Dags att ta ställning – börja med aktiva åtgärder

Rättighetscentrum Norrbotten han i uppdrag att verka för att diskrimineringslagen följs. Deras erfarenhet är att de flesta arbetsgivare/utbildningsanordnare inte arbetar med aktiva åtgärder, vilket alltså innebär att lagkravet inte uppfylls.

Alexandra och Sara. Brandmän på Luleå räddningstjänst. Arkivbild.

Alexandra och Sara. Brandmän på Luleå räddningstjänst. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Debatt2025-05-26 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så nådde då den amerikanske presidenten Donald Trumps rasistiska och diskriminerande politik Sverige. Genom ett brev kräver ambassaden att Stockholms stad inte får verka för jämställdhet, mångfald och inkludering. Bisarrt säger lokalpolitiker i Stockholm. Bisarrt säger vi.

Ambassaden kräver även att svenska leverantörer intygar att de inte tillämpar vissa inkluderingsprogram. Både företagarnas VD Magnus Demervall och jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson (L) reagerar. Jämställdhetsministern är tydlig med att svenska företag är skyldiga att arbeta förebyggande och aktivt enligt diskrimineringslagen för att motverka och förebygga diskriminering. Det är inte förhandlingsbart menar ministern. Demnervall håller med. Vi håller med.

Samtidigt på hemmaplan: Norrbotten är länet där samtliga kommuner samt regionen undertecknat den europeiska deklarationen för jämställdhet. I Norrbotten lyfter förslaget till regional utvecklingsstrategi mångfald och inkludering, jämställdhet och jämlikhet som framgångsfaktorer, men också som utmaningar att fokusera på. I Norrbotten (och Västerbotten) undertecknar företag och kommuner en avsiktsförklaring med rubriken Jämställd industri i syfte att främja en jämställd samhällsomvandling.

På policynivå är mycket på plats, men hur ser det ut i verkligheten?

Som antidiskrimineringsbyrå har Rättighetscentrum Norrbotten i uppdrag att verka för att diskrimineringslagen följs, både vad gäller diskrimineringsförbudet och kravet på förebyggande arbete, det som i lagen benämns aktiva åtgärder och som gäller för arbetsgivare och utbildningsanordnare. Tyvärr är vår erfarenhet att de flesta arbetsgivare/utbildningsanordnare inte arbetar med aktiva åtgärder, vilket alltså innebär att lagkravet inte uppfylls.

Vi har en skrämmande utveckling i världen, där demokrati och mänskliga rättigheter hotas. Även i Sverige har vi ett hårdnande samhällsklimat. Varje år får Diskrimineringsombudsmannen (DO) in runt 5 000 anmälningar. Men enligt myndighetens egna uppskattningar är det över en miljon människor i Sverige som diskrimineras varje år. 

Det är alltså dags att ställning. Inte bara i policydokument och avsiktsförklaringar. Vi måste på riktigt visa att Norrbotten är ett län präglat av mångfald och inkludering, där näringsliv, offentlighet och civilsamhälle alla tar sitt ansvar. 

En första steg är att se till att följa diskrimineringslagen. Verka för att din arbetsplats och din skola tar sig an arbetet med aktiva åtgärder. Använd lagen som ett stöd för att se till att din arbetsplats/skola blir fri från diskriminering. Är du arbetsgivare, sätt igång bara!