Flytta inte människor, bygg robusta samhällen

Regeringen måste snabbt se över hur vi kan stärka beredskapen hos livsmedelsindustrin och minska dess känslighet för till exempel strömavbrott och IT-attacker, skriver LRF:s Norrlandsgrupp.

I norra Sverige finns särskilt goda förutsättningar att producera mjölk och kött, eftersom det finns god vattenförsörjning och bra odlingssäsong för vall, skriver debattörerna.

I norra Sverige finns särskilt goda förutsättningar att producera mjölk och kött, eftersom det finns god vattenförsörjning och bra odlingssäsong för vall, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-09-09 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag finns stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjning vid händelse av kris eller krig. Därför måste vi snabbt bygga upp en stark livsmedelsproduktion i hela landet, hellre än att prata om förflyttning av människor från Norrland.

I Sveriges Radios programserie ”Gräns” spekulerade Mats Johansson, chef för enheten för livsmedelsförsörjning på Livsmedelsverket, om logistiska utmaningar för att försörja norra Sverige med livsmedel. Och visst är det så att landet är långt – med få slakterier, mejerier och bagerier. I en akut situation är vi alla känsliga, därför är det oerhört viktigt att snabbt rusta upp livsmedelsberedskapen i hela landet. Det är en säkerhetsfråga som berör oss alla.

Faktum är att hela livsmedelskedjans robusthet behöver stärkas. Regeringen måste snabbt se över hur vi kan stärka beredskapen hos livsmedelsindustrin och minska dess känslighet för till exempel strömavbrott och IT-attacker, men också planera för viktiga insatsvaror till lantbruket. Inte mins bör man snabbt få till stånd med produktion av inhemsk fossilfri mineralgödsel för att minska importberoendet.

Arbetet med att stärka livsmedelsproduktionen i hela landet måste komma igång så fort som möjligt. I norra Sverige finns särskilt goda förutsättningar att producera mjölk och kött, eftersom det finns god vattenförsörjning och bra odlingssäsong för vall. De som bedriver jordbruk här har dessutom goda förutsättningar att öka sin produktion ytterligare, om de ges rätt förutsättningar. Hela landet, inte bara norra Sverige, gynnas av att det finns väletablerade lantbruk som fungerar både i kris- och fredstid.

LRF och LRF:s Norrlandsgrupp ser hellre att debatten bör handla om hur vi kan stärka livsmedelskedjans alla delar, snarare än att spekulera i förflyttning av människor som bor i en landsdel vars förutsättningar är mycket goda för en trygg livsmedelsförsörjning. Vi och våra medlemmar är övertygade om att vi behöver hitta lösningar både regionalt och lokalt som stärker våra möjligheter att hantera kriser – där har politiken, myndigheterna och näringslivet en gemensam arbetsuppgift att hugga tag i.