Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Miraklet och genomklappningen

Sveriges nye förbundskapten Hugo Lopez smekmånad med det svenska herrlandslaget hade kunnat få ett brutalt slut i EM-kvalmatchen mot Danmark på hemmaplan men basketgudarna ville något helt annat.

Sverige var piskat att vinna med fem poäng mot de södra grannarna efter 72-76-torsken tidigare under vintern och på något mirakulöst sätt lyckades laget med den uppgiften. Knappt någon vet hur.

Med mindre än 20 sekunder kvar ledde Sverige bara med två, Danmarks Alan Voskuil fick från straffkastlinjen chansen att ge sittt lag ett jätteläge att dra plösen över det blågula laget men missade båda.

Det gav Hugo Lopez lag ett litet halmstrå och tre satta straffkast senare (Ludde Håkanson och Erik Rush) var 79-74-segern klar och dämed avancemanget till huvudkvalet. 

Helt sanslöst faktiskt.

I Luleå energi arena hade Luleå Basket en bra chans att ta sig vidare till EWBL-semifinal och allt som krävdes var en seger mot det ryska division II-laget med åtta poäng eller mer. Personligen såg jag en seger med 15-20 poäng komma men David Visschers lag föll ihop totalt defensivt och föll med 92-95 i en match där Luleå aldrig var nära att störa.

Luleå Basket är inte ett lag i harmoni, försvarsspelet är bedrövligt och vilka uppställningar som Visscher än testar så hackar och skaver spelet.

Chastity Reed, Maria Felixova, Chioma Nnamaka och Antonija Sandric gjorde väl individuellt sett okej insatser men sorgebarnet i laget var den amerikanske guardduon Michaela Houser och Precious Hall som fortsätter att vara alldeles för ojämna i sina prestationer. Deras jobb är att leda laget i värdematcher - inte missa öppna skott och kasta bort bollar i avgörande lägen.

Nej, den femfaldige mästaren har massor att jobba på och nu börjar tiden bli knapp.

//Lindvall

 

Då ger Massamba besked

Kommer landslagsveteranen Thomas Massamba, 34, att stanna i BC Luleå eller går han och klubben skilda vägar?

Fortfarande är den frågan uppe i luften.

Men snart kan den få ett svar. Nästa vecka flyttar Massamba ner till familjen i Stockholm och på måndag ska han sätta sig ned med Luleå klubbdirektör Lars Mosesson för att snacka framtid.

”Då borde jag veta mer. Lasse och jag har haft en bra ton och en rak kommunikation hela säsongen. Jag respekterar honom oerhört mycket”, säger Thomas Massamba.

Kan du säga vad det lutar åt? Spel i Luleå eller någon annanstans.

”Jag vet faktiskt inte. Det känns helt öppet.”

//Lindvall

Rönnqvist om Luleå och utlandsplanerna

För en tid sedan skrev jag om BC Luleås val på pointguard-positionen som på svenskmarknaden ser ut att stå mellan Adam Rönnqvist och Thomas Massamba. Jag kan i för sig tänka mig att Norrköpings Andreas Person finns med lite i bakgrunden men det har jag egentligen inget belägg för – bara en vild tanke.

Hur som helst: På Twitter la jag också upp en omröstning om vem BC Luleå skulle välja och ett entydigt resultat blev Adam Rönnqvist.

”Jag såg det. Jag la direkt upp ett fejkat konto och röstade på mig själv”, säger Rönnqvist med ett skratt när Bloggen når honom i Östersund.

Adam Rönnqvist funderar just nu på sin framtid och som det rapporterats om flera gånger är det fortfarande utlandet som gäller för honom i första hand.

Det är prio ett sju dagar i veckan och agenten Olle Hansson jobbar just nu febrilt för att hitta en bra klubbadress.

”Olle är duktig och har jobbat med det här i 15 år. Lyckas inte han hitta något då går det nog inte”, säger Rönnqvist.

Vad prioriterar du? Pengar? Land? Klubb?

”Klart pengar spelar roll men de viktigaste är en stabil klubb i en bra liga i ett bra land. Jag kan tänka mig andraligorna i Spanien eller Frankrike. Det är där vi tittar en del”.

 

Om 28-årige Rönnqvist, som den senaste säsongen snittade 15 poäng i Jämtland, går bet på Europa är det Sverige som gäller. Jämtland har redan presenterat vad klubben kan erbjuda och BC Luleå finns med i racet.

”Jag vet faktiskt inte om det är någon annan svensk klubb som visat intresse, min agent hör av sig när det finns ett erbjudande på bordet, Blir det Sverige spelar det egentligen inte någon roll vilken av de fem toppklubbarna jag spelar i.”

 

Skulle du kunna tänka dig att skriva på för en svensk klubb redan nu med en utlandsklausul i kontraktet?

”Ja, det är en grej som jag min agent tittar på. Det skulle kunna funka.”

Vilket datum skulle stå på den klausulen i så fall?

”Månadsskiftet juli/augusti vore okej för mig.”

//Lindvall

"Jag har fixat Axel Nordström"

BC Luleå har lagt ännu en pusselbit på plats i sitt lagbygge. Nu är det klart att jättecentern Brice Massamba, 30 år och 208 centimeter, stannar i klubben.

"Jag har fixat så att Axel Nordström kommer hit och nu kan jag inte bara lämna honom ensam. Någon måste ju ta hand om honom. Luleå är det bästa stället att spela på. Jag är glad och stolt över att vara tillbaka här igen”, säger Brice Massamba.

Den förre landslagsspelaren kommer därmed att göra sin fjärde säsong i Luleå. Den senaste vintern var skadefylld för veteranen som bara spelade 18 matcher. Där snittade han 8 minuter, 3 poäng och 2 returer.

//Lindvall

Veteranen stannar i Luleå

Luleå Basket bygger sakta men tålmodigt upp sitt lag inför kommande säsomg. Efter påskrifter av Felicia Ponturo och Allis Nyström landade i dag ännu en nyckelspelare.

Det handlar om veteranen Chioma Nnamaka, 34, som därmed kommer göra sin tredje säsong i klubben.

"Det känns bra att stanna i Luleå nästa säsong. Jag trivs jättebra här och jag ser fram emot den nya satsningen som klubben vill göra. Det är absolut något som jag vill vara delaktig i samtidigt som jag känner mig revanschsugen”, säger Nnamaka i ett pressmeddelande.

Nnamaka snittade den förra säsongen 12 poäng och 5 returer.

//Lindvall

Massamba vs Rönnqvist

Om vi utgår från att Earvin Morris kommer plockas tillbaka i BC Luleå och landa på position två startfemman så handlar mycket om att hitta rätt på position ett – spelfördelarrollen. Den kanske viktigast i ett lag.

Där har BC Luleå inte bestämt sig ännu och i slutet av dagen kan det landa i en importspelare.

Men alla tecken skyn pekar just nu på att det racet står mellan Thomas Massamba, 34, och Adam Rönnqvist, 28.

Veteranen Massamba stannar gärna i Luleå men har givetvis andra alternativ. Rönnqvist funderar kring Jämtland, Luleå men allra mest utlandet.

Men vem av dessa två stjärnspelare passar bäst i BC Luleå? Vem skulle lyfta laget ett snäpp till kommande säsong?

Här listar Bloggen både plus och minus:

 

THOMAS MASSAMBA

Styrkor: Erfaren veteran som tillför försvarsspel, ledarskap och fysisk närvaro. Förebild på planen, utanför planen och i träningslokalen. En basketambassadör.

Svagheter: Har en skadefylld säsong bakom sig och börjar bli lite till åren. Men den stora frågan är om Massambas verktygslåda som basketspelare passar hundraprocentigt optimalt i tränaren Peter Öqvist spelfilosofi? Där är nog svaret nej.

 

ADAM RÖNNQVIST

Styrkor: Har en stor offensiv uppsida med både skytte, attacker och passningar. Har kapacitet att göra plus 20 poäng vilken kväll som helst. Är som klippt och skuren för det sätt som BC Luleå spelat basket de senaste fem åren. Borde ha sina tre bästa år framför sig.

Svagheter: Försvarsmässigt kan Rönnqvist ibland somna in även om det defensiva jobbet blir bättre för varje år. Lite av en humörspelare och är inte en naturlig ledare.

 

Vad säger ni läsare? Vem väger det över för? Vem ska BC Luleå välja?

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar