Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Eneroth gästade Luleå


NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) fick chansen att byta några ord med varandra under onsdagen.

 

En gång i tiden började Tomas Eneroth sin facklig-politisk bana på anrika verkstadsföretaget Bröderna Hammarstedts i Växjö. Nu har hans engagemang fört honom hela vägen till regeringen. 

I samband med sommarens regeringsombildning blev Eneroth ny infrastrukturminister. Det var också i den rollen som Eneroth gästade Luleå och Logistikdag Norr under onsdagen.

Det är bråda tider för den nya ministern. Han ska snabbt upp till bevis.

Just nu befinner sig Trafikverkets förslag till åtgärdsplan för perioden 2018-2029 ute på remiss. Remissrundan pågår till 15 december. Därefter blir planen föremål för beredning i regeringen – närmare bestämt hos Eneroth.

Den nya nationella planen och de ekonomiska ramarna för landets olika regioner ska sedan fastställas slutgiltigt av regeringen under våren 2018. 

Därför ägnar Eneroth nu sin tid till att lyssna på synpunkter i alla delar av landet innan hans och regeringens ställningstagande.

Det kommer så klart att vara praktiskt och ekonomiskt omöjligt för Eneroth att tillgodose alla krav och önskemål från alla i vårt avlånga land. Men det känns ändå bra att det är smålänningen Eneroth som håller i taktpinnen och ansvarar för regeringens svåra överväganden. Han har inget snävt 08-perspektiv på tillvaron och känner väl till behoven utanför storstadsområdena.

”Min utgångspunkt är att vi ska se till att hålla ihop det här landet”, deklarerade han också tydligt som nyutnämnd minister vid pressträffen 27 juli.

Trafikverkets förslag till åtgärdsplan bådar även gott för norra Sverige.  

Viktiga projekt som Malmporten, Malmbanan och Norrbotniabanan finns med. Vidare föreslås åtgärder på E4 och E10 i regionen - bland annat tillskjuts medel för bygget av en ny E4-bro över Kalix älv.

Sådana satsningar är bra för Norrbotten. Men de har också stor nationell betydelse. 

Sverige behöver inkomsterna från de tunga industrierna i norr ­­- och dessa företag behöver bra järnvägar, vägar, hamnar och broar för att kunna frakta sina produkter ut i stora vida världen. På samma sätt som det behövs fungerande infrastruktur runt tjänsteföretagen i Stockholm eller fordonsindustrin i Västsverige.

Därför är det viktigt med en infrastrukturminister som, i likhet med Eneroth, ser de värden som finns även utanför Mälardalen och är beredd att investera i kommunikationssystemen i hela landet. 

Sverige är ett litet land som behöver ta tillvara tillväxt- och utvecklingsmöjligheterna i både norr, söder, väster och öster.

Bloggen minns 2018 (del 15)


Författaren Måns Wadensjö rattade NSD:s ledarsida under sommaren. FOTO: Staffan Löwstedt/TT

 

9 juli-6 augusti tog jag semester för att ladda batterierna inför höstens valrörelse.

Ledarsidan tystnade dock inte. Författaren och frilansskribenten Måns Wadensjö vikarierade och skrev ledare.

Det blev bland annat en kommentar om lilla Kroatiens stora framgångar under sommarens fotbolls-VM i Ryssland.

”Kroatien är inte störst, och de har inte flest spelare att välja på. Ändå lyckas de inom världsfotbollen, och det är för att de spelar en smart fotboll och tar hänsyn till både sina förmågor och sina begränsningar. Så måste också Sverige tänka”, skrev Wadensjö i en text på NSD:s ledarsida 12 juli.

Bloggen minns 2018 (del 14)

 

Tisdag 3 juli gjorde jag en tripp till vindkraftparken i Markbygden, ungefär tre mil från centrala Piteå.

Det fullkomligt kokade av aktivitet i skogarna och vindsnurrorna stod som spön i backen. Siktet är inställt på att det ska stå sammanlagt 306 vindkraftverk i området i slutet av 2019.

På ännu längre sikt ska de rymmas totalt 1101 vindkrafterk i Markbygdenprojektet.

Denna storsatsning på förnybar energi betyder dessutom jobb och inkomster för Norrbotten.

I en kontorsbarack i Markbygdenområdet träffade jag Göran Petäjävaara från Jokkmokksföretaget Lapplands Eltjänst – ett av de norrbottniska företag som har glädje av investeringarna i Markbygden.

Han berättar att det ska dras hela 50 mil kabel i området.

”Det här är vår enskilt största affär. Ordern uppgår till 136 miljoner kronor. Vi har öppnat nytt kontor i Piteå och söker febrilt efter elkunnigt folk”, sa Petäjävaara.

Med andra ord: Den gröna omställningen sätter snurr på arbetsmarknaden och fungerar som en adrenalinkick för det lokala näringslivet.

Det som är bra för planeten är helt enkelt bra även för jobb, ekonomi och företagande. Saker och ting hänger ihop.

Bloggen minns 2018 (del 13)


På bilden syns S-politikerna Linus Sköld, Emilia Töyrä, Fredrik Lundh Sammeli, Leif Pettersson och Ida Karkiainen en solig sommardag  2018.

 

Dagen före midsommarafton strålade jag samman med de norrbottniska S-riksdagsledamöterna på Södra Hamnplan i Luleå. De berättade om sina insatser under mandatperioden 2014-2018.

Ett exempel är skattesänkningen för serverhallar, som jag uppmärksammade på sidan 2 i NSD 29 maj. De regionala företrädarna drev på och fick med sig sina partikamrater i regeringen.

Det beslutet gjorde också att Facebook bestämde sig för att investera och nästan fördubbla sin verksamhet i Luleå.

Hårt enträget och arbete från S-företrädarna ger resultat och bidrar till utvecklingen i norr.

Bloggen minns 2018 (del 12)


Mårten Görnerup, vd för Hybrit, välkomnade statsminister Stefan Löfven till invigningsceremonierna vid gamla NJA-kajen på SSAB-området i Luleå. FOTO: Pär Bäckström/Frilans

 

Onsdag 20 juni var en historisk dag i Luleå. Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) tog de första spadtagen för pilotanläggningen för Hybrit på SSAB-området i Luleå.

”Från att ha betraktats som en del av miljöproblemen blir vi nu en del av lösningen”, sa en stolt SSAB-anställd som jag samtalade med under invigningsceremonierna.

I samarbete med statliga Vattenfall och LKAB har ståljätten SSAB bestämt sig för att utveckla en stålproduktion helt utan koldioxidutsläpp.

Statliga Energimyndigheten bidrar med totalt 528 miljoner kr och siktet är inställt på att ha en lösning på plats för fossilfritt stål 2035.

Om den blir framgångsrik innebär det att Sverige kan sänka sina koldioxidutsläpp med tio procent och Finland med sju procent.

Med andra ord: Gamla tunga basnäringar i norra Sverige går i täten för utveckla ny teknik och minska sin klimatpåverkan.

Industri- och miljöpolitiska ambitioner förenas på ett snyggt och framtidsinriktat sätt. Rimligen  kommer det att ge Norrbotten och länets näringsliv internationella konkurrensfördelar. 

Framtiden ligger inte att hålla fast vid gamla miljöskadliga lösningar utan att utveckla nya hållbara lösningar.

Bloggen minns 2018 (del 11)  


Malin Ackholt blev omvald som ordförande för Hotell- och Restaurangfacket.

 

1-4 juni begav jag mig till Stockholm. Hotell- och restaurangfacket (HRF), som organiserar ungefär 30.000 medlemmar, kongressade och firade samtidigt sitt 100-årsjubileum.

Det blev en påminnelse om fackföreningsrörelsens historiska betydelse för att lyfta villkoren för servitriser, städerskor, diskare och andra låglönegrupper, liksom om att facket har en central roll även i det moderna samhället.

Dagens förhållanden är givetvis bättre än de var 1918. Men även dagens arbetsliv rymmer problem och orättvisor. 

Över 80 procent av hotellstädarna lever med arbetsrelaterad värk i kroppen, enligt HRF:s rapporter. Många tvingas knapra värktabletter för att klara jobbet. Slitet tär hårt på städarnas fysiska och psykiska välbefinnande.

100 år efter Hotell- och restaurangfackets grundande finns alltså fortfarande massor att göra för att förbättra villkoren på svensk arbetsmarknad.

Jag skrev om HRF-kongressen i en ledare 1 juni samt i ett blogginlägg 2 juni. Dessutom uppmärksammade jag förbundets internationella solidaritetsarbete i en text 5 juni.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Var lagledare för Lira BK:s damlag 2006-2009.

Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar