Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Exit Björklund


Jan Björklund (L) har bestämt sig för att lämna posten som partiledare. FOTO: TT

 

”Januariavtalet (JA) ligger fast och jag känner partiet tillräckligt väl för att veta att det har ett starkt stöd.”

Det sa Jan Björklund (L) när han under onsdagseftermiddagen meddelade att han inte ställer upp för omval som partiledare vid landsmötet i höst.

Röstsiffrorna var också klara och tydliga när Liberalernas partiråd röstade om JA 13 januari. 62 ombud röstade för, 30 nej. Två tredjedelar gav klartecken till den blocköverskridande uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Därför förefaller det som att JA, trots allt, har ett starkt stöd bland en ganska bred majoritet hos Liberalerna. Men det går inte att komma ifrån att det finns tunga kritiker som kommer att göra allt vad de kan för att underminera avtalet. 

Både Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, och riksdagsledamoten Gulan Avci, som bägge nämnts som tänkbara tronpretendenter, har varit öppet kritiska mot JA.

”Jag tror inte på det projektet”, sa Persson när partirådet tog ställning till frågan.

”Vi lovade dem att Stefan Löfven inte skulle få fyra år till vid makten”, framhöll Avci.

Av röstsiffrorna i partirådet att döma representerar Persson och Avci en minoritet. Men denna röststarka minoritet kommer knappast att sitta tyst under den partiledardiskussion som nu väntar hos Liberalerna.

De kommer göra allt vad de kan för att ta ledningen och makten i partiet - och det kan få konsekvenser för Januariavtalet.

Noterbart är att Jan Björklund knappt han meddela sin avgång innan opinionsbildare på högerkanten började hoppas på att det ska leda till att partiet nu släpper socialliberalismen och går åt höger.

Sannolikt blir det en stentuff strid om ledarskapet hos L.

Strandhäll besöker Piteå


Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) reser runt i landet. FOTO: TT

 

Statsråd och andra tunga partiföreträdare har börjat intensifiera kampanjandet inför valet till Europaparlamentet om 35 dagar.

Under onsdagen får Piteå besök av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Dels kommer hon att besöka Cederkliniken och Källbogården. Dels kommer ministern att delta i utåtriktade S-aktiviteter på Storgatan och Byxtorget.

Förhoppningsvis är det aktiviteter som fungerar som en väckarklocka och gör att fler i norr börjar intressera sig för vad som står spel i valet 26 maj.

I Europavalet 2014 var det bara 47,3 procent av de röstberättigade norrbottningarna som använde sin rösträtt, vilket är bedrövligt lågt.

Ett är nämligen säkert: Oavsett hur många som röstar så kommer Europaparlamentet att fatta ett stort antal beslut som kommer att påverka livet i Norrbotten under de kommande åren.

Utstationeringsdirektiv, vägpaket, arbetsvillkorsdirektiv och andra saker som diskuteras och beslutas i EU-sammanhang påverkar villkoren för vanliga arbetare och tjänstemän i samtliga 28 medlemsländer i EU.

Den senaste tiden har jag bland annat pekat på valets betydelse för arbetsrätten, jämställdhetenklimatet och regionalpolitiken.

Kort sagt: Det spelar roll vilka politiker som svenska folket skickar till uppdragen i Bryssel och Strasbourg.

Vill man ha politiker som står upp för löntagarnas rättigheter och schyssta arbetsvillkor på EU:s inre marknad, så måste man också rösta på sådana politiker. I annat fall kan det bli helt andra krafter som dikterar politiken.

Lantisarna regerar


Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för S i Norrbotten, överlämnade en fin present till statsminister Stefan Löfven under helgens S-distriktskongress på Hotell Storforsen utanför Älvsbyn.

 

Statsminister Stefan Löfven väljer bort Almedalsveckan i Visby även i år. Istället kommer Socialdemokraterna att representeras av finansminister Magdalena Andersson.

Det betyder inte att Löfven kommer att rulla tummarna. Veckan kommer, precis som 2018, att användas för att resa runt i landet och träffa vanligt folk.

Under sitt besök i Älvsbyn i helgen meddelade Löfven att beslutet är en del i hans arbete för bryta ”Stockholmsfixeringen”. Regeringschefen vill komma utanför de kretsar som han vanligtvis möter i Stockholm och Bryssel – och som också dominerar på seminarieövningarna i Visby.

I sitt tal till helgens norrbottniska S-distriktskongress i Älvsbyn markerade Löfven även att hans regering inte bara i ord utan också praktisk handling arbetar för hela landets intressen. 

Han påminde om vad de statliga välfärdspengarna betyder för Norrbotten – 375 miljoner kr enbart i år.

Vidare lyfte han de regional- och landsbygdspolitiska satsningarna under mandatperioden 2014-2018. Första etappen av Norrbotniabanan. Bredbandsutbyggnaden. Lokaliseringen av Polarforskningssekretariatet till Luleå. De nya statliga servicekontoren i Jokkmokk och Överkalix.

Han underströk dessutom att den S-ledda regeringen kommer att fortsätta arbeta för en bättre statlig närvaro runtom i landet. Fler statliga servicekontor ska inrättas.

Det är en helt annan inriktning än under alliansstyret 2006-2014 när regionalpolitiken var satt på undantag och Norrbotniabanan behandlades som något katten släpat in.

Så hade det också blivit om Moderaterna fått styra på nytt.

Minns hur det lät från M-håll inför valet 2018! MUF-basen Benjamin Dousa anklagade Centerpartiet för ”socialism” när det drev kravet om avskrivning på studielånen för de som väljer att flytta till glesbygdskommuner som behöver välutbildad arbetskraft. Tunga landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) beskrev Norrbotniabanan som ”en krigsförklaring mot Stockholm”. Åsa Coenraads, Cecilia Widegren och andra M-riksdagsledamöter gjorde tummen ner för nya omlokaliseringar.

Regionalpolitiken är och förblir en blind fläck hos Moderaterna. Stefan Löfven, med sina rötter i Sunnersta i Ångermanland, har en helt annan känsla och förståelse för livet utanför 08-området än Ulf Kristersson och hans parti. 

Därför är det tur för lands- och glesbygdslänen att Löfven får fortsätta att regera. En M/KD-regering hade inte blivit något lyft för regionalpolitiken.

Coompanion fyller 30 år

 

Coompanion Norrbotten har nu funnits i 30 år. Det uppmärksammas under fredagseftermiddagen med ett seminarium i Vetenskapens Hus i Luleå.

Under dessa år har Coompanion utvecklats till ett viktigt regionalt centrum för att stimulera socialt företagande. Människor med psykiska eller fysiska funktionshinder – eller av andra skäl inte fått plats i det ”riktiga” arbetslivet – får chansen att göra nytta. 

Det kan handla om skogsvård, snöskottning, tvättning, städning, bilvård, catering, värdskap och andra arbetsuppgifter som skräddarsys efter den enskildes förutsättningar och önskemål.

Arbetstiden är anpassad efter individerna.  Alla jobbar 100 procent av sin förmåga. Det betyder att vissa jobbar åtta timmar per dag, några fyra timmar eller mindre.

Nyckelorden är klassiska ”av var och en efter förmåga”. Man gör vad man orkar och kan.  Alla  får dock chansen att uppleva gemenskapen på en arbetsplats och att göra en samhällsnyttig insats.

Långtidssjuka och långtidsarbetslösa får mål och mening i tillvaron - ett vettigt alternativ till utanförskap och bidragsberoende.

Det krävs emellertid ännu fler liknande insatser.

Arbetsmarknaden är just nu starkare än på många år och allt fler kommer i arbete. Men för personer med funktionsnedsättning sker inte samma positiva utveckling, enligt en färsk rapport från Arbetsförmedlingen och SCB.

Från 2013 har sysselsättningsgraden ökat i befolkningen, från 76 procent till 81 procent, medan andelen sysselsatta personer med funktionsnedsättning legat stilla på runt 60 procent. I dag är andelen 62 procent, enligt rapporten.

Därför behövs större satsningar på anpassade arbetsuppgifter, sociala företag, lönebidrag och andra subventionerade anställningar i kulturliv, idrottsföreningar och andra ideella föreningar.

Fler behöver anställningsformer där de får jobba i sin egen takt och efter sina egna förutsättningar – och det i arbetet är Coompanion en viktig del av arbetet.

Wallström levererar


Utrikesminister Margot Wallström (S) redogjorde för Sveriges FN-kandidatur inför riksdagens konstitutionsutskott. FOTO: TT

 

Under torsdagen har  utrikesminister Margot Wallström (S) överlämnat en skrivelse till riksdagen som sammanfattar Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Den går igenom Sveriges kandidatur, prioriteringarna inför och under perioden, arbetsformer, resultat, bakslag med mera.

Det är ett dokument som visar att även ett litet, militärt alliansfritt, land i norra Europa kan spela en viktig roll i världspolitiken.

Wallström pekar bland annat på att Sverige fört in frågor som rör barn och kvinnor i krig och konflikter. Landet har även lyft kopplingarna mellan klimatkrisen och säkerheten i världen. Vidare har Sverige gjort av avtryck i några av de värsta kriserna i världen, som diplomatin i Jemen och Nordkorea, de humanitära insatserna i Syrien och för befolkningsgruppen rohyingas i Myanmar.

Särskilt viktiga är fredssamtalen om Jemen, som hölls i början av december på Johannesbergs slott i Rimbo, en bit norr om Stockholm. Med i samtalen var företrädare för huthirebellerna och den jeminitiska regeringen, liksom FN:s särskilda sändebud Martin Griffiths.

Det var ett litet men viktigt steg för att lösa konflikten.

Borgerliga opinionsbildare och politiker vill gärna misstänkliggöra Wallström och hennes utrikespolitik. Men åren i säkerhetsrådet visar att Sverige är en respekterad och viktig spelare i världspolitiken.

I den nya utrikesdeklarationen, som presenterades i riksdagen 19 februari, berättar Wallström hur hon vill fortsätta att driva den feministiska utrikespolitiken vidare.

Det är ett arbete som kan sammanfattas i tre D:n:  Demokrati, Diplomati samt Delat ansvar för fred och säkerhet.

Det är inga konstigheter utan en fortsättning längs en klassisk linje i svensk utrikespolitik. Sverige ska fortsätta vara känt som ett land som står upp för fred, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Det är i sin tur en grundbult i politiken för att skapa säkerhet och trygghet för Sverige och svenska folket.

Det är av stort värde för både företag och folk att Sverige är det land i världen som har allra bäst anseende, enligt den årliga sammanställningen från Reputation Institute.

Glädjande är också att se hur länder som Frankrike, Kanada och Luxemburg nu följer Sverige och Margot Wallström i spåren och börjar tala om en feministisk utrikespolitik. Utan tvekan har Wallström levererat som utrikesminister.

Vårbudgeten i fokus


Finansdepartementet konstaterar att statsskulden i Sverige ligger på sin lägsta nivå sedan 1977. FOTO: TT

 

Under onsdagsförmiddagen har finansminister Magdalena Andersson (S) presenterat regeringens vårbudget som bygger på en uppgörelse mellan S, C, MP och L.

Jag och Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet, fick chansen att kommentera innehållet i ett inslag i P1 Morgon.

Lyssna gärna på inslaget i efterhand! Våra synpunkter finns ungefär 22 minuter in i inslaget.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Var lagledare för Lira BK:s damlag 2006-2009.

Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar