Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Tillbaka - efter nio år

Luleå Baskets veteran Chioma Nnamaka, 33, gör comeback i landslaget efter nio långa år. Stjärnforwarden ersätter Kalis Loyd, som dragit på sig en lårskada, i den 14 spelare starka EM-kvaltruppen som samlas nästa vecka.

”Chioma kommer bidra med sin erfarenhet och sitt lugn. Hon håller en hög nivå och gör det som krävs för att laget ska vinna”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

 Sverige kvalspelar 17 november mot Makedonien på bortaplan och 21 november mot Italien – även det på bortaplan.

//Lindvall

Omgångens tips

Fyra sjukt svåtippade ligamatcher står på dagens agenda och Bloggen bara kör.

Uppsala-Köping             1

Bara en seger på 13 matcher är Uppsalas nattsvarta facit men här kommer äntligen en hygglig chans till seger. Hemma mot bottenkollegan Köping är ett läge som inte får missas för laget som inte längre leds av Jens Tillman.

 

Borås-Södertälje            2

Skön toppmatch på västkusten där ett solitt Södertälje får gälla som knapp favorit mot ett skadedrabbat Borås. Men räkna med en rysare där detaljer kommer avgöra i den sista perioden. Duellen Hilliard-Garcia blir intressant att följa. 

 

Wetterbygden-Nässjö     1

Ett upphajpat Smålandsderby mellan två lag som spelar bra basket just nu. Nässjö har problem att vinna på bortaplan - Wetterbygden vinner sällan hemma. Så vad avgör? Kanske dagsform...

 

Jämtland-Norrköping      2

I söndags gick Jämtlands assisterande tränare Zeljko Brlek hastigt bort och hemmamatchen mot serieledande Norrköping kommer handla mycket om känslor. Frågan är hur spelarna  i Östersundslaget hanterar det? Jag tror dock Norrköping just är alldeles för starkt och med ligans bästa defensiv kommer Adnan Chuks lag sakta med säkert nöta ned Torbjörn Gehrkes dito.

//Lindvall

Statistikhörnan

När både Adam Rönnqvist och Brandon Rozzell lämnade BC Luleå inför den här säsongen var det nog många med mig som funderade hur deras trepoängsskytte skulle kunna ersättas.

Både Rozzell och Rönnqvist var under flera år några av ligans vassaste i den kategorin.

 

Men så här långt, tolv matcher in i ligaspelet, är den oron obefogad. BC Luleå är i dag ligans näst bästa trepoängslag med en procent på 42.37. Där hittar vi Daniel Hansson på 50, Corban Collins 47.25 och Thomas Massambas 46.67.

Bäst i Sverige är just nu Södertälje Kings med 42.91 procent.

 

Även när det gäller tvåpoängsprocent ligger Peter Öqvists lag bra till. Trea i den tabellen med 53.96. Bäst i klassen är Borås med en procent på 60.71.

 

Nej, det som skadat BC Luleå den här säsongen och gjort att laget förlorat en och annan match för mycket är returtagningen. Där är laget bara ett mittengäng  i ligan - sexa på lite drygt 36 returer per match. Tittar man bara på offensiva returer är Luleå näst sämst i ligan.

Klubbledningen hoppas förstås att nye Tristan Spurlock, som gör sina första träningar med laget i dag tisdag, ska kunna stabilisera upp den detaljen en hel del.

Vi får avvakta och se.

//Lindvall 

 

 

Basketsverige är i sorg

Basketsverige är i sorg. Jämtland Basket meddelar i dag att den assisterande tränaren  Zeljko Brlek är död.

Så här skriver klubben på sin hemsida:

"Det är med stor sorg och saknad som vi måste meddela att vår vän och kollega Zeljko Brlek avled hastigt i dag. Våra tankar är med honom och hans familj".

Zeljko Brlek blev 41 år.

//Lindvall

Makedonienrapport

Som väntat blev Makedonien en promenad i parken för det svenska damlandslaget och segern med 70 poäng öppnar nu vägen för en ren gruppfinal mot Italien om en plats i EM-slutspelet. Det blir hur häftigt som helst men jag lär återkomma till den rysaren senare.

 

Nu snackar vi Makedonien istället och det svenska insatsen som var riktigt vass. Visst, Makedonien måste vara ett av de sämsta landslag jag någonsin sett, men att det blågula laget orkade hålla koncentrationen och ta jobbet alla 40 minuter var trevligt att se.

 

Och som vanligt tar Bloggen på sig Luleåglasögenen och kikar lite närmare på Anna Bartholds, Chioma Nnamakas och Ellen Nyström insatser.

Vi börjar med veteranen Barthold som, lite överraskande i mina ögon, fick ett gigantiskt förtrooende, startade matchen, spelade 23 minuter och levererade 6 poäng samt 6 returer. Ett stabilt jobb från 38-åringen utan superglänsa.

Chioma Nnamaka kom in som reserv i truppen och kunde knappast räkna med några större minuter. Gjorde sin lilla roll bra, spelade tio minuter och var 2/2 från trepoängslinjen.

Förbundskaptenen Francois Gomez matchning av Ellen Nyström mot Makedonien blev jag dock lite förbryllad över. Som jag ser det var spanienproffset under de första 25 minuterna en av lagets bästa spelare men hastigt och lustigt sattes hon på bänken i mitten av tredje perioden och kom sedan aldrig in på planen. 

Kanske berodde det på den smäll hon fick på fingret i första halvek och då blir allt mer förståeligt. Men att en helt osynkad och matchotränad Binta Drammeh skulle tryckas in i rotationen i den fjärde perioden såg bara egendomligt ut.

Nåväl. Nyström lande på 12 spelminuter, 6 poäng 6 steals och 2 returer.

Klart slut.

//Lindvall

De underskattade

Bloggen skriver ofta om de stora stjärnorna i herrligan men hur är det egentligen med alla doldisar? I dag listar vi de fem mest underskattade spelarna i landets högsta serie. Håller ni med?

 

Jonathan Boman, Wetterbygden

"Är riv, slit, kämpa och tuffhet en talang? Absolut. Jonathan Boman, 26, var en fajter i landets nästa högsta serie för ett år sedan och visar sju dagar i veckan i liganykomlingen att det funkar alldeles utmärkt i SBL herr". 

 

Auston Barnes, Södertälje

"En amerikansk import som är underskattad? Så är det faktiskt för Kings allroundforward som gör lite av av varje på basketplanen. Barnes kan leverera 20 poäng och 10 returer utan att synas under en hel match. Kan vara spelaren som ger Södertälje guldet till våren."

 

André Nilsson, Umeå

"Den 209 centimeter store centern har god tagit tid på sig att växa in ligakostymen men vid en ålder av 28 spelar han sitt livs basket med ett snitt på 15 poäng och 10 returer. Landslaget? Varför inte. Stora svenska spelare växer inte på träd."

 

Gustav Hansson, Jämtland

"Den perfekte lagspelaren och backup-guarden. Kommer alltid in och gör jobbet. Mycket bra taktiskt, Östersundslagets bäste försvarsspelare och utrustad med ett underskattat skott".

 

Simon Gunnarsson, Borås

"När spelarna i västkustens stolthet håller på att skjuta armarna ur led står 23-årige Gunnarsson för stabilitet, balans och smarthet. Men sina 199 centimeter kan forwarden, som snittar 6 poäng och 5 returer, spela försvar på alla positioner och leda laget utan att röra bollen offensivt."

//Lindvall

 

 

 

 

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar