Jag har tidigare engagerat mig i debatten mot Region Norrland, men beslutade under vårvintern att invänta argumenten från ledande socialdemokrater i Norrbotten. Kanske har Fredrik Lundh Sammeli, Maria Stenberg och Anders Öberg viktiga argument som motståndarna till Stornorrland missat, tänkte jag.
Och vad har vi hört och läst? Jo, slagord utan innehåll som ”Ökad demokrati”, ”Vi behöver bli starkare lokalt”, ”Vi måste bli starkare gentemot storstäderna”. Inget annat!
Slagordet ”ökad demokrati” är obegripligt. På vilket sätt ökar demokratin när ett stort antal lokala fritidspolitiker ersätts med några högarvoderade proffspolitiker som tillbringar stora delar av sin tid i regionparlamentet i Umeå eller Sundsvall? Det är ju minskad demokrati!
Blir då vi starkare i politikens armbrytning om resurser, vilket är S-trions huvudargument? Okej, 0,9 miljoner norrlänningar är fler än 0,25 miljoner norrbottningar. Det är matematik som vi alla förstår.
Men vad händer i omgång två när en miljard kronor till vägunderhåll eller utveckling ska fördelas efter att Region Norrland vunnit en politisk armbrytning i riksdagen?
Jo, det blir en kamp mellan starka kommuner som Sundsvall, Härnösand, Sollefteå, Örnsköldsvik, Östersund, Åre, Umeå, Lycksele, Skellefteå – och så Luleå längst bort i periferin. Var så säker på att slagordet då är ”Ett slagkraftigt regioncentrum är viktigt för hela regionen”. Där kommer partierna att fiska röster inför valen.
Och vilken chans har småkommunerna? Då är Överkalix inte en av 14 kommuner i Region Norrbotten – utan en av 44 i Region Norrland. Vem bryr sig inför valet om 3 promille av totala antalet röster i regionen? Det är den politiska verkligheten.
Mot Lundh Sammelis, Stenbergs och Öbergs slagord står starka och realistiska farhågor för ökad centralism och utarmning av Norrbotten – något som de tre aldrig tar upp. Här några tydliga exempel.
• Luleå blir inte regionhuvudstad. Det ligger ”så långt bort”. Det blir Umeå eller Sundsvall.
• Nya företag etablerar sig helst i regionhuvudstaden, befintliga omlokaliserar huvudkontor dit. Samma gäller statlig och i hög grad regional verksamhet.
• Högskoleutbildning koncentreras till regionhuvudstaden. Högutbildade stannar där eller söker sig dit för där finns de kvalificerade jobben.
• Färre besöker Norrbotten i tjänsten. Luleå Airport blir på sikt en stödberoende flygplats.
• På avstånd fattas beslut mot lokala opinioner, exempelvis när man slår ihop kommuner oavsett vad befolkningen tycker. Det är lättare när man är anonym politiker.
• I riksmedia blir Luleå och Norrbotten en pittoresk utkant för nyheter som stärker fördomar. Riksmedia fokuserar i bästa fall på politiken i regionhuvudstaden.
Indelningskommittén som utreder omorganisationen talar om effektivare politiska organisationer med ökat grepp för staten och ökad demokrati och välfärd. Utan att på något sätt förklara på vilket sätt detta hänger ihop.
Frågan är en av århundradets viktigaste för Norrbotten, innebärande en enorm politisk maktförskjutning söderut. Att försöka göra det nio månader innan valet är en ful politisk kupp genomförd av en politisk elit. Ett beslut på samma demokratiska nivå som när en enväldig kungamakt genom Axel Oxenstierna skapade länsindelningen för mer än trehundra år sedan.
Hårda ord – men det finns seriös täckning för det. Och det inser en stor majoritet av norrbottningarna. Tänk på det inom S! Inte ens ni tål hur mycket stryk som helst.