Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Ödeshelgen

Vi är bara en vecka in i slutspelen för SBL herr samt SBL dam och hittills har en hel del hunnit hända i kvartsfinalspelet. Telge har redan städat bort Norrköping i två rysarmatcher och A3 Umeå gick på halvfart när Wetterbygden kördes över. Bland annat.

I herrslutspelet ser allt planenligt ut just nu. Södertälje verkar vara sju nummer för stort för Umeå, Norrköping nollade Nässjö under fem minuter i den tredje perioden och då var festen över. Borås sköt ett brandskattat Wetterbygden i sank på alla möjliga sätt.

 

Nu undrar ni förstås var jag inte redan nämnt lagen från Luleå? Lugn, nu är det dags och fokus landar förstås på den ödeshelg som väntar för Luleå Basket och BC Luleå.

Mest utsatt är läget för de senaste fem årens mästare som mot alla odds står med ryggen mot väggen mot Högsbo. Laget är piskat att vinna den tredje och avgörande matchen i Luleå energi arena och jag förväntar mig inget att än att klubben, för en gångs skull den här säsongen, mobiliserat alla marknadsföringskrafter för att fylla hallen och utsätta spelarna i Högsbo för en ljudvägg de aldrig varit med om förut.

Jag förväntar mig inget annat än att Luleå fixar det här men skulle laget åka ut redan i morgon, lördag, måste det rankas som en av de största skrällarna i damligans historia.

Frågan är vad det betyder för Luleå Basket om det ”omöjliga” inträffar? Egentligen ingenting.

Hur det än går kommer laget genomgå en gigantisk ”makeover”. Att som den här säsongen värva in sex importspelare där flera inte håller klassen är inget som går hem hos den kräsna Luleåpubliken. Det syns också på publiksiffrorna.

Räkna med att de ansvariga i klubben i sommar mycket aggressivt kommer gå efter ett gäng svenska spelare i landslagsklass – något inte Luleå lyckats med på hur många år som helst. Visst. Luleå Basket kommer alltid innehålla importspelare, säkerligen tre-fyra, annars är det inte möjligt att vara en het guldaspirant. Men de lär scoutas ännu mer noggrant och ännu mer minutiöst än tidigare för att inte några misstag ska se.

 

För BC Luleå är läget inte riktigt lika utsatt. Läget inför söndagens rysare mot Jämtland är 1-1 men nog tusan är känslan att det är en måste-match. Vinner Östersundslaget har jag svårt att se Thomas Massamba & Co mobilisera den mentala kraft för att vända serien mot ett Jämtland som kommer bäras fram av en publik som törstar efter en stor framgång efter decennier i slutspelsskugga.

Hur som helst: Den här helgen blir ett enda långt nervpirrande drama.

//Lindvall

Uppgifter: Luleås guldmakare på väg till Djurgården

2017 var han en av nyckelspelarna är BC Luleå vann det första SM-guldet på tio år.

2018 blev det en bitter förlust i SM-finalen mot Norrköping.

Den senaste säsongen snittade han 14 poäng och 6 returer i Rostock i den tyska andraligan.

Nu kan den 32-årige forwarden Yannick Anzuluni vara på väg tillbaka till den svenska ligan. Enligt uppgifter till Bloggen är den 205 centimeter långe Kanada-kongolesen i förhandlingar med SBL-nykomlingen Djurgården.

Djurgården har redan svarat för en av vårens mest spektakulära värvningar när klubben plockade landslagsmeriterade Adam Ramstedt från mästarklubben Södertälje.

//Lindvall

Något kan vara på gång

Luleå Basket har redan gjort klart med ett antal viktiga pusselbitar i kommande säsongs lag men fortfarande saknas det ett par tunga namn för att göra  Luleå Basket slagkraftigt.

Men nu kan något vara på gång.

Klubbdirektören Christer Sehlin:

”Om några dagar kan vi komma att skicka ett kontraktsförslag till en svensk spelare. Sedan kanske det tar någon vecka innan något händer”, säger han.

Vem denne svenske spelare är vill Sehlin inte avslöja.

Sehlin kommer, tillsammans med tränaren Robin Sandberg, att resa ned till Riga för att kika på EM-slutspelet. På plats kommer duon att titta närmare på spelare som kan bli aktuella.

”Men vi har inga ”hemliga” möten inbokade med några spelare”, säger han.

//Lindvall

Chuk lämnar Dolphins

Nog har vi haft på känn att de gnisslat en hel del i Norrköping Dolphins mellan tränaren Adnan Chuk och klubbens ledning efter vårens turbulens.

Nu kom det sista beviset.

Chuk bryter sitt femårsavtal med Dolphins och tar över schweiziska Geneve Lions efter den förre svenske förbundskaptenen Vedran Bosnic.

"Jag känner mycket med Dolphins, klubben är den del av mig, och det blir att väga hjärta mot hjärna. Men nånstans har erbjudandet blivit bättre och bättre med tiden och för mig och min karriär blir det rätt steg att ta", säger han på Dolphins hemsida.

//Lindvall

En avgörande vecka

Den 31 maj presenterade BC Luleå värvningen av Daniel Eliasson från Umeå. Sedan dess har det varit dödstyst på nyförvärvsfronten.

Men efter en lugn och stilla midsommarhelg är det nu dags för de ansvariga i klubben att ta på sig blåstället igen och den kommande veckan är det fullt fokus på en enda spelare: Quinton Upshur. Guldhjälten från 2017 som den senaste säsongen spelade i Belgien.

BC Luleå har meddelat vad man har att erbjuda och nu börjar det bli dags för ett avslut.
"Vi måste slutföra det här med Quinton i veckan och få ett besked om han kommer eller inte", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

Känslan?
"Till sist handlar det om hur mycket han är beredd att gå ned i lön. Men han är positiv till att "komma hem". Quinton har oavslutade affärer, han vill vinna igen och han vill fortsätta utvecklas som spelare."
//Lindvall

Plågsam klasskillnad

Att det svenska damlandslaget har en ganska bra bit till den yppersta Europatoppen blev hyggligt tydligt i träningsmatchen mot Spanien på midsommarafton.

Förlustsiffrorna blev hemska 29-62 på bortaplan och faktum är att själva matchen långa stunder blev plågsam att se. Klasskillnanden var helt enkelt enorm.

Sett över 40 minuter sköt det svenska lag eländiga 23 procent och var bland annat 0/10 från trepoängslinjen. Jag såg knappt ett enda vettigt avslut tas av det blågula laget under hela matchen och det säger förstås massor om det spanska lagets försvarsspel men också en del om Sveriges fantasilösa offensiv.

Okej, Sverige saknade visserligen Amanda Zahui samt Kalis Loyd. De kommer öppna upp en hel del saker för laget men självklart måste det här resutatet få förbundskaptenen Francois Gomez att fundera. Både över laget och sig själv.

Gåtan med det svenska damlandslaget är att på pappret borde det vara det bästa någonsin. Verkligheten är att laget tappat ganska mycket i kvalité de senaste åren.  

Jag har ingen aning varför men har tidigare skrivit att jag inte alls gillar Gomez coachande och enorma tro på några få spelare som numera sällan levererar mot toppmotstånd. Någon signal borde det väl ändå sända till en tränare när stjärnor som Farhiya Abdi, Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Lollo Halvarsson går minus 124.

Nåväl, damlandslaget har några dagar på sig att plocka ihop resterna. Den 27 startar EM och redan i kväll träningsmatchar laget mot Storbritannien.

Och ska vi vara ärliga: Sverige är ingen medaljkandidat i ett EM med tanke på resultaten de senaste åren. Kvartfinal - då har alla överträffat sig själva.

Åttondelsfinal - då är det godkänt.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar