Det måste vara moderna miljövillkor värda namnet

Med anledning av regeringens paus av miljöprövning av vattenkraft skriver Älvräddarnas riksorganisation här en debattartikel.

Hällforsens kraftstation i Umeälven, Lycksele.

Hällforsens kraftstation i Umeälven, Lycksele.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2023-10-07 05:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens utredning om miljöprövningen av vattenkraften har äntligen kommit. Älvräddarna ser att fokus ensidigt ligger på produktion och att domstolar ska få utökade möjligheter att undanta vattenkraften från miljöhänsyn. Effekterna på lokala samhällen, ekosystem och biologiska värden saknas helt.

I januari 2023 beslutade regeringen att skjuta upp alla så kallade omprövningsansökningar i ett år för vattenverksamheter vilka ingår i en nationell plan (NAP). Som pausskäl angavs att “vattenkraftens viktiga egenskaper till elsystemet behöver värnas” genom analys av elsystemet, innan miljöprövningarna av vattenkraften fortsätter. I februari gavs myndigheten Svenska kraftnät uppdraget att utreda vilka konsekvenser omprövningarna för moderna miljövillkor kan få – med ensidigt fokus på elsystemet. Svenska kraftnäts uppgift är att “på ett affärsmässigt sätt förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem”.

Älvräddarna är kritiska till att regeringen inte inkluderat den långsiktiga ekologiska hållbarheten för vattenkraften, utan bara fokuserar på produktion. Man missar en gyllene chans att utveckla vattenkraften till långsiktigt och miljömässigt hållbar.

Utredningen slår fast att beslut om undantag från EUs Vattendirektiv med krav om “God Ekologisk Status” ska tillämpas så långt som möjligt. Att förklara vattenförekomster som kraftigt modifierade menar Svenska kraftnät inte är tillräckligt.

Älvräddarna välkomnar utredningar som ger ett brett och fullödigt beslutsunderlag, så att samhällen och landsbygd kan blomstra i samklang med storskalig vattenkraftsproduktion. För ett långsiktigt hållbart samhälle påminner Älvräddarna om att dra nytta av ett friskt ekosystem och att acceptera de planetära gränserna. Älvräddarna påminner även om risken med att inte uppfylla EUs intention med Vattendirektivet, vilket kan innebära miljardböter för Sverige, ett dåligt internationellt anseende samt risk att inte få ta del av EUs stora paket för omställning till ett fossilfritt, cirkulärt samhälle. 

Älvräddarna bidrar gärna med kunskap om hur man kan gynna lokalsamhällen, klimat, biologisk mångfald och producera el med “moderna miljövillkor” värda namnet.