Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Nytt bakslag för Luleå Basket

Nej, Luleå Basket har inte det rätta flytet när det handlar omm att knyta till sig kvalitativa svenska spelare.

För några dagar sedan kunde Bloggen berätta att den Luleå BG-utbildade Östersundstjejen Elsa Paulsson Glantz, 24, fanns med på klubbens önskelista men av det blir nu intet. Den 183 centimeter långa forwarden nobbar Luleå Basket och väljer spel i den spanska andraligan.

"Jag och Luleå har pratat hit och dit. Det var ett jättebra kontrakt jag blev erbjuden men det kändes lite bättre att testa utlandspel i Spanien", säger hon.

Paulsson Glantz spelade den senaste säsongen på Southeastern University (NAIA) där hon snittade 16 poäng och 6 returer.

//Lindvall

Äntligen: Ligatipset är här

Jo, jag vet att väntan nästan varit oundviklig men nu har facit äntligen landat. Här Bloggens sista power ranking av SBL Herr inför säsongen 2019/2020.
Håll till godo.

 

1. SÖDERTÄLJE
Kommentar: "Spelartappen borde förskräcka: Auston Barnes, Toni Bizaca, Alexander Lindqvist och Adam Ramstedt är alla blytunga pjäser men jag är inte det minsta bekymrad. Med nytillskott som Andrew Smith och Dino Pita och samt kulturbärare som Martin Pahlblad och Jonathan Person (Jo, jag räknar med att han stannar hela säsongen) i truppen kommer den regerande mästaren vara laget att slå sju dagar i veckan. Tro inget annat"

 

2. BORÅS
Kommentar: "SM-finalen i våras gav förstås löften om mer - något en urstark försäsong bara strukit under. Här finns rollspelarna och kontinuiteten i Simon Gunnarsson, Fredrik Andersson och Willia Gutenius. Här finns den stora matchvinnaren i Marcus Tyus och här finns hungern att göra något stort. Det är bara det där sista lilla steget som saknas. Och hittills har det saknats varje gång chansen funnits. Kanske är det äntligen dags?"

 

3. BC LULEÅ

Kommentar: "BC Luleå sitter kanske på ligans bästa förstafemma med blanannat stjärnor som Denzel Andersson, Axel Nordström, Brandon Rozzell och Quinton Upshur. Det borgar för kvalité. Problemen infinner sig om en av dessa blir skadad och kanske missar åtta-tio matcher. Där bakom är det nämligen mer oskrivet. För tränaren Peter Öqvist handlar säsongen 19/20 om att hålla nyckelspelarna skadefria och matcha fram ett par bänkspelare som kan leverera när pressen är som störst. Då kanske..."

 

4. WETTERBYGDEN.
Kommentar: "Förra säsongens nykomling var en stor positiv överraskning och det har gett klubben framtidstro. Med externa finansiärer har Plannjaikonens Dennis Aulanders projekt hittat nya pengar och budat på en hel hög av svensk klasspelare. Wetterbygden landade till sist i Adam Rönnqvist och med tre kvalitativa importspelare i Calvin Hermanson, Ty Sabin samt Moussa Kone och ska det räcka för att bli ett topplag. Allt annat är faktiskt en liten besvikelse."

 

5. JÄMTLAND
Kommentar: "Försäsongen har handlat om lagets amerikanske spelfördelare Devon Bell som redan innan ligan startat fått utstå kritik. Och ska vi vara ärliga: 178 centimeter utan ett respektabelt trepoängsskott ska inte räcka för att leda ett lag till SM-final - något som är Jämtlands uttalade mål. Ett topplag, då? Ja, absolut. Semifinal? Varför inte. Men absolut inte mer än så"

 

6. NORRKÖPING
Kommentar: "Ständigt storsatsade Norrköping körde ekonomin i botten under tränaren Adnan Chuks ledning och klubben har inför den här säsongen tvingats ta ett steg tillbaka och leta spelare med en mindre prislapp. Trots det tror jag faktiskt att Norrköping kommer överraska många i vinter - även om de ansvariga kommer spela "underdogkortet" vid varje tillfälle som ges. Men med en rejäl svensk stomme som Anton Saks, Tim Schüberg och Anes Sekovic finns det ingen anledning att vara blyg."

 

7. DJURGÅRDEN
Kommentar: "För basketen i stort är det viktigt att projektet med Djurgården slår väl ut. Stockholm behöver ett lag som syns, hörs och gör resultat. Laguppställningen som veterantränaren Charles Barton ser spännande ut där guarden Derrick Wilson kommer dra ett blytungt lass. Topplag? Nej, men en nykomling som kommer bråka med de flesta på sin hemmaplan."

 

8. KÖPING
Kommentar: "Det gör faktiskt lite ont att placera Köping på den här platsen i tabellen. Laget sitter nämligen på två av ligans mest intressanta importer i insidespelaren Jeremy Combs och spektakuläre matchvinnarguarden Gary Blackston - en duo som kommer vinna matcher åt sitt lag hela vintern lång. Nej, bli inte förvånad om Köping landar en eller annan plats högre i tabellen vi sätter punkt för säsongen 19/20."

 

9. NÄSSJÖ
Kommentar: "I somras kändes Nässjö stekhett efter några bra rekryteringar men lagets resultat under försäsongen har fått mig att tvivla. Klarar verkligen oerfarne tränaren Joakim Källman att den här uppgiften? Jag är inte helt säker på det. Hans insats från sidlinjen under U20-EM såg inte helt klockren ut men det finns förstås alla chanser att motbevisa mig under vintern. På pappret, med spelare som Dartaye Ruffins, Felix Terins och Franklin Williams, har Nässjö i grunden en mycket kompetent spelargrupp. Men det är något skaver... "

 

10. UMEÅ
Kommentar: "Det börjar bli en vana att placera Västerbottensklubben i botten av ligatabellen men den här gången är det oundvikligt. Försäsongen har i sitt stort sett varit eländig, laget är fyllt av importspelare med minst sagt varierande kvalité och tränaren Jesper Gustavsson måste göra underverk ännu en gång för att det här ska fungera. Å andra sidan: Den här klubben är inte rädd för att göra förändringar under säsongen och laget ni ser i dag kan vara något helt annat i januari."
//Lindvall

Lyckobesked för BC Luleå

BC Luleås amerikan LaRon Smith har varit ur träning i en vecka på grund av sjukdom.

Svenske nyckelspelaren Denzel Andersson skadade sitt högra lillfinger under Svenska Cup-matchen mot Alvik i söndags.

Något som skulle kunna ställa till inför fredagens ligapremiär mot Wetterbygden i Luleå energi arena. Men nu kan Bloggen meddela att faran är över.

Andersson har sytt fingret med några stygn och kommer med stor sannolikhet kunna träna på torsdag.

"Planen är att han ska kunna spela på fredag. Jag kommer tejpa ihop två fingrar vilket dock innebär att Denzel blir något begränsad i sitt spel", säger BC Luleå-läkaren Tomas Isaksson.

När det gäller LaRon Smith har han nu fått klartecken för spel efter sin efterhängsna förkylning.

"Han kommer träna redan på tisdag", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

//Lindvall

 

Luleåstjärnan mot final

Natisha Hiedeman, Luleå Baskets kanske största stjärnförvärv inför den här säsongen, är med stormsteg på väg mot final i WNBA med sitt Connecticut Sun.

I semifinalen mot Los Angeles Sparks har laget kopplat ett järngrepp om matchserien via 94-68 i nattens match. Därmed leder Connecticut Sun med 2-0 i matcher i bäst av fem.

Den blivande Luleåguarden fick dryga sex minuter på planen och delade ut tre assist.

När det gäller Hiedemans ankomst till Luleå hänger allt på hur slutspelet i WNBA utvecklar sig. Men tar sig Connecticut till final och den går över fem matcher kommer hennes säsong i USA ta slut 10 oktober.

//Lindvall 

Utmärkelser - i förtid

Oj, oj. Det är knappt en vecka kvar innan SBL herr startar och väntan förstås mer eller mindre är olidlig. Och ni som känner Bloggens kynne väl vet att allt handlar om att gå händelser i förväg och gissa hej vilt.
Därför: Här är ligans viktigaste utmärkelser - innan en enda match spelats.

 

Årets MVP

Quinton Upshur, BC Luleå.
Bubblare: Marcus Tyus, Borås.

 

Årets guard
Marcus Tyus, Borås.
Bubblare: Brandon Rozzell, BC Luleå

 

Årets artist
CJ Jackson, Köping.
Bubblare: Tyre Gathright, Norrköping.

 

Årets forward
Quinton Upshur, BC Luleå.
Bubblare: Tavrion Dawson, Jämtland.

 

Årets center
Dartaye Ruffin, Nässjö.
Bubblare: Eric Adams, Södertälje.

 

Årets stjärnskott
Pelle Larsson, BC Luleå.
Bubblare: Olle Stümer, Jämtland.

 

Årets försvarare
Martin Pahlmblad, Södertälje Kings
Bubblare: Denzel Andersson, BC Luleå.

 

Årets coach
Henrik Svensson, Borås.
Bubblare: Mikko Riipinen, Norrköping.

 

Årets lyft
Djurgården Basket
Bubblare: Wetterbygden

Ps: Nästa vecka levererar Bloggen sitt ligatips inför säsongen 2019/20.
//Lindvall

Ingen vanlig rookie

Att ödsla tangentnedslag på själva matchen mellan BC Luleå och Umeå Bskt känns inte fruktbart och undrar ni varför kan jag bara nämna att Brandon Rozzell & Co efter halva den första perioden ledde med 23-2.

Ja, ni fattar.

Slutresultat blev till sist 100-64 och roligast av alla i Luleå energi arena hade Axel Nordström med 16 poäng och 13 returer samt Brandon Rozzell som var 4/5 från trepoängsland vilket gav 19 poäng.

Nej, den här tillställningen ägnade Bloggen all uppmärksamhet mot en 18-årig rookie vid namn Pelle Larsson som gjorde debut i BC-linnet efter sin segdragna revbensskada.

Och han gjorde ingen besviken. Dryga 17 minuter på golvet ledde till 7 poäng, 3 returer och 4 assist för den 195 centimeter långe guarden.

Larsson visade upp ett moget spel, bra beslutfattande och utmärkt försvarsspel. Inget forcerades offensivt och att det här inte handlar om någon vanlig nykomling i SBL står fullständigt klart. Larsson, som redan i dag är utrustad med en ligamässig fysik, är självklart en av huvudkandiaterna att bli Årets stjärnskott efter den här säsongen.

Poäng, BC Luleå: Brandon Rozzell 19, Axel Nordström 16, Quinton Upshur 13, Denzel Andersson 12, Daniel Eliasson 9, Pelle Larsson 7, Daniel Hansson 6, Anton Kobylak-Berglund 6, William Hansson-Berglund 6, Karl Persson 3.

//Lindvall  

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar