Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Nytt bakslag för Luleå Basket

Nej, Luleå Basket har inte det rätta flytet när det handlar omm att knyta till sig kvalitativa svenska spelare.

För några dagar sedan kunde Bloggen berätta att den Luleå BG-utbildade Östersundstjejen Elsa Paulsson Glantz, 24, fanns med på klubbens önskelista men av det blir nu intet. Den 183 centimeter långa forwarden nobbar Luleå Basket och väljer spel i den spanska andraligan.

"Jag och Luleå har pratat hit och dit. Det var ett jättebra kontrakt jag blev erbjuden men det kändes lite bättre att testa utlandspel i Spanien", säger hon.

Paulsson Glantz spelade den senaste säsongen på Southeastern University (NAIA) där hon snittade 16 poäng och 6 returer.

//Lindvall

Spelaren för dagen

Jo, jag vet. Södertälje hade Jonathan Person och Sheriff Drammeh ur spel och det är förstås tunga pjäser. Men glöm inte att laget som den regerande mästaren ställde på planen innehöll fyra importer samt Martin Pahlmblad och Anton Gaddefors. Det är förstås inte kattskit någonstans.

Nej, faktum är att rysaregern med 84-80 kan, med facit i hand, vara en vinst som definierar den här säsongen för BC Luleå, som ger laget en den självförtroendboost och den energi som behövs inför det tuffa spelprogram som laget just nu är inne i. Inte minst ger vinsten laget ett bra läge att knipa andraplatsen i tabellen bakom Borås som bör promenera hem förstaplatsen.

Sedan måste Bloggen hylla ett par spelare vars insatser gjorde att det till sist vägde över till Luleås fördel. När Tim Kearney, Daniel Hansson och Quinton Upshur aldrig kom in i matchen var några andra tvingade att kliva fram. Anton Kobylak-Berglund svarade för säsongens bästa match, drog i 15 poäng och gjorde slarvsylta av hemmalagets litauer Simas Buterlevicius som visade sig var en horribel försvarsspelare.

Men spelaren för dagen var förstås Pelle Larsson, 18, som var helt fantastisk. Defensivt var guarden i princip felfri . Offensivt levererade han 12 poäng, 5 assist och den matchavgörande trean till 80-78 med dryga 20 sekunder kvar.

Vi nöjer oss så.

//Lindvall

Omgångens tips

En match spelades i går och i kväll fullbordas omgången i SBL Herr. Håll till godo.

Nässjö-Umeå                        1
Här finns det inte mycket att fundera på. Nässjö ha äntligen vaknat från de döda och börjat vinna - senast tog laget en brottartung skalp på bortapan mot Köping. Umeå? Det är som vanligt. På bortaplan är Jepser Gustavssons gäng allergiskt mot segrar.

 

Djurgården-Wetterbygden    2
Ska vi säga att offensivt potenta Wetterbygden börjat hitta något som funkar efter två raka segrar? Tja, kanske. Hur som helst. Mot ett underbemannat Djurgården spelar det mindre roll. Det blir en lugn resa mot en klar seger.,

 

Södertälje-BC Luleå               1
Det rimliga är förstås att ge Luleå tipset sedan hemmalaget tappat både Sheriff Drammeh och Jonathan Person efter tumultet mot Jämtland. Men även en blogg bör vara konsekvent. Hemma är mästarlaget alltid favorit och jag är tveksam till om Luleå samlat ihop sig Kavin Gilder-Tilbury-beskedet.

 

Norrköping- Borås                  2
Det finns liksom ingen tvekan. Borås är Sverige bästa lag just nu. Rollerna laget sitter perfekt, laget har i princip varit skadefritt hela säsongen och importspelarna levererar. Norrköping är ett krigargäng, har fått in en ny USA-guard och även Adam Ramstedt som kanske gör debut. Men det räcker inte.
//Lindvall

Helgens höjdare

Japp, då har vi avslutat helgens final four i Svenska Cupen som i sanningens namn inte blev någon större publiksucce med bara några hundra på läktarna.
Men skit samma. Konceptet måste få några år på nacken innan det går att tvärsäkert säga om det är något att satsa på.

Nåväl. Här är hur lagen placerade sig och Bloggens ytterst subjektiva åsikt om lagens prestationer under lördag och söndag.

 

1) Alvik
"Klart bästa laget i helgen och en ytterst välförtjänt mästare. Kontrollerade både semifinalen mot Luleå och finalen mot Högsbo och var egentligen aldrig riktigt hotat. Landslagsguarden Klara Lundqvist växte för varje minut hon spelade och styrde sitt lag med järnhand. Veteranen Janel McCarville gjorde oerhörd nytta och starke Shanity James var en defensiv gigant i semifinalen och planens bäste i finalen."

 

2) Högsbo
"Man måste gilla Högsbo och tränaren Jonas Fredriksson som får ut max av sitt lag och alltid är med i matcherna på något underligt sätt. Bragdvände mot A3 i semin och hotade Alvik hela vägen i finalen utan att räcka till. Guarden Cassandra Nofuente är en magnifik spelare som kan allt på en basketplan."

 

3) A3 Umeå
"Trots att Umeålaget knep tredjeplatsen via en rysareger mot Luleå är de t svårt att se hur de här ska bära över tid. Att laget lyckades besegra Luleå ser på pappret bra ut men då ska vi vet att A3-tränaren Jan Enjebo matchade sitt lag hårt - Robin Sandberg valde att inte en enda gång spela sin startfemma tillsammans på planen och konsekvent matcha två eller tre bänkspelare."

 

4) Luleå Basket
"Det är förstås inte godkänt att förlora två matcher på sin egen hemmaplan men Luleå Basket har i dag inte en trupp som kan vinna värdematcher över tid. Det finns helt enkelt för få spetsspelare att tillgå. Semin mot Alvik såg väl okej ut ibland och placeringsmatchen mot A3 handlade bara om att ge bänkspelarna lite erfarenhet och se till att stjärnona höll sig skadefria."
//Lindvall

Tillbaka på ruta ett

BC Luleås importspelarröra fortsätter. För en liten stund sedan meddelade klubben att nye amerikanen Kavin Gilder-Tilbury lämnar laget av personliga skäl. Vad det nu kan betyda.

Därmed är BC Luleås ännu en gång tillbaka på ruta ett i jakten på en tredje väl fungerade import, något som gäckat klubben länge. Det började egentligen redan förra säsongen med Daniel Alexanders knäkrasch, Tristan Spurlocks oförmåga och Earvin Morris handskada som, med facit i hand, laget aldrig kunde hämta sig ifrån.

Den här vintern har det bara fortsatt. LaRon Smith blev skadad, Austin Burgett höll inte måttet och nu detta med Gilder-Tilbury.

Det är förstås inte bra någonstans att gång på gång tvingas starta om och jobba in en nyckelspelare i rotationen men tränarparet Håkan Larsson/Peter Öqvist har förstås inget val den här gången heller. De måste ut på spelarmarknaden igen men skillnaden den här gången är att det tickar en klocka för BC Luleå.

För det första stänger värvarfönstret om en månad, det måste i alla fall beaktas.
För det andra finns det ett sportsligt argument för att skynda på värvarprocessen en aning. BC Luleå har, fram till grundsserien avslutas 20 mars tolv matcher kvar. Nio av dem spelas på bortaplan. Det blir en utmaning som helst inte ska greppas med en icke fulltalig trupp. I alla fall inte allför länge.

Jag ska inte gå händelserna i förväg och spekulera allt för mycket hur den här säsongen ska sluta men just nu känns det lite väl vingligt hos BC Luleå som står inför vinterns viktigaste veckor. Om klubben snabbt hittar en spelare som gör laget bättre och klarar sig undan utan alltför många förluster de närmaste tolv matcherna finns det anledning att vara hyggligt positiv inför slutspelet.

Men drar värvararbetet ut på tiden och förlusterna börjar läggas på hög då vette tusan var detta slutar.
//Lindvall

En väntad käftsmäll

Egentligen var det väl bara en tidsfråga innan Luleå Basket skulle åka på en liten smäll och den kom i Svenska Cupen mot Alvik i semifinalen som rättvist kunde vinna med 85-76.

Egentligen ingen jätteskräll. Luleå Basket har de senaste tre matcherna spelat med en nästan overkligt tunn trupp sedan ett gäng kvalitativa spelare lämnat och blivit skadade av olika anledningar.

Som läget är i dag har tränaren Robin Sandberg en startfemma i form av Matilda Ekh, Natisha Hiedeman, Chioma Nnamaka, Milica Jovanovic och Ivey Slaughter att tillgå i form av spetskompetens. Sedan är det tunt och ihåligt som aldrig förr.
Ett topplag som Alvik har så många fler spelare att slänga in som kan bidra och i längden ger det utslag.

Nej, nu gäller det bara för Luleå Basket att spela av tredjeprismatchen mot A3 på söndag, se till att nyckelspelarna håller sig skadefria och vänta in Julie Vanloo och, om det är lite stolpe-in, även Allis Nyström.
Men om om klubbledningen ska känna sig riktigt rygg inför kommande slutspel behöver nog ett till spelare hittas.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar