Ett badhus räcker i Luleå

Pontusbadet. Fler badhus än detta behöver inte Luleå enligt artikelförfattarna från miljöpartiet.

Pontusbadet. Fler badhus än detta behöver inte Luleå enligt artikelförfattarna från miljöpartiet.

Foto: Pär Bäckström

Debatt2016-06-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Luleå kommun har i dag fyra badhus: Pontus, Hertsön, Gammelstad och Råneå. Trots att det finns starka skäl att behålla dem, ser Miljöpartiet fördelar med att på sikt stänga alla utom Pontus.

I Sverige finns över 400 badhus med minst 25-meters bassäng. De flesta byggdes på 50-, 60- och 70-talet och behoven av renoveringar eller nybyggen är enormt. Det medför svåra beslut, då badhus är dyra att bygga, underhålla och ha i drift.

Investeringar i nya badhus kostar 100-tals miljoner och konkurrensen i branschen är svag. Att bygga våta och fuktiga miljöer kräver hög kompetens, och misslyckade renoveringar är tyvärr vanliga.

Luleå är en av många kommuner där läget är akut. Hertsö badhus är helt slut och stängdes nu i juni. Badhuset i Råneå är tekniskt slut och måste renoveras för 20 – 35 miljoner. I Gammelstad krävs omfattande renoveringar trots att badet rustats för 41 miljoner sedan 2003. I värsta fall krävs 60 miljoner till, vilket vore i linje med nationella erfarenheter om fördyringar på två – tre gånger mot budget. Det äldsta badet, Pontus, är i bäst skick och öppnar i höst efter renovering.

I fritidsförvaltningens utredning om badhusens framtid presenteras ett tiotal tänkbara varianter, där de flesta innebär nedläggning av ett eller två badhus. De stadsdelar som blir utan badhus kommer givetvis att anföra starka skäl mot nedläggning. Hertsöborna anser att de blivit lovade ett nytt badhus, badande i Råneå får långt till Luleå och Gammelstad är populärt hos barn och unga.

Andra argument för fler badhus är också starka. Simkunnigheten för barn och vuxna måste öka! Tävling, motion och folkhälsa! Badhus som social mötesplats! Men som Luleå kommun poängterar: ”Den simundervisning som ska bedrivas utifrån skolans läroplan kan utföras med betydligt mindre kapacitet än i dag.”

Att behålla fyra badhus, inklusive ett nytt på Hertsön, skulle betyda en fördubbling av den årliga kostnaden för badhusen – från dagens 15 miljoner till 31. Vi politiker måste fråga oss om det är rimligt med tanke på kommunens andra behov. Bara inom fritidssektorn utreds till exempel Skogsvallens framtid för fotboll och friidrott. Det blir i så fall stora investeringar.

Mot den här bakgrunden tror vi i MP Luleå att den bästa lösningen är att bygga ut Pontusbadet med en tävlingsbassäng på 25 x 21 meter och en varmvattensbassäng på 16 x 8 meter. Då klaras kapaciteten även om övriga badhus läggs ned. En förutsättning är dock att badbussar trafikerar Råneå-Luleå och att kommunen lyckas lösa frågan om de höga busspriserna mellan orterna.