Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Så ska BC Luleå bygga laget

Eftersom silly season är det näst mest roliga efter slutspel, guldstrider och allehanda dramatik där allt ställs på sin spets tänkte jag i dag ägna Bloggen åt BC Luleås lagbygge för kommande säsong.

Jag har redan slagit fast att det BC Luleå-lag som åkte ut mot Jämtland i fredags var felkonstruerat på flera sätt. Jag vet att en hel del håller med mig – flera andra kanske är av en motsatt åsikt.

Nåväl. Hur ska då klubben börja? Ja, det där är klurigt. Men eftersom en viss kontinuitet är bra ha  - om än inte helt nödvändig (titta på Jämtland som bytte ut alla nyckelspelare till den här säsongen) – vore det på sin plats att skriva fast rollspelare som Tim Kearney, Daniel Hansson och Anton Kobylak-Berglund. Det är ett fundament att stå på och viktigt för kulturen.

Sedan börjar det intressanta.

Om vi utgår från att Denzel Andersson, efter en alldeles utmärkt säsong, får chansen att spela på lite sydligare breddgrader skulle det givetvis vara utmärkt att ersätta honom med en svensk spelare av klass. Uppsalas Axel Nordström är ett tydligt och bra alternativ även om de som spelare skiljer sig en hel del åt.

När det gäller importfrågan finns det olika vägar att gå. Den här säsongen saknade BC Luleå, sedan Daniel Alexander försvann, returtagning, skytte och tyngd. Utan honom blev spelet statiskt, utan djup och mest ett ”grishumpande” runt trepoängslinjen. Där m-å-s-t-e BC Luleå hitta kvalité av hög klass och då är det bara en USA-spelare som gäller.

De två andra jänkarplatserna har jag redan avhandlat men för att vara extra övertydlig: Gå tillbaka till det som funkar. De två bästa säsongerna som BC Luleå gjort under tränaren Peter Öqvist regim är med Brandon Rozzell och Quinton Upshur som bakplan. Så varför krångla till saker och ting?

Upshur har till Bloggen uttryckt en tydlig önskan att komma tillbaka. Rozzell likaså. Att plocka tillbaka båda dessa herrar skulle även ur ett pr-perspektiv vara en fullträff för klubben och skapa en hype kring laget efter en den senaste svarta säsongen.

Adam Rönnqvist, då? Absolut. Han ska kontaktas och finns det en liten öppning där bör klubben agera. Men allt jag hör är att Rönnqvist blir borta något år till innan han är redo för Luleå igen.

Räcker då detta för att bli en finalpretendent igen? Absolut inte. Titta på trupper som Norrköping, Södertälje och Borås. Där har inte sparats en krona, där finns spets men framför allt hur mycket djup som helst.

Med tre kvalitetsjänkare och Axel Nordströms behövs ytterligare en startspelare med EU-pass och den jag tänker på allra först är Jämtlands Andrew Smith som sedan sitt intåg i klubben förändrat hela lagets kultur med sin tuffhet, sitt försvarsspel, sitt skytte och sin förmåga att skydda ringen.

Där har ni en startfemma som ser bra. Men med tanke på hur sårbart BC Luleå blev den här säsongen när skadorna och sjukdomarna började komma lär det också behövas eldkraft från bänken. Minimum en spelare. Helst två.

Då snackar vi lagbygge.

//Lindvall

En avgörande vecka

Den 31 maj presenterade BC Luleå värvningen av Daniel Eliasson från Umeå. Sedan dess har det varit dödstyst på nyförvärvsfronten.

Men efter en lugn och stilla midsommarhelg är det nu dags för de ansvariga i klubben att ta på sig blåstället igen och den kommande veckan är det fullt fokus på en enda spelare: Quinton Upshur. Guldhjälten från 2017 som den senaste säsongen spelade i Belgien.

BC Luleå har meddelat vad man har att erbjuda och nu börjar det bli dags för ett avslut.
"Vi måste slutföra det här med Quinton i veckan och få ett besked om han kommer eller inte", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

Känslan?
"Till sist handlar det om hur mycket han är beredd att gå ned i lön. Men han är positiv till att "komma hem". Quinton har oavslutade affärer, han vill vinna igen och han vill fortsätta utvecklas som spelare."
//Lindvall

Plågsam klasskillnad

Att det svenska damlandslaget har en ganska bra bit till den yppersta Europatoppen blev hyggligt tydligt i träningsmatchen mot Spanien på midsommarafton.

Förlustsiffrorna blev hemska 29-62 på bortaplan och faktum är att själva matchen långa stunder blev plågsam att se. Klasskillnanden var helt enkelt enorm.

Sett över 40 minuter sköt det svenska lag eländiga 23 procent och var bland annat 0/10 från trepoängslinjen. Jag såg knappt ett enda vettigt avslut tas av det blågula laget under hela matchen och det säger förstås massor om det spanska lagets försvarsspel men också en del om Sveriges fantasilösa offensiv.

Okej, Sverige saknade visserligen Amanda Zahui samt Kalis Loyd. De kommer öppna upp en hel del saker för laget men självklart måste det här resutatet få förbundskaptenen Francois Gomez att fundera. Både över laget och sig själv.

Gåtan med det svenska damlandslaget är att på pappret borde det vara det bästa någonsin. Verkligheten är att laget tappat ganska mycket i kvalité de senaste åren.  

Jag har ingen aning varför men har tidigare skrivit att jag inte alls gillar Gomez coachande och enorma tro på några få spelare som numera sällan levererar mot toppmotstånd. Någon signal borde det väl ändå sända till en tränare när stjärnor som Farhiya Abdi, Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Lollo Halvarsson går minus 124.

Nåväl, damlandslaget har några dagar på sig att plocka ihop resterna. Den 27 startar EM och redan i kväll träningsmatchar laget mot Storbritannien.

Och ska vi vara ärliga: Sverige är ingen medaljkandidat i ett EM med tanke på resultaten de senaste åren. Kvartfinal - då har alla överträffat sig själva.

Åttondelsfinal - då är det godkänt.

//Lindvall

Bosnics val: SBL-stjärnan

För någon vecka sedan blev det klart att den förre svensk herrlandslagscoachen Vedran Bosnic lämnar Schweiz och tar över belgiska Moins-Hainaut. Nu har han gjort med sin första värning och inte helt oväntat tar Bosnic ett säkert kort.

Från sin förra svenska klubb Södertälje handplockar han en av den senaste SBL-säsongens största stjärnor i form av Auston Barnes.

Den 203 centimeter långe allroundforwarden snittade de senaste säsongen 15 poäng och 6 returer.

//Lindvall

Tre snabba nyheter

Tre tunga nyheter har trillat under dagen som Bloggen bara måste berätta om.

1) Luleå Baskets nya guard Natisha Hiederman har skrivit på ett korttidskontrakt med WNBA-klubben Atlanta som sträcker sig över EM-slutspelet. 

2) Efter 18 år som toppspelare väljer Norrköping Dolphins stjärnveteran Mikael Lindquist, 36,att lägga av.

"Det är sorgligt att det tar slut, men någon gång måste det göra det", säger han på Dolphins hemsida.

3) Borås Basket har gjort klart med ännu en importspelare. Det är den amerikanske forwarden DeAndre Davis som närmast kommer från den slovakiska ligan där han snittade 12 poäng och 7 returer.

//Lindvall

Mästarklubben värvar

Bloggen noterar ett par spännande kontraktspåskrivningar som trillat in under dagen. Den kanske allra viktigaste är att Norrköpings Dolphins, klubben som haft viss krisstämpel på sig under våren, behåller guarden, evighetsmaskinen och försvarsspecialisten Tim Schüberg, 24. 

En vital kontraktsförlängning av klubben inför kommande säsong där Schüberg kommer få en stor roll.

Södertälje Kings, som värvat hej vilt sedan guldet säkrades, har hämtat in Adam Ramstedts ersättare i form av 208 centimeter långe Alexander Larsson som den senaste säsongen snittade 7 poäng och 4 returer för Alicante i den spanska tredjedivisionen.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar