Frivården är den del av Kriminalvården där vi oftast möter dömda personer, våra klienter, ute i samhället där de avtjänar sitt straff. Vårt viktigaste uppdrag är att minska risken för återfall i brott.
Det gör vi genom att påverka, förändra och ge förutsättningar för att våra klienter ska kunna leva ett laglydigt liv och bli en del av samhällsgemenskapen. För att lyckas krävs det att vi kan bygga tillit, arbeta rättssäkert och ge det stöd som behövs. Vi vill att den som avtjänat ett straff ska ha bra förutsättningar att bli en del av samhället igen, oavsett var de bor.
När allt fler döms till straff växer vår arbetsbörda snabbt och vi måste använda varje medarbetare på bästa sätt för att klara vårt uppdrag. Nu har det från Kriminalvårdens huvudkontor tagits beslut om att införa kvällsöppet, att den som är dömd och ska ha regelbunden kontakt med frivården kan träffa oss på kvällstid.
Statistiken visar att behoven är väldigt små under kvällarna. I exempelvis Hudiksvall, Falun och Östersund träffar vi inte ens en klient per medarbetare och kväll vi har öppet. Samtidigt är våra lokaler ofta fullbokade mitt på dagen. Det är då trycket är som störst. Det är då vi borde finnas tillgängliga. Det är dåligt använda skattepengar.
Visst är det bra att hinna använda kvällstiden till administration, men det var inte syftet med en kvällsöppen frivård. Från fackligt håll vill vi flagga för att detta varit ett dåligt beslut för vår arbetsmiljö.
Det blir ofta problem när besluten tas utan hänsyn till verkliga behov, lokal kännedom eller praktiska förutsättningar.
För oss framstår det som en symbolåtgärd: något som ser bra ut på papper, men som i praktiken riskerar att försämra verksamheten. Det som verkligen behövs är inte samma lösning överallt – utan lösningar som ger oss bästa lokala förutsättningar att få resultat i mötet med klienterna.
Vad kan vi kräva av någon som bor i inlandet, flera mil från närmaste frivård? En person utan bil, utan pengar till busskort, kanske utan körkort eller tillgång till samordning? Vi arbetar med människor som ofta har begränsade resurser, sviktande hälsa och bristande nätverk. Det är orimligt att lägga ansvaret på dem att ta sig till kvällsbesök som de varken har bett om eller har möjlighet att genomföra.
Vi vet när behoven finns. Vi vet att det är runt lunchtid, dagtid – inte kvällstid. Vi ser också hur våra klienter, även när de får möjlighet till kvällstid, hellre kommer tidigare på dagen. Då kan de samordna med andra samhällskontakter och kollektivtrafik.
Vi som arbetar inom Frivården är stolta över vårt uppdrag. Vi vet att vi bidrar till trygghet, förändring och ett bättre samhälle. Men för att kunna göra vårt jobb behöver vi rätt förutsättningar. Vi behöver resurser som gör skillnad där trycket är som störst. Vi behöver tillit att själva bedöma när och var våra insatser gör mest nytta. Och vi behöver beslut som utgår från verkligheten – inte från en tanke om att lika alltid är rättvist.
Ge oss möjligheten att hjälpa fler brottsdömda tillbaka till samhället – på riktigt.