Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Miraklet och genomklappningen

Sveriges nye förbundskapten Hugo Lopez smekmånad med det svenska herrlandslaget hade kunnat få ett brutalt slut i EM-kvalmatchen mot Danmark på hemmaplan men basketgudarna ville något helt annat.

Sverige var piskat att vinna med fem poäng mot de södra grannarna efter 72-76-torsken tidigare under vintern och på något mirakulöst sätt lyckades laget med den uppgiften. Knappt någon vet hur.

Med mindre än 20 sekunder kvar ledde Sverige bara med två, Danmarks Alan Voskuil fick från straffkastlinjen chansen att ge sittt lag ett jätteläge att dra plösen över det blågula laget men missade båda.

Det gav Hugo Lopez lag ett litet halmstrå och tre satta straffkast senare (Ludde Håkanson och Erik Rush) var 79-74-segern klar och dämed avancemanget till huvudkvalet. 

Helt sanslöst faktiskt.

I Luleå energi arena hade Luleå Basket en bra chans att ta sig vidare till EWBL-semifinal och allt som krävdes var en seger mot det ryska division II-laget med åtta poäng eller mer. Personligen såg jag en seger med 15-20 poäng komma men David Visschers lag föll ihop totalt defensivt och föll med 92-95 i en match där Luleå aldrig var nära att störa.

Luleå Basket är inte ett lag i harmoni, försvarsspelet är bedrövligt och vilka uppställningar som Visscher än testar så hackar och skaver spelet.

Chastity Reed, Maria Felixova, Chioma Nnamaka och Antonija Sandric gjorde väl individuellt sett okej insatser men sorgebarnet i laget var den amerikanske guardduon Michaela Houser och Precious Hall som fortsätter att vara alldeles för ojämna i sina prestationer. Deras jobb är att leda laget i värdematcher - inte missa öppna skott och kasta bort bollar i avgörande lägen.

Nej, den femfaldige mästaren har massor att jobba på och nu börjar tiden bli knapp.

//Lindvall

 

Kvartsfinaltipset


Efter en lång grundserie är det äntligen dags för det roligaste av allt. SM-slutspel. Och precis som Bloggen lovade kommer här ett traditionsenligt kvartsfinaltips.

 

Borås-Wetterbygden  3-0

Form: Vad Borås gjort de senaste månaderna vet alla. Laget har under 15-20 matcher varit ligans mest formstarka lag och lyckats sätta ihop en högoktanig offensiv kompat med en bra defensiv. Att nykomlingen Wetterbygden tagit sig hela vägen till slutspel är starkt men fyra raka torskar sätter frågetecken. Kan spelarna ha blivit lite nöjda? Vi får se...

 

Nyckelspelare: Det handlar om bakplanen och det handlar om firma Marcus Tyus och Nimrod Hilliard för Borås. Svårare än så behöver vi inte göra det. Wetterbygden har storleken och i Kyle Lowry samt Wally Niang hittar vi två fyrtorn som måste leverera. 

 

BC Luleå-Jämtland      3-2

Form: Ett kaxigt Jämtland tar klivet in i medaljjakten med tre raka vinster. Okej, det har inte varit mot toppmotstånd men visst måste känslan ändå vara skön trots den där hemska 20-matcherssviten. Luleå har gått en motsatt resa med tre hjärtskärande förluster innan slutspel och en skada på stjärnan Earvin Morris.

 

Nyckelspelare: Med Morris borta måste stjärnorna spela på topp. Det är givet. Men Luleåtränaren Peter Öqvists bänk är tunn och därför har trion Daniel Hansson, Tim Kearney och Anton Kobylak-Berglund en stor press på sig att spela säsongens bästa basket. Många lag har straffat BC Luleå tungt inside och Jämtland kommer givetvis att aktivera trion RT Guinn, Evariste Shonganya och Andrew Smith så mycket det bara går.

 

Norrköping-Nässjö      3-0

Form: Den regerande mästaren hade lite trubbel när skadeläget var som värst men några spelare har kommit tillbaka och då plockade Norrköping direkt två självförtroendebyggande vinster mot Södertälje och Luleå den senaste dryga veckan. Nässjö? Det vette tusan. Här har det blandats och getts mest hela säsongen.

 

Nyckelspelare: Nässjö är svårbedömt men store Dartaye Ruffin måste hålla sig på planen samtidigt som Felix Terins, Frank Willliams och Marquis Jackson skjuter med omänsklig procent. Norrköping har så många vapen att ta till men det är klart: 213 centimeter Joakim Kjellbom går aldrig att bortse ifrån. Det är runt honom som allt snurrar både defensivt och offensivt.

 

 Södertälje-Umeå         3-0

Form: Umeå har strulat hela vintern med spelartruppen men har till slut hittat rätt och ser helt okej ut. Laget har också vunnit tre av de fem senaste vilket pekar på en rimlig stabilitet. Södertälje sitter på en fantastisk säsong, vann också grundserien och har hela tiden kunnat vinna utan att spela på topp. Men: Inte tusan går laget in slutspelet i sin allra vassaste form.

 

Nyckelspelare: Södertälje har, tillsammans med Norrköping, en overkligt bred trupp med två bra spelare på de flesta positionerna. Men måste jag välja ett par spelare som bärande landar jag till sist i Auston Barnes och Martin Pahlmblad. Generalen Eric Gilchrese leder Umeå från bakplan och får förstås inte göra en enda dålig match i de här kvartsfinalserien.

//Lindvall

En vågad tanke

Som ni vet har Bloggen inte varit speciellt imponerad av Luleå Baskets amerikanska guardpar Michaela Houser och Precious Hall den här säsongen och den sista grundseriematchen mot Uppsala (seger 77-59) fick inte mig att ändra den uppfattningen.

Jo, jag vet. Matchen saknade betydelse, koncentrationen kanske inte var på topp men nog vill jag se mer än sammanlagt sju poäng av USA-duon mot ett bottengäng som Uppsala.

Med den bakgrunden har jag därmed ett drastiskt förslag att ge till tränarparet David Visscher och David "Keso" Nilsson inför kvartsfinalspelet mot Högsbo: Satsa på Felicia Camara-Ponturo och Antonija Sandric som startande guardpar och låt Hall/Houser tävla om speltiden i back up-roller.

Jag tror faktiskt det skulle bli minst lika bra. Kanske till och med bättre. Och framför allt: Det vore en investering för framtiden. Luleå Basket har som bekant haft förtvivlat svårt att locka unga, svenska spelare till klubben under massor av år och att ge Camara-Ponturo ett stort förtroende skulle förstås öka chanserna att stanna i klubben.  

Kommer det scenario som jag målar upp inträffa? Självklart inte. Det är helt enkelt en för stor risk i jakten på det det guldet men erkänn att tanken kittlar?

//Lindvall

Ett förlorande lag

Visst blev det precis som Bloggen antydde och skrev för några veckor sedan. Efter 76-84-förlusten mot Norrköping kommer BC Luleå att i gå in i SM-slutspelet med tre raka förluster och den svagaste grundserieinsatsen sedan säsongen 2014/2015.  Att ha det i ryggsäcken när allt ska avgöras finns det förstås inget bra med alls med. Det förstår alla.

Men vi börjar med tillställningen nere i Stadium arena där BC Luleå föll helt enligt plan. Nere i Norrköping vinner numera Luleå sällan eller aldrig även om laget var med länge i i just den här matchen.  

Men i och med Tim Kearneys osportsliga foul med fyra minuter kvar orkade inte laget mentalt längre och Adnan Chuks lag drog i de tuffa skott som krävdes för att rycka undan till seger.

Det finns förstås flera orsaker till torsken men lagets problem i den defensiva returtagningen blev ännu tydligare mot ett fysiskt och stort lag som Norrköping som hade party under Luleås korg och vann 20 offensiva returer. 18 turnovers var givetvis också en tung förlustfaktor.

Offensivt är det fortsatt krampaktigt och det humpas boll runt trepoängslinjen utan djup i spelet. Men okej. 76 poäng borta mot guldfavoriten ser bättre ut än 60 hemma mot Södertälje.

Nåväl. Snart börjat slutspelet och där går alltså Luleå in som ett förlorande lag men samtidigt med all press på sig efter 20 raka segrar mot motståndaren Jämtland. Det är ett nästan omänskligt otäckt läge där jag tror den första kvarstfinalen kommer avgöra allt.

Hittar Luleå en väg att vinna där finns en bra chans att ta sig vidare till semi. Torsk i match ett och alla varningsklockor kommer att ringa högljutt.

Nu ska vi inte mål fan på väggen innan kvarstfinalserien startat men känslan är knappast bra hos någon i klubben. Efter 36 matcher finns det inget mer att ta till och inget revolutionerade kommer att hända med spelet som haltat i stort sett sedan dag ett.

Men skulle Earvin Morris komma tillbaka i spel lite tidigare än planerat, kan Brica Massamba landa i någon sorts matchform skulle det hjälpa laget som jämfört med de övriga fyra topplagen har den klart tunnaste bänken just i dag.

//Lindvall

Statistiken som ger Luleå hopp

På Twitter trillade jag över lite intressant statistik att fundera på inför grundseriens sista omgång och det stundande slutspelet. Det var Södertälje Kings klubbdirektör Robban Andersson som sammanställt all fakta.

Om siffrorna har någon som helst betydelse är förstås mer än oklart men de var hur som helst ganska intressanta.

Andersson hade räknat ihop en tabell mellan de fem topplagen och deras inbördes möten under säsongen. Den gav ett resultat som i alla fall borde ge BC Luleå ett hopp inför framtiden trots några tuffa förluster de senaste veckorna.

1) BC Luleå (10 segrar, 39 poäng)

2) Södertälje Kings (10 segrar, +31)

3) Norrköping Dolphins (7 segrar, +29)

4) Borås Basket (7 segrar, -18).

5) Jämtland Basket (5 segrar, -81)

Notera att tabellen mycket väl kan förändras efter kvällens sista omgång där Norrköping möter Luleå i Stadium arena.

//Lindvall

Omgångens tips

Sista omgången i herrligan där kampen om andraplatsen mellan Norrköping och Borås är det hetaste rent sportsligt. Häng med i säsongens sista grundserietips.

Södertälje-Köping          1

Jag kan väl inte påstå att tabellettan Södertälje spelar säsongens absolut bästa offensiva basket just nu - trots ett brulalt djupt lag ser det lite krampaktigt och nervigt ut ibland. Men hemma mot Köping spelar det förstås ingen roll hurvida formen är på topp eller lite mindre bra.

 

Norrköping-BC Luleå       1

Hemma mot Södertälje hittade Luleå i alla fall en defensiv stabilitet att ta med sig. Offensivt, utan en kreatör som Earvin Morris i spel, var det krampaktigt som aldrig förr. Hur laget ska hitta en anfallsrytm mot ligans mest organiserade försvarsslag Norrköping blir oerhört tufft.

 

Jämtland-Uppsala          1

I säsongens sista skälvande timmar har Uppsala hittade ett vinnande spel med två raka segrar. Till ingen nytta, förstås. Men mot Jämtland ska det förstås inte räcka på långa vägar - trots att Torbjörn Gehrke lär fördela speltiden lite mer än vanligt.

 

Wetterbygden-Umeå     1

Jag har svårt att se något av de här två lagen gå all in i en match som är av noll betydelse. Båda lagen har nått sina mål och tagit sig till slutspel. Avslaget? Skulle tro det.

 

Borås-Nässjö                 1

Formstarka Borås jagar andraplatsen och kommer förstås inte ta av foten från gaspedalen. Nej, det blir full fart framåt, hundraprocentig inställning och då kommer spelarna i Nässjö inte ha något att hämta.

//Lindvall

 

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar