Logga in

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

På kurs med S


Socialdemokraterna i Norrbotten genomför medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola 19-20 oktober.

 

Lördag 19 oktober 2019 är det prick 102 år sedan liberalen Nlls Edén och socialdemokraten Hjalmar Branting gjorde gemensam sak och gick samman i en regeringskoalition. Det var en regering som gjorde stora historiska insatser.

Det liberalsocialdemokratiska styret gav Sverige både allmän och lika rösträtt samt lagen om åtta timmars arbetsdag.

Jag firade högtidsdagen med att åka till Sunderby Folkhögskola för att medverka vid en socialdemokratisk medlemsutbildning med en föreläsning på temat ”Att skriva politiskt”.

Den här typen av partiverksamhet, för att engagera och utbilda fler, är viktigt för att bära vidare det demokratiska arvet från Edén och Branting i en ny tid.

Ekvationen är nämligen enkel. Det behövs människor till alla förtroendeuppdrag.

Enligt SKL behövs så många som 40.000 förtroendevalda i Sveriges kommuner och landsting/regioner varje mandatperiod. Utöver dessa behövs även folk till styrelserna och uppdragen i alla lokala partiorganisationer runtom i vårt avlånga land.

Därför gäller det att partierna ligger i ­– värvar nya medlemmar och skolar människor för uppdragen. Utan aktiva människor kommer partierna och svensk demokrati att förtvina. Folkstyre kräver folk, för att uttrycka det enkelt.

Bloggen minns 2019 – del 15

 

Socialdemokraternas valfilm, där partiledaren Stefan Löfven köper varm korv, bidrog inte bara till att partiet blev största parti i riksdagsvalet 2018. Filmen vann även två priser i Reed Award, en utmärkelse som delas ut av den amerikanska tidningen Campaign & Deloitte.

Kommunikationschefen Helena Salomonsson och hennes medarbetare ändrade inte på det vinnande konceptet inför Europavalet 26 maj i år. Partiet gjorde en europeisk version av korvfilmen med titeln ”Ein bratwurst, bitte” (se klippet ovan).

Även denna gång blev Socialdemokraterna största parti med 23,5 procent av rösterna, vilket innebar att de försvarade sina fem mandat i Europaparlamentet.

Dagens siffror är visserligen inte närhet av partiets valresultat på 1970- och 1980-talen. Men genom att samarbeta med andra progressiva krafter i Europaparlamentet kan socialdemokratin, precis som i den nationella politiken, ändå få igenom en del krav och idéer.

Det kräver emellertid ödmjukhet och kompromissvilja på ett helt annat sätt än tidigare. 

Bloggen minns 2019 – del 14


Inrikesminister Mikael Damberg intervjuas av Bo Torbjörn Ek, reporter på P4 Norrbotten. I mitten syns Natalie Sial, pressekreterare i justitiedepartementet.

 

Under maj åkte statsråd, Europaparlamentariker och andra land och rike runt för att höja temperaturen inför valet till Europaparlamentet 26 maj. Tre dagar före valet fick ett regnigt Luleå besök av näringsminister Mikael Damberg.

I en apell utanför den socialdemokratiska valstugan på Storgatan tryckte han på vikten av starkare europeiskt samarbete för att hantera gränsöverskridande brottslighet, terrorism och andra internationella hot.

Det är frågor som sannerligen förtjänar att uppmärksammas mer i EU-sammanhang.

Det räcker inte med nationella åtgärder för att bekämpa brottssyndikat, stöldligor och annan välorganiserad kriminalitet. Det krävs också polisiärt och rättsligt samarbete över landgränserna.

Under valrörelsen passade Damberg & Co på att presentera ett program med förslag på vad som behöver göras inom EU.

Bland annat föreslås att Europol få mer resurser. Vidare vill partiet förstärka EU:s gränskontrollmyndighet Frontex med upp till 10.000 gränskontrollanter. Dessutom vill S skärpa EU-kontrollen av ämnen som kan användas i tillverkning av sprängämnen.

Det är krav och idéer som de nyvalda S-ledamöterna nu tar med sig i Europaparlamentet och dess utskottsarbete under de kommande åren.

Bloggen minns 2019 – del 13


Kommunal, det största LO-förbundet, kongressade i Älvsjö 21-24 maj. FOTO: Maja Suslin/TT

 

21-24 maj befann jag mig i Älvsjö. Kommunalarbetarförbundet, som organiserar ungefär en halv miljon medlemmar, kongressade.

Den fackliga kongressen gav anledning till flera reflektioner på NSD:s ledarsida.

”Starka fackföreningar är avgörande för ett lands välstånd och utveckling. Titta bara på Skandinavien. Strong unions – the way to go", som Nobelpristagaren Joseph Stiglitz så klokt uttrycker saken.

Bloggen minns 2019 – del 12

 
Kommunalarna Zara Leghissa och Tord Wiklund kritiserade kommunstyret i Kiruna.

 

I år deltog jag i arbetarrörelsens förstamaj-firande i Kiruna. Demonstrationen och mötet präglades i hög grad av den fackliga kritiken mot kommunalrådet Gunnar Selbergs utspel om att slopa rätten till heltidsjobb för de kommunanställda i Kiruna.

Såväl Tord Wiklund, Kommunal Kiruna, som Zara Leghissa, ordförande för Kommunal Norrbotten, riktade skarp kritik mot idéerna.

Debatten i Kiruna säger en hel del om lokalpolitikens betydelse. Det spelar roll vilka politiker som styr även i kommunerna.

Tidigare kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) gick i spetsen för en modern och progressiv personalpolitik – Kiruna blev bäst i landet på att ordna heltidsjobb för sina medarbetare. Men nu vill centerpartisten Selberg vrida klockan tillbaka.

Skillnaderna i värderingar och prioriteringar är tydliga. 

Bloggen minns 2019 – del 11

 
 
28 maj genomfördes läsarträffar på morgonen i Kalix, vid lunchtid i Överkalix och under kvällen i Pajala.

 

En del av NSD:s 100-årsjubileum har varit läsarträffarna runtom i Norrbotten. Jag, redaktionschefen Åsa Junkka och nyhetsredaktören Peter Lindvall har mött läsare i Kiruna, Gällivare, Kalix, Överkalix och Pajala för att snacka om NSD:s stolta historia men framför allt tidningens nu- och framtid.

Jag skrev om mötena och andra delar av NSD:s 100-årsfirande på ledarsidan 18 augusti. Där kunde jag också berätta att NSD fått del av regeringens mediestöd för så kallade ”vita fläckar”- ett stöd som regeringen inrättat för lokaljournalistik i eftersatta områden.

För NSD:s del handlar det om om 2,1 miljoner kr för att förstärka – eller i vissa fall upprätthålla – bevakningen i Jokkmokk, Gällivare, Överkalix, Pajala, Övertorneå, Kalix och Boden.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).
Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar