Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Omgångens tips

Som vi har väntat och längtat under landslagsuppehållet. Men nu är det äntligen dags för en ny omgång av SBL herr. Då rullar vi med ett hemmasnickrat tips.

 

Norrköping-Nässjö                              1

Nässjö är laget som ingen vet var man har, som blandat och gett hela vintern utan att hitta en röd linje. Nej, jag tror på struktur, ordning och reda. Därför ska den här matchen vinnas av hemmalaget.

 

Borås-Wetterbygden                          1

Sedan lång tid är Borås laget att slå och med tanke på den offensiva potential Henrik Svenssons gäng sitter på borde det bli en ganska enkel resa mot Wetterbygden som har en hel del att jobba på ur ett defensivt perspektiv.

 

Södertälje-Umeå                                 1

Umeå lanserar en ny spelfördelare vid namn Charlie Westbrook men hur det ska kunna spela någon roll i Täljehallen är svårt att se. Södertälje måste snart få ihop sina grejer för att bli en allvarlig guldutmanare och kanske har landslagsuppehållet inneburit steg i den riktningen?

 

Jämtland-BC Luleå                               2

Omgångens mest svårtippade match. Stora Jämtland har spelat säsongens bästa basket de senaste veckorna men tvingats gruppera om med en ny litauisk guard sedan Marshall Nelson avbrutit säsongen. I BC Luleå, som varit en maskin under lång tid, debuterar nye Steven Davis och det ska bli mycket intressant att se vad han kan tillföra. Räkna med en rysare som kan sluta hur som helst.

 

Köping-Djurgården                              1

(spelas lördag)

Djurgården har en ny jänkare på ingång men jag har svårt att se vilken roll det ska spela. Laget är helt enkelt för dåligt och Köping alldeles för bra.

//Lindvall

Avslöjar: Guldtränare tillbaka i Sverige

Här kommer Bloggen med lite tunga internationella nyheter. Norrköping Dolphins förre guldtränare Adnan Chuk lämnar sitt uppdrag i schweiziska Geneve Lions efter bara en säsong. Det meddelar klubben i sina sociala medier. Orsaken bakom avhoppet är att Chuk, på grund av hälsoläget i världen, vill återvända hem till Sverige med sin familj.

När säsongen avbröts i Schweiz låg Geneve på tredje plats i tabellen med 16 segrar på 20 matcher.

Nu ska det bli oerhört intressant att se om någon klubb i i Sverige plockar upp 38-årige Chuk inför kommande säsong. Det som ligger närmast till hands är Jämtland som i dag är den klubb som allra tydligast jagar en ny tränare och har de ekonomiska resurserna. Chuk har också en koppling till Östersund där han en gång spelat.

Men det är bara spekulationer från in sida. Vi får helt enkelt vänta och se var detta landar.
//Lindvall

Alla tiders lag

I dessa coronatider där basketabstinsen blir nästan plågsam är det nostalgi man får ägna sig åt. Gamla matcher, minnen av svunna tider med stora lirare som gjorde märkvärdiga saker.

Ni har säkert sett på sociala medier att BC Luleå visar gamla klassiska matcher för alla basketstörstande fans och även om Bloggen sett de flesta flera gånger om är det självklart att tankarna börjar snurra.

Två frågor som alltid dyker upp är: Vilka är de bästa svenskarna om lirat i Luleå sedan herrligan startade för snart 28 år sedan? Eller vilka är de bästa importerna?

Två frågor som inte är lätta att svara på. Men Bloggen gjorde ett försök.

OBS: Bara för att vara riktigt, riktigt övertydlig. Det handlar om vad nämnda spelare levererade under sin tid i Plannja/LF Basket/BC Luleå. Inte vad de gjorde före eller efter i sina karriärer.

 

ALLA TIDERS IMPORTLAG

Guard: Eric Elliott.
Guard: Brandon Rozzell.
Guard: Carl Thomas.
Forward: Brent Wright.
Forward: John Williamson.
Fem bubblare: Eddie Shannnon, Donald Williams, Kevin van Veldhuizen, Quinton Upshur, Yohance Nicholas.

 


ALLA TIDERS SVENSKLAG

Guard: Håkan Larsson.
Guard: Dennis Aulander..
Forward: Fred Drains.
Forward: Torbjörn Gehrke.
Forward: John Rosendahl.
Fem bubblare: Jonas Larsson, Denzel Andersson, Christopher Ryan, Jens Tillman, Rudy Mbemba.

//Lindvall

Han tog priset - igen

Se där. Utmärkelserna fortsätter att trilla för BC Luleås spelare. Efter att ha fått pris som Årets försvarare är det i dag Denzel Anderssons tur att inhämta ännu ett prestigepris.

24-åringen har röstats till Årets forward. En aning överraskande men absolut välförtjänt.

Andersson fick 36 procent av rösterna, Borås Zachary Cuthbertson 16 och Jordan Semple, Jämtland, 12.

Här är motiveringen:

”Han har redan mottagit en utmärkelse detta år som i allra högsta grad beskriver varför han är årets forward. Hudiksvallsonen har dominerat SBL på denna position i år men inte bara defensivt. Med sina 14,7 poäng per match tillhörde han toppen i skytteligan samtidigt som han defensivt stängde ner motståndarna. Årets Forward är Denzel Andersson från BC Luleå.”

//Lindvall

 

Tränarens plan för stjärnan

Luleå Baskets belgiska stjärna Julie Vanloo var tydlig efter säsongen som fick ett snöpligt slut för några veckor sedan: Hon vill stanna i klubben.

Och tränaren Robin Sandberg håller med.

”Som jag ser det är vi överens”, säger han.

Luleåtränaren är också tydlig med hur han ser på Vanloos roll i laget nästa säsong.

”Jag vill ha henne som vår startade poinguard. Det skulle passa Julie perfekt”, säger Sandberg.

Julie Vanloo kom till Luleå i februari från spel i Australien. Hon spelade sex matcher, snittade drygt 25 spelminuter, 5 poäng och 4 assist.

//Lindvall

"Visst är det någon klubb som hört av sig"

Tränarfrågan i BC Luleå är bland det hetaste just nu i silly seasons underbara värld och en riktig snackis bland alla basketintresserade. Frågan är om radarparet Peter Öqvist och Håkan Larsson fortsätter eller om det blir en förändring efter sex år?
Klart är att duons kontrakt med klubben går ut den här våren vilket gjort dem till högvilt på marknaden.
Umeå Bskt har redan bekräftat att man gärna satsar på Håkan Larsson som huvudansvarig säsongen 20/21.
Men givetvis är Peter Öqvist, ligans kanske mest erfarne tränare i dag, ett namn som många vill ha. Och nu bekräftar han för Bloggen att det finns klubbar som redan visat intresse.
"Det är den tiden på året och visst är det någon klubb som hört sig för. Men att gå därifrån till något konkret är en bra bit", säger Öqvist.
Men fortfarande BC Luleå förstavalet och inget kommer att hända innan Peter Öqvist vet vad som händer där. Något som kan gå ganska snabbt.
"Jag ska träffa Lars Mosesson i slutet på veckan men jag vet inte om jag det blir något bestämt då. Vi får se", säger han.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar