Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Så slutar ligarysaren

Som de allra flesta redan förstått, när herrligan nästa vecka startar om efter landslagsupphållet, kommer kampen om seriesegern handla om två lag: BC Luleå och Norrköping Dolphins. Ingen annan ska kunna bland sig i den striden.

BC Luleå har efter 21 matcher spelat ihop 32 poäng (16 segrar, 5 förluster). Norrköping (16 segrar, 6 förluster) har lika många poäng men en match mer spelad.

Det är alltså upplagt för en skön rysare inför avslutningen och Bloggen roade sig med att titta över lagens återstående program samt fundera fram hur många poäng de två lagen kommer skrapa ihop. Vilket i slutändan ska ge en grundserievinnare.

Häng med.

Norrköping Dolphins
Återstående matcher: BC Luleå (h), Jämtland (b), Nässjö (b), Södertälje (h), Borås (h), Uppsala (b).
Kommentar: Med tanke på att Norrköping just nu är ligans mest formstarka lag är det svårt att se laget tappa någon match alls men någon liten mina lär det bli. Tuffaste utmaningen borde vara BC Luleå hemma men både Borås och Södertälje lär ställa till besvär.
Tips: Tio poäng.

BC Luleå
Återstående matcher: Norrköping (b), Uppsala (h), Umeå (b), Nässjö (h), Borås (b), Jämtland (h), Nässjö (b).
Kommentar: Det som talar emot serieledaren och regerande mästaren är den sviktade form som laget visat upp senaste sex-sju veckorna samt att både Norrköping också Borås ska mötas på bortaplan. Laget kommer inte vara nära att gå rent under de avslutade sju matcherna där glädjen samt glöden på något sätt hittas igen.
Tips: Tio poäng.

Slutsats: Båda lagen kommer landa på 42 inspelade poäng och därmed kommer inbördes möten att avgöra. BC Luleå har just nu ett poängövertag på 13 och mötet mellan lagen i Stadium arena den 2 mars kommer avgöra allt. Om det blir som Bloggen tror.

//Lindvall

Den stora klasskillnaden

Jag trodde visserligen innan uppkast att BC Luleå skulle torska mot Norrköping i Stadium arena men ändå kunna störa en del. I alla fall en bit in i matchen.

Få saker kunde vara mer fel. 

Okej. Peter Öqvists lag saknade visserligen Tavarius Shine, Corban Collins fick två snabba foul, Anton Kobylak skickades ut ur hallen och Tristan Spurlock visade att han inte har de kvaliteer som krävs för ett lag med toppambitioner.

Men klasskillnaden mellan lagen var faktiskt obehagligt stor. Å andra sidan kan det nog vara bra för hela BC Luleå att förstå vilken nivå det handlar om i fall laget ska ha något som helst att att komma med i en slutspelsserie mot den regerande mästaren och i min bok den största guldfavoriten. 

Norrköpings försvarsspel höll mästarklass, precis som vanligt. Smart, stentufft och disciplinerat över 40 minuter där BC Luleå tvingades till så många vilda avslut att jag tappade räkningen. Något också låga 53 poäng samt ett 35-procentigt skytte vittnade om.

Nej, det här var en rejältankeställare för alla i BC Luleå men som tur är finns det många månader kvar av säsongen att hitta lösningar. Någon panik finns det ingen anledning att få just nu. Men ett stort jobb måste göras - utan tvekan.

Vi stannar där.

//Lindvall

   

Omgångens tips

Inget snack. Det här blir hemmalagens lyckliga lördag.

Södertälje-Köping        1

Bloggen anser att förlusten mot ett starkt BC Luleå bara var ett litet gupp i vägen för serieledaren. Södertäljes omänskligt breda trupp, där stjärnor som Toni Bizaca och Adam Ramstedt kommer in från bänken, ska inte kunna vara i närheten av att störas av bottenlaget Köping.

 

Wetterbygden-Umeå    1

Lite småklurigt det här. Wettebygden är utan tvekan det lag som sett bäst ut hittills men Umeå fick en seger mot Uppsala som stoppade den enorma förlustblödningen. Om Omar Krayem är tillbaka. Om nye Andre Hollins bivit spelklar. Då kanske det finns skrälläge. Men jag vågar inte riktigt tro det.

 

Jämtland-Uppsala         1

När Uppsala spelar finns det bara ett tips. Seger för motståndaren. Men vi kan väl säga att den här matchen kommer lägligt för Jämtland som blev kölhalat av Nässjö tidigare i veckan. Nu kan Östersunds stolthet lugnt, tryggt och utan stress reparera det sargade självförtroendet.

 

Norrköping-BC Luleå     1

På hemmaplan är Norköping favorit - oavsett motstånd. Så är det bara. Och när nu BC Luleå, som visserligen är formstarkt, saknar viktige Tavarius Shine blir inte mästarlagets favoritskap än större. Men jag tror ändå att Peter Öqvist lag kan hålla det här vid liv ganska länge men då måste Tristan Spurlock, Tim Kearney eller någon annan rollspelare kliva fram - och det rejält.

//Lindvall

Stjärnan missar toppmatchen

I morgon kväll matchar BC Luleå upp regerande mästaren Norrköping Dolphins på bortaplan i Stadium Arena. Men laget får klara sig utan nyckelspelaren Tavarius Shine.

I segermatchen mot Södertälje tidigare i veckan fick amerikanen en smäll mot huvudet och landade tungt i golvet.

"Hans haka tog nästan hela smällen.", säger BC Luleås sjukgymnast Rickard Carnerud som efter tester tagit beslutet att Shine inte är i speldugligt skick ännu.

BC Luleå har sedan tidigare haft både Brice Massamba och Denzel Andersson borta på grund av hjärnskakning. Massamba var ur spel i över en månad. Andersson inte fullt två veckor.

//Lindvall

Betygdax

16 spelade matcher ligan. 20 kvar innan slutspelet. Då känner Bloggen att det är betygdax för BC Luleås spelare.

 

5 NSD-rosor

Thomas Massamba, guard.

Kommentar: "Sett över alla säsongens matcher, både i ligan och Europaspelet, har den 33-årige veteranen varit den som hållit jämnast nivå. Försvarsspelet är alltid prickfritt men räck upp handen den som såg Massamba skjuta 51 procent från trepoängslinjen".

 

4 NSD-rosor


Denzel Andersson, forward. Corban Collins, guard.

Kommentar: "Två av lagets ledande spelare. Att Anderssons roll i laget skulle bli större visste alla - något han förvaltat väl med sitt mångsidiga spel. Collins är en av ligans starkaste offensiva spelare som kan göra mål på alla möjliga sätt. Men båda två har haft sin små svackor - därför kan Bloggen inte ge dem högsta betyg".

 

3 NSD-rosor 

Tavarius Shine, guard/forward. Robert Gilchrist, forward. Daniel Hansson, guard. 

Kommentar: "Shine är BC Luleås klisterspelare som utan ett stort boll innehav är vital för laget med sitt allroundspel. Gilchrist växer hela tiden och är oerhört nyttig med sitt försvarsspel runt ringen men även ute på golvet. Daniel Hansson gör jobbet som backup bakom Massamba och Collins kliniskt".

 

2 NSD-rosor

Anton Kobylak Berglund, forward. Tim Kearney, forward. Daniel Alexander, forward.

Kommentar: "Alexander är ute för säsongen men hann spela nio matcher och visade glimtvis upp sin stora offensiva arsenal. Lite för ojämn och ständiga foulprobem ställde dock till det. Tim Kearney är i en liten svacka just nu men för några veckor sedan, när Luleå hade stora skadeproblem, var veteranen högeffektiv. Kobylak Berglund har klivit upp en nivå defensivt och kommer alltid hitta speltid på grund av sin spetskompetens i skyttet".

 

Betygsätts ej: Tristan Spurlock, forward. Brice Massamba, center. Ville Larsson, guard. Karl Persson, guard,.

//Lindvall

Defensiva insatser

Ja, det där blev en jäkla rysare mellan två lag som sannolikt kommer gå långt i ett kommande slutspel och föga överraskande handlade det mesta om kamp och stora defensiva spel.

Södertälje hade bland annat Martin Pahlmblad som gjorde ett jättejobb på Luleås bästa offensiva kraft Corban Collins som tvingades till vanvettigt svåra avslut från minut ett och bara var 30-procentig från golvet.

BC Luleå hade Thomas Massamba, som förutom någon galen bortkastad boll, gjorde ett jättejobb och totalt neutraliserade Södertäljes guard Eric Garcia som inte kom någonstans på hela matchen.

Men istället väljer jag att fokusera på en annan spelare var insats blev helt matchavgörande utan att synas i statistiken.

Vi vet redan engelsmannen Robert Gilchrist kan skydda ringen som få andra men även kan fatta beslut som tränaren Peter Öqvist får gråa hår av ibland.

Men 206-centimetersforwarden passar perfekt Öqvist försvarsstrategi med ständiga byten och kan utan problem hålla sig framför en mindre spelare ute på perimetern. Med sin rörlighet och långa armar är 28-åringen oerhört svår att skjuta över och han tvingade Södertäljespelarna till hur många tuffa skott som helst.

Offensivt tillförde Gilchrist mycket i seriefinalen med sina 16 poäng där fyra av dem avgjorde dramat. Först en put-back efter Thomas Massambas obegripliga miss och Södertäljes defensiva härdsmälta som gav 71-68 med minuten kvar. Sedan spikade han ihop matchen med en alley-oop-dunk efter Massambas passning när 27 sekunder återstod.

Till sist blev det 75-68 till BC Luleå som nu vunnit fem raka och är enda lag som besegrat Södertälje den här säsongen.

Det enda som oroar är smällen mot huvudet som tvingade Tavarius Shine att avbryta matchen. Kanske handlar det om en hjärnskakning och då är lördagens bortamöte mot Norrköpings i fara. Vi får se va beskedet blir.

//Lindvall 

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter
  • Andra har läst

Bloggar