Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Mästarlaget tappade kylan

Visst, Luleå Basket har ett helt okej utgångsläge att ta sig vidare till semifinal EWBL-slutspelet mot det ryska division II-laget Rostov. Underläget med 74-82 inför hemmamatchen är förstås helt görligt med tanke på att lagets bäste spelare, Chastity Reed, och nya kroatiskan Antonija Sandric saknades.

Men. Det kunde ha varit så mycket bättre om Luleåspelarna lyckats hålla sig kalla under det dramatiska matchslutet.

När en offensivt iskall Michaela Houser  (26-procentigt skytte) lyckades dra i en trea till 74-71 med dryga 2.5 minuter kvar att spela var utgångsläget alldeles utmärkt.

Men David Visschers lag tappade istället all kyla och istället för att spela vårdat, ta hand om bollen, söka enkla lösningar och bra skott blev det haveri med turnovers samt klumpiga fouls som gav ryskorna enkla poäng från straffkastlinjen. Allt som inte fick hända hände. Och lite till.

Skitsamma om det skulle bli seger med någon poäng eller förlust med ungefär det samma. Huvudsaken i min bok var att siffrorna hölls nere och på så sätt skapa sig bästa möjliga utgångläge inför returer. 

Nu ska ändå åtta poäng hämtas upp och tänk er ett scenario där Rostov tidigt tar en ledning med sex-åtta poäng i Luleå energi arena den 21 februari. Då krävs det en del.

Inte alls omöjligt men tufft.

//Lindvall

 

En begåvad spelare

Då har Bloggen fått en första rejäl titt på Luleå Baskets allra senaste tillskott i truppen - kroatiskan Antonija Sandric som mot Eos (seger 95-74) för första gången visade upp sig på hemmaplan.

Tränaren David Visscher valde att ge den 30-åriga guarden/forwarden mest speltid i laget - dryga 28 minuter - och hon tog till vara på varje sekund med ett smart allroundspel, få misstag och bra beslutsfattande.

Sandric ser ut att vara en klasspelare och landade mot Lundlaget på 15 poäng samt 11 returer. Okej, motståndet är väl inte direkt A3-eller Norrköpingklass men kroatiskan ser ut att kunna vara en spelare som passar in lite överallt på planen även om hon gör mest nytta som två-trea.

Matchen, då? Som så många gånger förr stampade mästarlaget gasen i botten i den tredje perioden och rullade över Eos men jag skulle fortfarande vilja se laget kliva upp ett par snäpp försvarsmässigt. Ännu har inte någon hundraprocentig harmoni infunnit sig och  riktigt vad det beror på kan bara de ansvariga svara på.

Det är ett ta kvar till slutspelet startar och tid finnes Även om den börjar bli lite knapp.

//Lindvall

Uppgifter: Stjärnan vill spela i Luleå

Nej, Bloggen kan inte riktigt släppa storyn med Uppsalastjärnan Axel Nordström vars klubb nu är klart för degradering och därför kan  stå till förfogande för andra SBL-lag inför slutspurten av ligan.

Under helgen har jag nåtts av mycket intressanta uppgifter som berättar att Nordström utryckt en tydlig önskan om att komma till BC Luleå redan nu, spela med laget resten av säsongen och sedan stanna kvar över nästa.

Det är ett tillfälle som inte får missas - av flera orsaker.

Okej, jag har ingen aning hur det ekonomiska ser ut men det struntar vi i för tillfället. Men för det första skulle BC Luleå bli bättre lag med Nordström i rotationen. Det är odiskutabelt.

27-åringen skulle tillföra tuffhet och ett allroundspel som är användbart på alla positioner nu när klubben dras med skador på Brice Massamba, Tavarius Shine, Denzel Andersson, Anton Kobylak-Berglund och Karl Persson skulle det passa utmärkt. 

Jag fattar förstås att Axel Nordström inte skullle få samma gigantiska roll i Luleå som i Uppsala där han är lagets medelpunkt och har grönt ljus sju dagar i veckan. Det är självklart. Men egentligen känner jag att den innevarande säsongen inte är lika central när vi snackar om Axel Nordströms framtid.

Nej, att redan nu kunna skriva fast en etablerad svensk spelare med landslagsambitioner över säsongen 19/20 vore guld värt. BC Luleå kommer givetvis över sommaren att  tappa en del bra spelare och att redan i februari kunna nagla fast en hörnsten i laguppställningen vore förstås en dröm för de sportsligt ansvariga i BC Luleå.

Som sagt: Det här är ett drömläge som inte får missas.

//Lindvall

Det blir bättre för varje dag

Okej, vi ska väl inte gå bananer efter en 36-poängsseger (94-58) mot mot ett superettamässigt Uppsala men det går förstås inte att blunda för en viss Earvin Morris. 24-åringen värvades in för en månad sedan och har stadigt, undantaget någon enstaka match, blivit bättre för varje dag som gått.

Mot Uppsala exploderade den 195 centimeter långe forwarden, tog över showen helt och trummade in 36 poäng, 7 assist, 5 returer och 5 steals i statistikprotokollet. Det var visserligen inte Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist och Auston Barnes han sprang åttor runt men prestationen visade ändå att Earvin Morris har ett stort spel i sig.

Men min analys är att amerikanen behöver en hel del boll för att kunna göra det han är allra bäst på och det handlar om att skapa. Morris är en kreatör. En lirare och det måste han få utrymme att göra. Till en viss gräns, förstås.

Mot Uppsala saknade Luleå Thomas Massamba (sjuk), Tavarius Shine (rygg) och till råga på allt tvingades Denzel Andersson avbryta matchen sedan han fått känningar i ett knä. Vi får se hur det sistnämnda utvecklar sig.

I Uppsala visade sig Axel Nordström upp sig från sin bästa sida med 20 poäng samt 12 returer och nu undrar alla förstås hur hans framtid ser ut, det har Bloggen skrivit flera gånger om de senaste dagarna. Är han lojal och stannar i Uppsala resten av säsongen? Lämnar han redan nu? Väntar han med sitt beslut ända till sommaren.

Personligen tycker jag att de ansvariga i BC Luleå i alla fall borde ta en kontakt redan nu och sondera terrängen. Plockar någon klubb upp den 27-årige forwarden den närmasta tiden lär han vara kvar där när säsongen 19/20 startar.

Vad tror då jag?

Jag säger Norrköping Dolphins. Enligt uppgifter till Bloggen har redan Axel Nordströms namn varit uppe på mästarklubbens styrelsebord, laget dras med skador och det vore en gigantisk skräll om Dolphins inte kan jaga fram pengar till en sådan prestigevärvning.

//Lindvall

Omgångens tips

Ligan går in i en het slutspurt och den här gången  står fem matcher på programmet. Då tippar vi.

 

Fredag 15/2

Umeå-Norrköping            2

Umeå gör ofta bra matcher mot topplagen men räcker nästan aldrig hela vägen (utom mot BC Luleå, förstås)  och risken är att kvällens match mot mästarlaget Norrköping får ett liknande scenario. Hemmalaget hänger med länge, gör några mentala misstag i andra halvlek och sedan är det över.

 

BC Luleå-Uppsala             1

Luleås landslagsguard Thomas Massamba har varit sjuk stora delar av veckan och kommer knappast spela i kväll. Vad det nu ska spela för roll mot Uppsala som redan är klart för degradering och knappast kan uppbåda någon större motivation? Ingen alls, förstås.

 

Södertälje-Jämtland        1

Kvällens klart häftigaste match mellan två lag med höga slutspelsambitioner. Jämtland är inne i säsongens skönaste ”flow” med sex raka segrar, en moralhöjande vinst mot Borås och en värvning av Andrew Smith som visat sig vara ett klipp. Men: Lagets försvarsspel har brister och jag tror att Södertälje kan exploatera detta över 40 minuter.

 

Lördag 16/2

Borås-Wetterbygden     1

Det går inte lika enkelt för Borås som för några veckor sedan och försvarsspelet har visat vissa, för att inte säga stora, brister. Hemma är dock laget grymt svårslaget och krigargänget Wetterbygden borde inte kunna stå emot.

 

Köping-Nässjö                1

Här vet jag faktiskt varken ut eller in. Men jag chansar med ett trist hemmatips av den enkla anledningen att Nässjö förlorat fyra av de fem senaste matcherna och borde vara mentalt nedkört efter den hjärtskärande förlusten mot BC Luleå.

//Lindvall

Uppsalastjärnan om framtiden

Bloggen kunde tidigare berätta om det faktum att anrika Uppsala Basket, efter över 40 år i basketens finrum, tvingas ta steget ned i superettan efter en hittills nattsvart säsong i SBL.

Hur framtiden ser ut för klubben vet ingen men en av de stora frågorna är förstås vad som nu händer med lagets store svenska stjärna Axel Nordström.

Stannar han kvar i Uppsala eller ger sig den 27-årige forwarden ut på ett nytt basketäventyr?

Bloggen fick tag i Nordström som i dagsläget inte har några raka svar att ge.

”Jag vet faktiskt inte vad som händer men jag håller alla dörrar öppna. Jag känner fortfarande ett sug efter basket, är i bra fysisk och mental form och borde ha många år av bra basket framför mig”, säger han.

 

Att många klubbar i Sverige skulle vilja ha Axel Nordströms namn på ett kontrakt är en självklarhet och han avslöjar för Bloggen att det är många som hört av sig.

”Jag utesluter inte att stanna i Uppsala men är absolut beredd att röra på mig och pröva något nytt. Men det måste vara en bra sits för mig och min familj. Det är viktigt. Basket är trots allt inte allt här i livet.”

Hur många sms och röstmeddelanden från andra klubbar hade du i mobilen efter matchen mot Norrköping?

”Nej, det hade jag väl inte men visst finns det, och har funnits, intresse från andra klubbar. Så är det. Man pratar ju med varandra, inte minst med spelare i andra lag.”

 

Hur ser du på spel i utlandet?

”Det är absolut inget måste för mig. Det finns många bra klubbar med bra organisationer i Sverige som skulle vara intressanta.”

 För Uppsala är resterande grundseriematcher av noll betydelse och nu öppnar sig faktiskt möjligheten för Nordström att avsluta säsongen i ett annat lag.

”Den tanken har  aldrig funnits i mitt huvud under säsongen men efter förlusten mot Norrköping dök den upp. Som sagt: Jag håller just nu alla dörrar öppna”.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar