Logga in
Logga ut

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Töyrä välkomnar beslutet

 

23 oktober fick EU:s ministerråd äntligen till stånd ett beslut om vilka villkor som ska gälla för den som jobbar i ett annat EU-land men är anställd i sitt hemland.

En som är glad åt ställningstagandet är Emilia Töyrä (bilden), S-riksdagsledamot från Kiruna och aktiv i fackförbundet IF Metall.

”Tillsammans med regeringens tidigare beslut om att riva upp Lex Laval innebär det här att tryggheten för svenska kollektivavtal och svensk lönesättning kraftigt ökat”, säger Töyrä.

Utstationeringsdirektivet - som styr medlemsstaternas lagstiftning för dem som tillfälligt jobbar ett EU-land men har sin anställning i ett annat land - är mer än 20 år gammal och har under lång tid varit en stridsfråga inom EU. Anledningen till att frågan varit omdebatterad är för att rätten till lika lön för lika arbete ställts mot en av EU:s grundprinciper, den fria rörligheten.

Den överenskommelse som nu är träffad innebär att man ska ha den lön som gäller i det landet man är utstationerad i. Det kommer att vara vissa skillnader även fortsättningsvis då man inte kommer att ha rätt till tjänstepension och vissa försäkringar men lön och andra ersättningar kommer att vara samma.

Nu väntar en förhandling mellan ministerrådet, EU-kommissionen och Europaparlamentet innan det slutgiltiga beslutet som väntas tas innan årets slut. Därefter är det fyra års implementeringstid.

Töyrä beskriver helt riktigt beslutet som en stor facklig-politisk framgång

”Parterna får äntligen förutsättningar att upprätthålla ordningen på arbetsmarknaden så att den svenska modellen kan leva vidare”, säger hon.

Ministerrådets beslut är även en fin fjäder i hatten för det fackliga Brysselkontoret. LO, TCO och Saco har bedrivit ett intensivt påverkansarbete under revideringen av utstationeringsdirektivet.

Jag skrev om Brysselkontoret och dess viktiga insatser på NSD:s ledarsida 27 oktober. Det har betydelse att facket finns på plats och påverkar EU-besluten.

Bloggen minns 2018 (del 19)  


Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket, och statsminister Stefan Löfven (S) satte spaden i marken för Norrbotniabanan. FOTO: Erik Paulsson Rönnbäck/TT

 

Torsdag 23 augusti var en härlig och historisk dag. Då satte statsminister Stefan Löfven (S) spaden i marken för första etappen av Norrbotniabanan.

Det innebar att Löfven levererade helt i enlighet med sitt vallöfte 2014. Dessutom är det ett tydligt bevis för att han och S har ett betydligt starkare engagemang för järnvägsbygget i norr än sina företrädare i alliansregeringen 2006-2014. 

Då behandlades Norrbotniabanan som något katten släpat in. Med ett rödgrönt styre blev emellertid Norrbotniabanan ett högt prioriterat projekt i den statliga infrastrukturpolitiken.

ett blogginlägg 23 augusti påminde jag om denna skillnad i politiska ambitioner.

Bloggen minns 2018 (del 18)


Ungefär 250 personer hade sökt sig till Socialdemokraternas valupptakt i Marahamn utanför Kalix, däribland Angelica Lipkin, Sanna Stenberg, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Nadja Ståhl och Jan Bergendorff.

 

Söndag 19 augusti började jag dagen med att medverka i P1:s veckomagasin ”God morgon, världen”. Därefter styrde jag kosan mot den socialdemokratiska valupptakten i Marahamn utanför Kalix.

Där talade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden under det rödgröna styret. 

”Bara under de senaste fyra kvartalen är det 89 000 fler människor som har ett jobb att gå till. Det är en ökning som motsvarar ett helt Växjö eller Karlstad. Det visar att regeringens insatser ger resultat”, sa hon. 

I NSD:s ledare 20 augusti påpekade jag att denna positiva utvecklingen inte bara handlar om att regeringen haft tur med konjunkturerna. Regeringens samhällsinvesteringar (totalt 80 miljarder kr under mandatperioden) har också en positiv inverkan på arbetsmarknaden.

Om detta vill de borgerliga opinionsbildarna inte tala så högt om. Men det går inte att förringa att större investeringar i järnvägsunderhåll, nya bostäder, yrkesutbildning, skolor och omsorg har skapat nya jobb och ökad tillväxt.

Bloggen minns 2018 (del 17)

 

Måndag 13 augusti träffade jag Kommunals ordförande Tobias Baudin i Luleå (bilden). Samma dag hade han inlett en valturné i Haparanda som skulle gå hela vägen till Ystad i Skåne.

Budskapet under Baudins resa var klart och tydligt. S-styre är bra för kommunalarna. Investeringar i vård, skolor och omsorg måste gå före stora skattesänkningar under kommande mandatperiod.

Samma engagemang borde fler känna. Det är viktigt för oss alla att Sverige har ett styre som klarar personalförsörjningen i den offentliga sektorn och finansieringen av hemtjänst, förskolor, äldreboenden, hälsocentraler och andra centrala samhällsverksamheter.

NSD:s ledare 14 augusti pekade jag på de enorma utmaningar som ligger framför Sverige. Inte bara Kommunals rapporter utan också siffror från Finansdepartementet, Riksrevisionen och SKL  visar att vård, skolor och omsorg behöver enorma resurstillskott.

Det behövs 200 miljarder kr extra fram till 2030 enbart för att försvara dagens personaltäthet i äldreboenden, förskolor och andra delar av välfärdssektorn. Det motsvarar försvarsbudgeten fyra gånger om!

Sannolikt är dessa realiteter också förklaringen till att en klar majoritet av kommunalarna röstade på något av de rödgröna partierna i valet 2018.

Enligt en mätning som Kommunal lät opinionsföretaget Ipsos utföra bland sina medlemmar röstade nästan 7 av 10 medlemmar på S, V eller MP. 50 procent röstade på S.

Undersköterskorna och barnskötarna begriper att ett borgerligt skattesänkningskalas inte fixar fler anställda till barn- eller äldreomsorgen.

Bloggen minns 2018 (del 16)


Stefan Askenryd, Margot Wallström, Helena Stenberg och Anders Lundkvist fick chansen att morsa på varandra under Noliamässan i Piteå. FOTO: Tommy Norin/PT

 

4-12 augusti var det dags för Stora Noliamässan i Piteå.

I år blev den välbesökta näringslivsmässan ett fint tillfälle för de politiska partierna att torgföra sina budskap inför valet. I princip alla partier syntes och hördes under mässdagarna.

Bland de medverkande i S-montern märktes bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, näringsminister Mikael Damberg, Handels ordförande Susanna Gideonsson, LO:s vice ordförande Therese Guovelin, infrastrukturminister Tomas Eneroth, kunskapsminister Anna Ekström och Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Höjdpunkten var utrikesminister Margot Wallströms anförande på Stora Scenen, som jag skrev om i NSD 13 augusti. Det blev så klart mycket tal om läget i världen och Europa. Men Wallström tog också till orda i den inrikespolitiska debatten inför valet.

Hon gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna.

”SD står för en kvinnofientlig politik. De vill begränsa aborträtten, ta bort de så kallade pappamånaderna i föräldraförsäkringen och återinföra sambeskattningen som Sverige avskaffade 1971”, sa hon bland annat.

Sannolikt var sådana påpekanden från S-håll en förklaring till att SD inte fick särskilt starkt stöd bland de kvinnliga väljarna i valet. Många såg att ett ökat SD-inflytande skulle innebära bakslag för jämställdhetspolitiken i Sverige. 

Till exempel gav en klar majoritet av medlemmarna i de kvinnodominerade fackförbunden Handels och Kommunal sitt stöd till något av de rödgröna partierna. Jag skrev om det om på NSD:s ledarsida 21 november.

Bloggen minns 2018 (del 15)


Författaren Måns Wadensjö rattade NSD:s ledarsida under sommaren. FOTO: Staffan Löwstedt/TT

 

9 juli-6 augusti tog jag semester för att ladda batterierna inför höstens valrörelse.

Ledarsidan tystnade dock inte. Författaren och frilansskribenten Måns Wadensjö vikarierade och skrev ledare.

Det blev bland annat en kommentar om lilla Kroatiens stora framgångar under sommarens fotbolls-VM i Ryssland.

”Kroatien är inte störst, och de har inte flest spelare att välja på. Ändå lyckas de inom världsfotbollen, och det är för att de spelar en smart fotboll och tar hänsyn till både sina förmågor och sina begränsningar. Så måste också Sverige tänka”, skrev Wadensjö i en text på NSD:s ledarsida 12 juli.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Var lagledare för Lira BK:s damlag 2006-2009.

Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar