöver.

Bra så.

Men här och där ser jag att detta har misstolkats lite grand. Att röster höjs som menar att den femfaldiga mästarklubben och svensk basket stora dominant ska bygga laget med några få klassimporter och unga Luleåtalanger.

Inget kunde vara mer fel menar jag. Visst kan blågul satsning och en tydlig spelarutveckling vara rätt men målsättningen ska förstås vara den samma som de senaste 15 åren: Att vinna SM-guld och spela internationellt. Och då funkar det helt enkelt inte med att plocka in ett gäng unga, talangfulla spelare från Luleåområdet.

Varför? Det finns helt enkelt för få av den kalibern just nu.

Det finns ingen 87/88-generation där Frida Aili och Frida Grahn var diamanter som tidigt visade potential att bli absoluta toppspelare.

Det finns ingen 93-generation där vi nu ser spelare som Ellen Nyström, Josefin Vesterberg och Allis Nyström blomma. Alla tre extrema talanger som i unga år visade att de hade förutsättningar, kunnande, driv och vilja att bli bäst.

Nej, Luleå Baskets nya väg ska förstås ses över ett längre perspektiv. Svenskt är bra. Spelarutveckling också. Det tryggar framtiden. Men klubben ska inte för en sekund tumma på det sportsliga. Det ska inte vara någon tvekan om att det lag som ställs på benen är där för att vinna allt. Alltid.

Luleåpubliken är bortskämd. Uttåg i kvartsfinaler eller förluster mot Eos duger inte. Då tappar fansen intresse snabbt, då fylls inte Luleå energi arena och då har det föga betydelse om spelarna är födda på Sunderby sjukhus, Memphis eller Belgrad.

Det handlar om en balansgång, en svår sådan, men i slutet av dagen är segrar alltid den bästa underhållningen.

//Lindvall

De svåra valen

De allra sista värvningar för BC Luleå och Luleå Basket ser ut att vänta på sig ett tag till. Som ni säkert redan vet handlar det för BC Luleå om två klasspelare som ska in i truppen. Förhoppningen är att den ene är Denzel Andersson och ett besked från landslagsforwarden lär komma inom ett par veckor.

Hans beslut kommer till stor del bestämma vilken väg klubben går när det handlar om att plocka in den tredje och sista jänkaren på en av de "stora positionerna". 

För Luleå Baskets del handlar det i huvudsak om att hitta rätt importspelare som ska ska hjälpa till i spelet lite närmare korgarna. Tränaren Robin Sandberg har just nu en diger lista att titta på och i slutet av veckan kan den ha kortats ned betydligt.

Valet klubben måste göra är om det ska in en klassisk centertyp eller mer mobil powerforward.

"Jag har inte bestämt mig ännu. I Europa kan en större center vara mer till hjälp. I Sverige en rörligare spelartyp. Vi får se", säger han.

//Lindvall

Värvarnytt

I brist på nyheter från Luleås två elitllag kan det väl vara läge för en liten nyhetsupppdatering från några andra klubbar i SBL herr. Där noterar Bloggen att Norrköping Dolphins nybygge börjar sätta fart i och med klubbens första importvärvning.

Från college och St. Bonaventure University hämtas forwarden LaDarien Griffin, 198 centimeter, som den senaste säsongen snittade närmare 11 poäng och 6 returer.

"En häftig spelare som kommer kunna ändra matchbilden på flera olika sätt. Väldigt atletisk och smart", säger tränaren Mikki Riipinen på klubbens hemsida.

Borås Basket är mer eller mindre klart med sitt lagbygge (ett par komplementsspelare saknas) i och med att klubben för några dagar sedan värvade tillbaka veteranguarden Andreas Person, 28, som den senaste säsongen spelade i Norrköping Dolphins.

Till sist kan vi konstatera att Sveriges förre förbundskapten Vedran Bosnic går på säkra kort när han värvar spelare till sin nya klubb Moins-Hainaut i Belgien. För en tid sedan plockade han in Södertäljes succéforward Auston Barnes och i går presenterade han Arik Sith, guarden som för ett par år sedan ledde Umeå Bskt till slutspel. Smith blev den förra säsongen mästare i Slovakien.

//Lindvall

Luleåstjärnan levererade

Luleå Baskets stjärnvärvning Natisha Hiedeman fick för första gången rejält med speltid för sitt Connecticut Sun i WNBA och hon tog väl tillvara på sina nästan 19 minuter på planen.

Okej, hennes lag föll med knappa 75-78 mot Atlanta men Hiedeman levererade goda 10 poäng (80-procentig skytte), 2 returer och 2 assist från sin guardposition.

//Lindvall

Hårda finska pinnar

Ännu är det många månader kvar till att BC Luleå drar igång SBL-säsongen och ännu har klubben inte spikat sin trupp helt.

Men: Innan allvaret börjar ska det givetvis spelas ett gäng träningsmatcher spelas under hösten och BC Luleå, med de nygamla stjärnorna Brandon Rozzell och Quinton Upshur i spetsen, kommer rivstarta med mycket kvalitativt motstånd.

I en turnering i Finland, som spelas 6-8 september, kommer den finska mästaren Kauhajoki, BC Nokia samt Jämtland att stå för motståndet.

//Lindvall

 

 

Luleås lagbygge

Efter den förra nattsvarta säsongen har Luleå Basket under våren metodiskt jobbat för att bygga en trupp för Europaspel och ett potentiellt SM-guld. I dag har klubben sju spelare på kontrakt och jag måste säga att det hittills lagda pusslet ser mycket intressant ut med massor av kreativitet samt målgörande på guardpositionerna och trepoängsskytte från flera forwards.

Vet vi också att en till klasspelare ska in och det kommer bli en import, antagligen jänkare, som ska fylla en av de stora positionerna. Frågan är om det blir klassisk "big" eller en mer rörlig variant? Vi får se.
Tränaren Robin Sandbergs personlige favoritspelare, Alexis Hyder, är dock inte aktuell sedan hon dragit på sig en korsbandsskada i Australien.

Det ryktas också att det kan finnas en plats i truppen för BG Luleås talang Matilda Ekh som jag tror redan i dag är redo för minuter i SBL dam.
Nåväl. Så här kan jag se Robin Sandberg formera laget.

Startfemman:
Santa Okockyte, guard.
Natisha Hiedeman, guard.
Chioma Nnamaka, guard/forward.
Milica Jovanovic, powerforward/center.
Import/USA-spelare, center.

Från bänken:
Allis Nyström, forward.
Felicia Ponturo, guard.
Emma Karamovic, forward.

Egentligen inte mycket om att säga om. Allis Nyström är givetvis en nyckelsspelare när hon kan spela på hundra procent igen efter sin svåra knäskada. Men klubben kommer vara mycket försiktig när det gäller hennes minuter på på planen. Det handlar om "load management" och allra viktigast är att Nyström kan gå hundra procent under den andra halvan av säsongen och ta tunga minuter i ett SM-slutspel. Därför kan spelare som nya Karamovic och Ponturo räkna med kvalitativa minuter på planen från dag ett.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar