Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Tillbaka - efter nio år

Luleå Baskets veteran Chioma Nnamaka, 33, gör comeback i landslaget efter nio långa år. Stjärnforwarden ersätter Kalis Loyd, som dragit på sig en lårskada, i den 14 spelare starka EM-kvaltruppen som samlas nästa vecka.

”Chioma kommer bidra med sin erfarenhet och sitt lugn. Hon håller en hög nivå och gör det som krävs för att laget ska vinna”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

 Sverige kvalspelar 17 november mot Makedonien på bortaplan och 21 november mot Italien – även det på bortaplan.

//Lindvall

Defensiva insatser

Ja, det där blev en jäkla rysare mellan två lag som sannolikt kommer gå långt i ett kommande slutspel och föga överraskande handlade det mesta om kamp och stora defensiva spel.

Södertälje hade bland annat Martin Pahlmblad som gjorde ett jättejobb på Luleås bästa offensiva kraft Corban Collins som tvingades till vanvettigt svåra avslut från minut ett och bara var 30-procentig från golvet.

BC Luleå hade Thomas Massamba, som förutom någon galen bortkastad boll, gjorde ett jättejobb och totalt neutraliserade Södertäljes guard Eric Garcia som inte kom någonstans på hela matchen.

Men istället väljer jag att fokusera på en annan spelare var insats blev helt matchavgörande utan att synas i statistiken.

Vi vet redan engelsmannen Robert Gilchrist kan skydda ringen som få andra men även kan fatta beslut som tränaren Peter Öqvist får gråa hår av ibland.

Men 206-centimetersforwarden passar perfekt Öqvist försvarsstrategi med ständiga byten och kan utan problem hålla sig framför en mindre spelare ute på perimetern. Med sin rörlighet och långa armar är 28-åringen oerhört svår att skjuta över och han tvingade Södertäljespelarna till hur många tuffa skott som helst.

Offensivt tillförde Gilchrist mycket i seriefinalen med sina 16 poäng där fyra av dem avgjorde dramat. Först en put-back efter Thomas Massambas obegripliga miss och Södertäljes defensiva härdsmälta som gav 71-68 med minuten kvar. Sedan spikade han ihop matchen med en alley-oop-dunk efter Massambas passning när 27 sekunder återstod.

Till sist blev det 75-68 till BC Luleå som nu vunnit fem raka och är enda lag som besegrat Södertälje den här säsongen.

Det enda som oroar är smällen mot huvudet som tvingade Tavarius Shine att avbryta matchen. Kanske handlar det om en hjärnskakning och då är lördagens bortamöte mot Norrköpings i fara. Vi får se va beskedet blir.

//Lindvall 

 

 

Omgångens tips

Fyra matcher står på programmet och den hetaste matchen spelas utan tvekan längst uppe i Norrbotten.

Håll till godo.

 

Uppsala-Umeå             2

Uppsala har knappt haft ett rätt på hela säsongen och när en fajter som Axel Nordström ser ut att ha tappat tron är det svårt att se det ihåliga laget vinna en enda match till. Umeå har en längre tid uppträtt förvirrat med med Omar Krayem tillbaka i spel och en ny jänkare i form av guarden Andre Hollins ska förstås laget kunna bärga sin första seger på snart två månader.

 

Nässjö-Jämtland           1

Jämtland skulle nog de allra flesta plocka fram som klar favorit i den här matchen och på pappret är det förstås så. Men jag sticker ut hakan och påstår Nässjö snor den här matchen i sin svårspelade hemmaborg.

 

BC Luleå-Södertälje      1

Omgångens häftigaste match mellan två potentiella finallag. Luleå har vunnit fyra raka. Södertälje har bara en förlust, mot just BC på hemmaplan, och ståtar med kanske ligans bredaste trupp. Det här kan sluta hur som helst men en fullpackad Luleå energi arena kan bli den vinnande faktorn.

 

Köping-Borås                 2

Skador har stört Borås rytm en tid men i grunden finns där en stor kompetens i form av guardparet Tyus/Hilliard, Mike Moore och några veteraner. Köping visade noll inställning mot Jämtland förra veckan och jag har svårt att se Niklas Larsson & Co krångla sig till en seger.

//Lindvall

En enkel resa

Historiskt sett brukar norrderbyn på bortaplan vara lite luriga grejer för BC Luleå men den här gången var det inget snack mot ett brandskattat Umeå som länge visat usel form och bara vunnit tre av 15 matcher den här säsongen.

Luleåtränaren Peter Öqvist chockade världen (nåja) med att slänga fram en startfemma utan landslagsspelarna Denzel Andersson och Thomas Massamba vilket var minst sagt udda men kanske gav någon sorts effekt. Vad vet jag.

Nåväl. Segersiffrorna skrevs till 100-78 men det kunde ha varit den dubbla marginalen om laget matchats lite tuffare. Luleå var högeffektivt i skyttet (50 procent på treorna), fick bra fart på bollen i offensiven och hittade öppna skott lite när som helst.

Många spelare bidrog, ingen hade över 27 minuter i speltid och vassast sett över hela matchen var Tavarius Shine med 21 poäng och ett 90-procentigt skytte.

Nye Tristan Spurlocks gavs rejält med speltid för första gången, 26 minuter, tog ytterligare ett steg fram med 10 poäng (som borde varit 12 om inte seket blandat ihop honom med Tavarius Shine) samt 9 returer.

Men fortfarande ser den 27-årige forwarden ut att vara seg i fötterna, både offensivt och defensivt, och kanske handlar det om att han inte är där han borde vara rent konditionsmässigt. Tiden lär i alla fall utvisa det.

//Lindvall

Dyrköpta segrar

Det händer en hel del i dag på basketfronten och för en liten stund sedan avslutade Luleå Basket sin tredje match i helgens EWBL-sammandrag i Riga. Det blev seger med 86-81 mot Horizont Minsk i en match där stjärnan Chastity Reed klev fram med 22 poäng och 12 returer.

Inalles gav helgen två segrar för mästarklubben men de blev en aning dyrköpta. Anna Barthold avstod söndagens match på grund av en stukad fot och guarden Precious Hall skadade även hon foten mot Minsk. Hur statusen är med dessa två nyckelspelare lär klarna de närmaste dagarna.

Om några tmmar är det uppkast i Umeå där BC Luleå möter Västersbottens stolthet som ömsat skinn den senaste tiden och bland annat plockat in nygamle greken Alexandros Varytimiadis. Även USA-guarden Andre Hollins har värvats men han verkar bli spelklar innan uppkast 15.00.

"Med Alexandros Varytimiadis i laget tillför Umeå en del kraft och fysik", säger Luleåtränaren Peter Öqvist som meddelar att han kommer till spel med fullt lag.

//Lindvall

Vi ska lyssna på de utsatta

Vittnesskildringarna i NSD och Norrbottens-Kuriren från flera anonyma före detta Luleå Basket-spelare om den tuffa kulturen i Sveriges mäktigaste damklubb Luleå Basket slog ned som en bomb på fredagen och blev förstås en stor snackis i ”basketfamiljen”.

Det var gripande läsning där flera spelare berättade om en mobbingliknande kultur som gjort att många lämnat klubben och vägrar komma tillbaka så länge de ansvariga inte tar tag i problemen.

Reaktionerna har förstås inte låtit vänta på sig. Personligen har jag pratat jag med en handfull basketmänniskor över hela Sverige det senaste dygnet som bekräftar bilden som ges och tycker det är bra att allt kommer upp till ytan.

Men det finns förstås de som har en motsatt åsikt och i olika sociala medier har jag sett hur snacket gått.

Läsare anklagar NSD och NK för ”klickjournalistik”, att vara ”intetsägande”, bedriva ”sensationsjournalistik” och säger sig vara ”äcklade” över publiceringen. Kritiken handlar också om att det refereras till anonyma källor.

Att använda anonyma röster är alltid något som diskuteras på en nyhetsredaktion och helst vill vi förstås att de som riktar kritik kliver fram med namn. I det här fallet var det inte möjligt, vilket säger en hel del om det rådande klimatet, och då gäller det för en journalist att prata med så många källor som möjligt för att vara säker på att den bild som förmedlas ligger så nära sanningen som möjligt.  Precis som i detta fall.

Men de som säger att NSD och NK i och med den här granskningen skriver ”skräp” är som jag ser det fel ute i sin högljudda kritik. Det, om något, är att förminska de spelare som vågat berätta om sina upplevelser i Luleå Basket och vill göra saker bättre.

Det, om något, är mobbing men också ganska typiskt det lilla basketsamfundet. Kritik ska sopas undan mattan och helst inte lyftas upp i offentligheten. Då blir budbäraren, det vill säga media, syndabock vilket sorgligt nog ligger helt i tiden.

Men precis det är journalistikens främsta uppgift. Att lyfta locket, lyssna på de utsatta och utkräva ansvar. Jag påstår inte alla tycker precis som de spelare som intervjuats. Men det räcker med att en enda känner sig utsatt. Att en enda person blivit illa behandlad räcker för att en journalist ska undersöka saken närmare. Det gäller i alla sammanhang men inte minst i en elitklubb som Luleå Basket som lever i offentlighetens ljus och därför ska tåla en tuff granskning.

Nu har också den femfaldiga mästarklubben, med klubbdirektören Christer Sehlin i spetsen, agerat tydligt efter avslöjandet. Inga omskrivningar och inga bortförklaringar. Problemen ska tas itu med på en gång.

Låt oss hoppas att leder till något bättre.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar