En ny flygskatt är ingen katastrof

Debatt2016-01-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är en katastrof? Det pågår just nu en ohederlig skrämselkampanj av en lobbygrupp kring Svenskt Flyg. Gruppen har med stöd av Moderaterna lyckats få småföretagare tro att regeringen tänker klippa till med en skyhög flygskatt som dödar allt.

– Det blir en fullständig katastrof för näringslivet här uppe, säger Luleåföretagaren Anders Hermanson till Ekot.

En rad andra debattinlägg går på i samma anda – som om hela flygbranschen och näringslivet skulle dra sin sista suck. Det är inte seriöst.

Sant är att regeringen, efter initiativ av Miljöpartiet, ska utreda införandet av en flygskatt.

– Senast man hade ett förslag på flygskatt handlade det om 100 kronor för resor inom Europa och 200 kronor om man flyger till exempel till USA och Thailand, sa finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet i november.

– Syftet är att försöka minska flygets klimatpåverkan. Flyget är ett transportslag som inte betalar motsvarande sina samhällskostnader. Det kan vara rimligt att de får stå för en större del av det, sa Magdalena Andersson.

En rad miljöorganisationer hälsar utredningen välkommen.

– Det är inte en dag för tidigt. Utsläppen från svenskarnas flygresor ökar. Ändå betalar flyget idag varken energi- eller koldioxidskatt. Skattelättnaden för flyget är alltså en mycket klimatskadlig subvention, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Och så här säger Anders Roth som arbetar på IVL, Svenska miljöinstitutet, till Sveriges Radio.

– Det finns inte någon energiskatt, ingen CO2-skatt och ingen eller väldigt lite moms för flyget. Det innebär att vi flyger mer och det innebär att konkurrensen gentemot andra färdmedel som exempelvis tåg, buss och bil snedvrids. Och, detta leder till att teknikutvecklingen går sakta framåt för man har inte samma driv att ta fram och sätta nya flygplan i drift.

För Norrbotten är flyget en självklarhet, både för näringslivets behov och för privata resors skull. Flygets ställning kommer alltid att vara stark på långa avstånd, även sedan Norrbotniabanan är byggd. Det vet Svenskt Flyg, Svenskt Näringsliv och Moderaterna. Det är bara löjligt när de låtsas annat.