Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Spelarbetygen

Säsongen slutade i ett praktfiasko för mästarklubben Luleå Basket som med dunder och brak åkte ut redan i kvartsfinalspelet mot nykomlingen Högsbo.

Och ni vet vad som gäller: När spelet är över är det dags för Bloggens spelarbetyg.

 

5 NSD Rosor

Chastity Reed, forward

”Veteranen gjorde vad hon kunde för att bära laget men inte ens ligans MVP orkade hela vägen. En av klubbens bästa USA-värvningar på flera år.”

 

3 NSD-rosor

Antonija Sandric, guard. Chioma Nnamaka, guard/forward

”Den kroatiska landslagsspelaren kan det mesta på en basketplan och såg länge ut att bli en nyckelspelare. Tappade dock inspirationen för varje match som gick. Den smarte allroundspelaren Nnamaka gör sällan en dålig match och är lagspelare som tar det som ges. En av få som klubben ska behålla till nästa säsongen. Om det går.”

 

2 NSD-rosor

Maria Felixova, forward. Anna Barthold, forward. Precious Hall, guard. Felicia Camara-Ponturo, guard.

”Här är fyra spelare som hade helt olika förväntningar på såg. Unga Ponturo är en hängiven bollförsvarare som aldrig viker ned sig defensivt. Offensivt finns dock massor av jobba på. Hur som helst: Hon måste erbjudas nytt kontrakt. Felixova fyllde rollen som rollspelare okej men i det stora hela var hon alldeles för svajjig offensivt och lite ”mjuk” i det defensiva jobbet. Veteranen och lagkaptenen Anna Barthold svarade för sig klart svagaste säsong sedan hon kom till Luleå. Hall värvades som ledare och stjärna – det var hon inte”

 

1 NSD-ros

Kristina Alminaite, center. Michaela KK Houser, guard.

”Alminaite, jättecentern från Litauen, skulle ersätta Allis Nyström men landade till sist helt utanför rotationen. Tillförde ingenting. Houser hade vissa offensiva kvalitéer men kastade bort bollar lite hur som helst, var en eländig beslutsfattare och loj defensivt. Blev till sist förpassad till en menlös bänkroll.”

 

Betygsätts ej

Fanny Mosesson, guard. Rebecca Garderyd, Guard. Elin Lomgren, guard.

//Lindvall

En avgörande vecka

Den 31 maj presenterade BC Luleå värvningen av Daniel Eliasson från Umeå. Sedan dess har det varit dödstyst på nyförvärvsfronten.

Men efter en lugn och stilla midsommarhelg är det nu dags för de ansvariga i klubben att ta på sig blåstället igen och den kommande veckan är det fullt fokus på en enda spelare: Quinton Upshur. Guldhjälten från 2017 som den senaste säsongen spelade i Belgien.

BC Luleå har meddelat vad man har att erbjuda och nu börjar det bli dags för ett avslut.
"Vi måste slutföra det här med Quinton i veckan och få ett besked om han kommer eller inte", säger Luleåtränaren Peter Öqvist.

Känslan?
"Till sist handlar det om hur mycket han är beredd att gå ned i lön. Men han är positiv till att "komma hem". Quinton har oavslutade affärer, han vill vinna igen och han vill fortsätta utvecklas som spelare."
//Lindvall

Plågsam klasskillnad

Att det svenska damlandslaget har en ganska bra bit till den yppersta Europatoppen blev hyggligt tydligt i träningsmatchen mot Spanien på midsommarafton.

Förlustsiffrorna blev hemska 29-62 på bortaplan och faktum är att själva matchen långa stunder blev plågsam att se. Klasskillnanden var helt enkelt enorm.

Sett över 40 minuter sköt det svenska lag eländiga 23 procent och var bland annat 0/10 från trepoängslinjen. Jag såg knappt ett enda vettigt avslut tas av det blågula laget under hela matchen och det säger förstås massor om det spanska lagets försvarsspel men också en del om Sveriges fantasilösa offensiv.

Okej, Sverige saknade visserligen Amanda Zahui samt Kalis Loyd. De kommer öppna upp en hel del saker för laget men självklart måste det här resutatet få förbundskaptenen Francois Gomez att fundera. Både över laget och sig själv.

Gåtan med det svenska damlandslaget är att på pappret borde det vara det bästa någonsin. Verkligheten är att laget tappat ganska mycket i kvalité de senaste åren.  

Jag har ingen aning varför men har tidigare skrivit att jag inte alls gillar Gomez coachande och enorma tro på några få spelare som numera sällan levererar mot toppmotstånd. Någon signal borde det väl ändå sända till en tränare när stjärnor som Farhiya Abdi, Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Lollo Halvarsson går minus 124.

Nåväl, damlandslaget har några dagar på sig att plocka ihop resterna. Den 27 startar EM och redan i kväll träningsmatchar laget mot Storbritannien.

Och ska vi vara ärliga: Sverige är ingen medaljkandidat i ett EM med tanke på resultaten de senaste åren. Kvartfinal - då har alla överträffat sig själva.

Åttondelsfinal - då är det godkänt.

//Lindvall

Bosnics val: SBL-stjärnan

För någon vecka sedan blev det klart att den förre svensk herrlandslagscoachen Vedran Bosnic lämnar Schweiz och tar över belgiska Moins-Hainaut. Nu har han gjort med sin första värning och inte helt oväntat tar Bosnic ett säkert kort.

Från sin förra svenska klubb Södertälje handplockar han en av den senaste SBL-säsongens största stjärnor i form av Auston Barnes.

Den 203 centimeter långe allroundforwarden snittade de senaste säsongen 15 poäng och 6 returer.

//Lindvall

Tre snabba nyheter

Tre tunga nyheter har trillat under dagen som Bloggen bara måste berätta om.

1) Luleå Baskets nya guard Natisha Hiederman har skrivit på ett korttidskontrakt med WNBA-klubben Atlanta som sträcker sig över EM-slutspelet. 

2) Efter 18 år som toppspelare väljer Norrköping Dolphins stjärnveteran Mikael Lindquist, 36,att lägga av.

"Det är sorgligt att det tar slut, men någon gång måste det göra det", säger han på Dolphins hemsida.

3) Borås Basket har gjort klart med ännu en importspelare. Det är den amerikanske forwarden DeAndre Davis som närmast kommer från den slovakiska ligan där han snittade 12 poäng och 7 returer.

//Lindvall

Mästarklubben värvar

Bloggen noterar ett par spännande kontraktspåskrivningar som trillat in under dagen. Den kanske allra viktigaste är att Norrköpings Dolphins, klubben som haft viss krisstämpel på sig under våren, behåller guarden, evighetsmaskinen och försvarsspecialisten Tim Schüberg, 24. 

En vital kontraktsförlängning av klubben inför kommande säsong där Schüberg kommer få en stor roll.

Södertälje Kings, som värvat hej vilt sedan guldet säkrades, har hämtat in Adam Ramstedts ersättare i form av 208 centimeter långe Alexander Larsson som den senaste säsongen snittade 7 poäng och 4 returer för Alicante i den spanska tredjedivisionen.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar